Hapanleipä

12.1.2011 10:44
Määrä2 leipää
Valmistusaika2 päivää
Energia40 kcal / viipale

Ainekset

 • Vaihe 1:

 • 2 dl

  kädenlämpöistä vettä

 • hapanleivänjuurta (noin 1-2 dl)

 • 1 dl

  ruisjauhoja

 • Vaihe 2:

 • 6 dl

  kädenlämpöistä vettä

 • ½-1 rkl

  suolaa

 • 1,5 l

  ruisjauhoja

Valmistusohjeet

 1. Vaihe 1: Sekoita vesi, juuri ja ruisjauhot tasaiseksi taikinaksi. Peitä muovikelmulla ja laita mielellään lämpimään paikkaan, kuten lieden lähettyville tai jääkaapin päälle. Anna käydä yön yli tai kunnes kuplii kunnolla. Kun hapantaikina alkaa kuplia ja siitä leviää mieto, hapan tuoksu, se on valmista.

 2. Vaihe 2: Lisää taikinaan vesi ja suola ja sekoita niin, että suola sulaa hyvin. Laita leipään suolaa juuri sen verran kun itse käytät. Sekoita taikinaan jauhoja pikku hiljaa. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, vähintään 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella tasaiseksi ja aika kiinteäksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kohota lämpimässä paikassa. Kohottamiseen menee 3-6 tuntia, taikinan ja paikan lämmöstä riippuen. Tärkeää on, että kohotat taikinan kunnolla.

 3. Kumoa taikina hyvin jauhotetulle leivinpöydälle ja jätä juurta astian pohjalle seuraavaa leivontakertaa varten. Vaivaa muutama kerta voimakkaasti ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele palat palloiksi ja laita leivät pellille ja peitä liinalla. Anna kohota 2-3 tuntia paikan lämmöstä riippuen. Kun painat leipiä kevyesti sormella, taikinan pitäisi kohota ennalleen nopeasti. Painele leipää hieman tasaisemmaksi tarvittaessa. Pistele haarukalla reikiä. Paista leipiä 220 asteisessa uunissa kunnes leivät ovat kypsiä eli noin tunti.

 4. Näin teet leivän juuren: Leivän juurta voit saada lähimmästä leipomosta, tutuilta ja naapureilta. Joillain paikkakunnilla, myös normaaleista marketti tasoisista ruokakaupoista voi ostaa leivänjuurta. Voit myös tehdä leivän juuren itse. 1. päivä 3 rkl ruisjauhoja 3 rkl haaleaa vettä Ainekset sekoitetaan pienessä lasipurkissa ja purkki laitetaan lämpimään paikkaan kahdeksi päiväksi esimerkiksi jääkaapin päälle niin että kansi on löyhästi kiinni ja ilma pääsee vaihtumaan. 3. päivä 2 rkl ruisjauhoja 2 rkl haaleaa vettä Lisätään lisää jauhoja ja vettä ja annetaan olla purkin vielä päivä samassa paikassa. 4. päivä Juurta voi nyt käyttää hapanjuurileivän tekemiseen. Juuri on aluksi lievästi hapanta, mutta voimistuu sitä mukaan kun valmistat hapanleipää.

 5. Lähde: Martat ja Maija Silvennoinen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit