Juustofondue - Reseptit - Ilta-Sanomat

Juustofondue

Tuhdit ja voimakkaat juustot sopivat juustofondueseen.

21.2.2011 9:41
Määrä4 annosta
Valmistusaika30 min.
Energia1036 kcal / annos (mukana leipä 150 g/hlö)

Ainekset

  • 200 g

    appenzeller-juustoa

  • 200 g

    gruyère-juustoa

  • 200 g

    vorarlberger bergkäse -juustoa

  • 1-2

    valkosipulinkynttä

  • 4 dl

    kuivaa valkoviiniä

  • 2 rkl

    valkoviiniä suurustamiseen

  • 1 tl

    maissisuurustetta

  • 2 rkl

    viinaa esim. kirschwasseria tai grappaa

  • mustapippuria

  • muskottipähkinää

  • <b>Lisäksi:</b>

  • maalaisleipää

  • etikkavihanneksia

  • raikasta salaattia

Valmistusohjeet

  1. Raasta juustot ja kuutioi leivät. Hiero valkosipulin puolikkailla padan pohjaa ja seinämiä, näin maku tarttuu pataan. Kuumenna viini ja lisää juustoraasteita pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen.

  2. Sekoita maissisuuruste valkoviinitilkkaan. Kun juustot ovat sulaneet viiniin, kaada suuruste ohuena nauhana seokseen koko ajan sekoittaen. Mausta valitsemallasi alkoholilla, mustapippurilla ja muskotilla. Tarjoile välittömästi ja kuumana.

  3. Fondyyn tarkkaa historiaa on vaikea selvittää. Sekä Sveitsi että Ranskan Savoy väittävät olevansa sen keksijöitä. Herkkua on syöty vuosisatojen ajan vuoripaimenten keskuudessa. Juusto, viini ja leipä ovat kulkeneet kätevästi repussa mukana. Avotulella sulatettu juusto on tuonut lämmikettä ja energiaa kylmässä ilmastossa. Fondyyn kanssa juodaan usein valkoviiniä. Sen tulee olla kuivaa ja hapanta, jotta viini pehmentää juustojen voimakasta makua. Myös yrttisnapsit ja -tee edistävät juuston sulamista vatsassa. Juustoa on yleensä suositeltavaa tarjota 100-200 grammaa per ruokailija. Juustofondyy vaatii riittävästi lämpöä, jotta sen rakenne pysyy tasaisena ja juoksevana. Juusto palaa kuitenkin helposti pohjaan, joten pidä tulenlähde pienellä liekillä ja käytä paksupohjaista, keraamista tai emaloitua valurauta-astiaa. Jos lämpötila pysyy tasaisena koko aterian ajan, jää padan pohjalle ohut kuori paahtunutta juustoa. Tätä kutsutaan nimellä ”la réligieuse”, ja se syödään lopuksi. Jos juusto erottuu nesteestä - näin saattaa tapahtua, kun sulattaminen ei onnistu kunnolla - ota pata pois levyltä. Sekoita vähän suurustetta (noin teelusikallinen) pieneen määrään valkoviiniä. Lisää se juustoon ja sekoita hyvin samalla kuumentaen. Jos fondyyseos on liian paksua, lisää seokseen vähän valkoviiniä ja kuumenna uudelleen. Jos fondyy taas jää liian ohueksi, lisää joukkoon juustoa. Sveitsissä on kirjoittamaton sääntö: Jos mies hukkaa leivänpalan juustoon, täytyy hänen tarjota pullo viiniä seurueelleen. Jos nainen taas kadottaa leivänpalan, täytyy hänen antaa pusu vasemmalla puolella istuvalle miehelle. Kotona jokainen voi keksiä omat sääntönsä, onhan fondyyruokailu hauska seurallinen tilanne.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit