Ruisleipä

Itse tehty ruisleipä tuo mainiot tuoksut keittiöön. Sipaisu voita päälle ja perinneherkku on valmis.
  • 2 vrk

Ainekset

Taikinajuuri:
1
viipale hapanta kuivaa ruisleipää
3 dl
vettä
3 dl
ruisjauhoja
Leipä:
1 ½ l
kädenlämpöistä vettä
2 dl
taikinajuurta
noin 2 kg
ruisjauhoja
4 tl
suolaa

Valmistusohjeet

  1. Taikinajuuri:

    Raasta kuiva leipä kulhoon, lisää haalea vesi ja vatkaa joukkoon uisjauhot. Kaada kannelliseen lasipurkkiin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
  2. Sekoita kädenlämpöiseen veteen taikinajuuri ja sekoita ruisjauhoja joukkoon niin, että syntyy sakea ruisvelli. Jätä huoneenlämpöön taas vuorokaudeksi.

    Sekoita juurta käymisen aikana muutaman kerran ja lisää samalla hieman ruisjauhoja.
  3. Ota 2 dl taikinajuurta, lisää siihen suola ja ruisjauhoja niin, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota astian reunoista ja käsistä.

    Jätä taikina peitettynä vedottomaan paikkaan kohoamaan noin tunniksi.
  4. Muotoile taikina jauhojen avulla haluamaasi muotoon. Jos
    teet peruspyöreän leivän, paista sitä 225-250-asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia ja alenna sitten lämpötila noin
    200 asteeseen. Paista vielä puoli tuntia.

Kommentit

    Näytä lisää