Lihaliemi

Lihalientä kannattaa tehdä kerralla suurempi määrä ja pakastaa sitä myöhempää käyttöä varten.
  • 3 t
  • 1 l
  • 155 kcal / 100 g

Ainekset

2 kg
naudan ydinluita ja härän häntiä
1
purjo
2
sipulia
50 g
pala juuriselleriä
3-4 l
vettä
5
kokonaista valkopippuria
4
maustepippuria
muutama oksa persiljaa, timjamia ja esim. salviaa
2
laakerinlehteä
2 tl
merisuolaa

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin saat, reilusti yli 200 asteeseen. Leikkaa luut ja lihat paloiksi tai pyydä lihakauppiasta tekemään se valmiiksi.

    Huuhtele luut ja lihat verestä, sekä kuivaa ne. Nosta ne uunipellille ja paahda noin 10 minuuttia.

  2. Sillä aikaa pilko purjo, sipulit ja selleri. Nosta ne myös pellille ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia kunnes luut, lihat ja juurekset ovat paahtuneet tummiksi. Kääntele niitä välillä, jotta ne paahtuvat tasaisesti.

  3. Ota iso kattila ja laita paahtuneet lihat, luut ja vihannekset kattilaan. Kaada vähän vettä pellille ja huuhtele se. Kaada paahtoliemi kattilaan. Lisää vettä noin 3-4 litraa. Anna kiehua hetki miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle muodostuvaa vaahtoa pois lusikalla.

    Sido yrtit nipuksi. Lisää liemeen pippurit, yrttinippu ja laakerinlehdet. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia.

  4. Siivilöi liemi ja lisää joukkoon suolaa. Jäähdytä. Lientä tulee noin 1 l. Jäähtyneestä liemestä voi kuoria ylimääräisen rasvan pois. Käytä liemi heti tai pakasta se. Halutessasi voit laimentaa sitä vedellä.

    Liemen valmistus on aikaa vievää, mutta lopputulos on upean arominen.

Kommentit

    Näytä lisää