Macaron-leivokset

Ihaniin macaron-leivoksiin voi tehdä vaikka suklaatäytteen.

11.2.2011 11:31
Määrän. 30 leivosta
Valmistusaika1 t + jääkaapissa jähmettymisaika

Ainekset

 • 3

  valkuaista (erottele valkuainen keltuaisesta 1-2 vrk ennen leipomista. Säilytä jääkaapissa)

 • 50 g

  sokeria

 • 200 g

  tomusokeria

 • 110 g

  mantelijauhetta (mahdollisimman sileää)

 • veitsen kärjellinen elintarvikeväriä: tomu- tai pastaväriä

 • Esimerkkitäyte:

 • 1 dl

  kuohukermaa

 • 125 g

  tummaa luomusuklaata

 • 1 tl

  kanelia

 • 1 tl

  chilijauhetta

 • 1 tl

  inkiväärijauhetta

 • 20 g

  voita kuutioina

Valmistusohjeet

 1. Valkuaisvaahdosta tulee parasta kun erottelet valkuaiset jo pari päivää aikaisemmin. Säilytä jääkaapissa. Ota valkuaiset tuntia ennen leivontaa huoneenlämpöön. Vatkaa valuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisäile sokeria pikkuhiljaa valkuaisen joukkoon ja vatkaa kovalla teholla. Valkuaisvaahto on valmista, kun siitä nousee teräviä piikkejä vatkainta nostamalla. Vaahto ei saa olla liian kovaa, ettei taikinasta tule kökköistä.

 2. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe erilliseen kulhoon. Niiden tulee sekoittua tasaisesti. Mantelijauheen tulee olla todella hienoa, muuten taikinasta ei tule tasaista.

 3. Lisää tomusokeri-manteliseos valkuaisvaahtoon varovasti pienissä erissä nostellen. Lisää tässä vaiheessa myös elintarvikeväri. Sekoita varovasti kulhon pohjia myöden, että taikinasta tulee tasaista eikä taikinaan jää ilmakuplia. Älä käytä tässä vaiheessa enää vatkainta, vaan nostele taikinaa esim. nuolijaa apuna käyttäen.

 4. Laita pellin päälle leivinpaperia juuri pellin pohjan kokoinen pala. Paperin pitää olla tasainen. Parhaiten saat paperin pysymään paikoillaan, kun laitat jokaiseen kulmaan pienen nokareen taikinaa ja "liimaat" paperin pelliin. Näin paperi ei heilu ja liiku uunissa, jos esim. sinulla on kiertoilmauuni ja puhallus on voimakas.

 5. Pursota pursotinpussilla taikinaa noin 3 cm kokoisiksi kiekoiksi. Jätä vähän väliä jokaisen leivoksen väliin. Laita uuni 150 asteeseen. (kiertoilma) Anna pellin seistä huoneen lämmössä noin 30 min. Taikina kuivuu, ja tämä takaa kauniin pitsin leivokselle paistuessa. Koputtele pellin pohjaan pari kertaa, että ilmakuplat taikinassa tasoittuvat. Nosta uuniin ja paista 13 min. Voi kääntää pellin puolessa välissä paistoa, jos uunisi paistaa epätasaisesti. Anna macaronleivosten jäähtyä pellillä. Valmista sillä aikaa täyte.

 6. Hienonna suklaa veitsellä. Kuumenna kerma ja sekoittele siihen suklaahippuja pikkuhiljaa koko ajan sekoitellen. Lisää mausteet kun suklaa on sulanut. Sekoita hyvin. Lisää voikuutiot ja sekoita hyvin.

 7. Anna seoksen vähän jäähtyä ja lusikoi vähän suklaata macaronleivoksen tasaiselle pohjapuolelle. "Liimaa" toinen macaronleivos pohjapuolelta kiinni suklaaseen. Nosta leivokset jääkaapiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Parhaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä. Katso Ruokalasta myös Pariisilainen macaron-leivos -kirjan arvostelu!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit