Madekeitto klassisesti kermalla höystettynä

Madekeiton liemi kannattaa keittää itse alusta alkaen.
  • 1 t
  • 4 annosta

Ainekset

Liemi:
1-2
avatun ja fileoidun mateen roippeet (säästä fileet ja maksa keittoa varten)
pala
purjoa
tillinoksia
pari halkaistua sipulia
kylmää vettä
laakerinlehtiä ja maustepippuria
Madekeitto:
½
purjon valkoinen osa hienonnettuna
2
sipulia hienonnettuna
500 g
kiinteää perunaa kuutioituna
voita kuullotukseen
merisuolaa
kalalientä
halutessasi vähän valkoviiniä
kuohukermaa
600 g
ruodotonta madefileetä
tuoretta tilliä
tarjolle lisäksi ruisleipää ja voita

Valmistusohjeet

  1. Roippeista kannattaa keittää liemi keittoa varten.

    Ota maksa myös talteen ja keitä se lihojen kanssa aivan viimeisenä.

    Laita kattilaan kalan roippeet, pari lohkottua sipulia, purjoa ja tillinvarsia. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle muodostunutta vaahtoa pikkuhiljaa pois. Lisää sitten pari halkaistua laakerinlehteä ja muutama maustepippuri. Anna kiehua vielä vähän aikaa.

    Siivilöi liemi ja aloita keiton valmistaminen.
  2. Kuullota kattilassa runsaassa voissa tasakokoisiksi kuutioituja perunoita, hienonnettua sipulia ja purjon valkoista osaa. Lisää vähän suolaa.

    Lisää siivilöity kalaliemi ja halutessasi vaikka loraus valkoviiniä. Anna kiehua ja maistele keittoa välillä. Kun perunat ovat melkein kypsiä lisää loraus kermaa.
  3. Kun perunat ovat kypsiä, lisää paloitellut kalafileet ja maksa. Lisää halutessasi kermaa ja tarvittaessa suolaa. Anna hautua kannen alla, älä kuitenkaan keitä enää. Kala kypsyy muutamassa minuutissa liemessä. Lisää joukkoon tuoretta tilliä ja tarjoile keitto ruisleivän kanssa.
  4. Pehmeärakenteista madetta on syytä käsitellä varovaisesti. Keittoa varten made nyljetään eli sen nahka poistetaan. Se myös putsataan ja sisältä otetaan talteen mäti ja maksa.

    Jos saat mätimateen, ota mätipussit talteen. Lypsä mäti pusseista astiaan. Vatkaa mätiä haarukalla sekä poista suonet ja kalvot. Pakasta mätiä vuorokausi, jonka jälkeen voit käyttää sen sulatuksen jälkeen. Mausta mäti suolalla ja valkopippurilla ja tarjoa esim. ruisleivällä sipulisilpun ja smetanan kanssa.

    Madekeitto valmistuu yksinkertaisista raaka-aineista. Nylkemisen jälkeen mateesta irrotetaan fileet.

    Katso Ruokalan videolta miten se tapahtuu.

Kommentit

    Näytä lisää