Pihvi, yrttivoi ja valkosipuliperunat

Pihvi maistuu valkosipuliperunoiden ja yrttivoin kanssa.
  • yht. 1 1/2 t sisältäen perunat
  • 4 hengelle

Ainekset

n. 150-200 g
lihaa per ruokailija esim. entrecôteeta, marmorifileetä tai sisäfileetä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
suolaa ja pippuria
Yrttivoi:
100 g
pehmeää voita
mustapippuria
2-3
valkosipulia hienonnettuna
2 rkl
piparjuurta raastettuna
ripaus chilijauhetta tai peperoncinoa
2 rkl
tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl
tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2 rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
Yrttivalkosipuliperunat:
1 kg
perunoita
4 dl
kermaa
3-5
valkosipulinkynttä hienonnettuna
kourallinen tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. persiljaa, timjamia ja basilikaa
suolaa, pippuria

Valmistusohjeet

  1. Kun investoit laadukkaaseen lihaan, on luonnollista, että haluat myös lopputuloksen onnistuvan. Mutta vain harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.

    Pihvin paistoon on monta keinoa. Mitä kuumempi pannu sitä enemmän nestettä haihtuu, ja pihvi kuivuu helposti. Pihvihän halutaan säilyttää mahdollisimman mureana ja mehevänä. Monet paistavatkin pihvin alusta loppuun pannulla, joilloin syntyy herkullinen pihvi, kun tekee homman maltilla. Tai ottavat ensin värin pannulla ja nostavat kypsymään uuniin sen jälkeen.

    Uuden paistajasukupolven mukaan pihvi suositellaan kypsennettävän ensin miedolla lämmöllä esim. uunissa, ja sen jälkeen siihen otetaan vasta paistopinta nopeasti pannulla. Hifistelevät kotikokit valmistavat pihvinsä matalalämpövesihauteessa, jossa lämpötilan voi säätää asteen kymmenysosan tarkkuudella ja paistavat pinnan vasta sen jälkeen. Näin pihvi pysyy mehevänä ja mureana.

    Jokainen saa paistaa pihvinsä kuinka haluaa, mutta muista pari seikkaa:

    Ajoitus on tärkeää. Hyvän aterian sääntö on, että ruokailijat voivat odottaa pihviä, mutta pihvi ei odota ruokailijaa. Aloita pihvin valmistus niin, että kaikki muu ruokailuun liittyvä on valmista.

    Ruokala suosittelee lihan sisälämpötilan mittaria, näin saat pihvisi juuri siihen kypsyyteen kuin haluat. Rare eli raaka pihvi on lämpötilaltaan noin 53-55 astetta. Sisältä punertava medium eli puolikypsä pihvi on noin 57 astetta. Well done eli täysin kypsä pihvi on yli 60 astetta.

    Ota pihvit pari tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Kuumenna uuni. Pihvi kypsyy tasaisesti haluamaasi lämpöön ja pysyy mureana 100-asteisessa uunissa. Käytä lihan sisälämpötilan mittaria, digitaalisella mittarilla saat luotettavan tuloksen.

    Paista pihvit uunista ottamisen jälkeen. Paistamiseen kannattaa käyttää puolet öljyä ja puolet voita. Näin saat kauniin paistopinnan. Pihvit laitetaan kuumalle pannulle ja paistetaan nopeasti molemmilta puolilta. Mausta pihvit paiston jälkeen.
  2. Yrttivoi: Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita maustevoi
    muovikelmuun, kiedo pitkulaiseksi rullaksi, jäähdytä ja viipaloi
    kuuman pihvin päälle.
  3. Perunat: Kuori ja viipaloi perunat. Kiehauta kerma reilun
    kokoisessa kattilassa. Lisää perunat ja mausteet. Pyöräytä
    perunat kauttaaltaan kermassa ja tarkista liemestä maku.
    Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Kaada perunat voideltuun uunivuokaan ja kypsennä perunoita 200-asteisessa
    uunissa noin 1 tunti.
  4. Kalorit:
    10 gramman pala yrttivoita 75 kcal
    150 gramman naudansisäfileepihvi 160 kcal
    perunat: 507 kcal / annos

Kommentit

    Näytä lisää