Täytetty lahna

Suuri lahna maistuu herkulliselle täytettynä.
  • noin 6 hengelle

Ainekset

1 ½ - 2 kg:n
painoinen lahna
3 tl
suolaa
Täyte:
8-10
kivetöntä, kuivattua luumua
vettä ja 2 tl sokeria luumujen keittämiseen
1 dl
puuroriisiä
1 l
vettä ja 1 tl suolaa riisin keittämiseen
2
kovaksi keitettyä kananmunaa
25 g
voita
1 dl
hienonnettua ruohosipulia
1 tl
suolaa
pari kierrosta valkopippuria myllystä
Lisäksi:
25 g
voita pannulle
2-3 rkl
korppujauhoja
muutama voinokare
2 dl
vettä pannulle

Valmistusohjeet

  1. Pyydä kalakauppiastasi puhdistamaan lahna valmiiksi, jos et itse halua tai osaa puhdistaa sitä.

    Halutessasi voit vuorata uunivuoan foliolla tai voi?tai leivinpaperilla puhdistamisen helpottamiseksi.

    Hiero 1 1/2 tl suolaa kalan vatsaan ja 1 1/2 tl sen pintaan.
  2. Valmista täyte: Keitä luumuja sokerilla maustetussa vedessä 10 minuuttia. Mittaa vesi ja suola toiseen kattilaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää riisi ja keitä se kypsäksi, 20 minuuttia. Riisin kypsyessä keitä kananmunat.

    Valuta riisi. Anna voin sulaa kuuman riisin joukkoon. Kuori ja hienonna kananmunat. Hienonna ruohosipuli. Yhdistä täyteainekset luumuja lukuun ottamatta. Lisää tarvittaessa suolaa.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane voi uunivuokaan, ja sulata se uunissa. Aseta lahna kyljelleen vuokaan. Lusikoi täyte kalan vatsaan. Asettele luumut riviin täytteen päälle.

  4. Sivele kalan pinta vuoassa olevalla voisulalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä lahnaa noin 15 minuuttia.

    Laske lämpö sitten 175 asteeseen. Kaada vesi vuoan pohjalle ja jatka kypsentämistä vielä 30-45 minuuttia. Valele kalaa ahkerasti vuokaan kertyneellä liemellä. Kun evä irtoaa nykäisemällä, kala on kypsä.
  5. Vinkki! Jos haluat tarjota kalan kanssa kastiketta, kaada paistoliemi kattilaan ja lisää siihen 1-2 dl kermaa. Anna liemen kiehahtaa. Siivilöi kastike ja tarjoa heti erillisestä astiasta.

    Resepti: Anna?Maija Tanttu & Heikki Tavela

Kommentit

    Näytä lisää