Hannan joulumarengit

Marengeissa maistuvat joulun mausteet.
  • n. 50 pientä marenkia

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2 ½ dl
sokeria
Maustesiirappi:
3/4 dl
tummaa siirappia
1/4 dl
vaaleaa siirappia
1 ½ tl
kanelia
3/4 tl
jauhettua inkivääriä
1/4 tl
jauhettua neilikkaa

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin maustesiirappi. Mittaa kaikki aineet pieneen kattilaan ja kiehauta seos. Anna jäähtyä marengin valmistamisen ajan.

  2. Aseta liedelle kattila jonka pohjalla on n. 5 senttiä vettä. Kuumenna vesi niin, että se kiehuu hiljalleen. Aseta vesikattilan päälle kulho, jossa on munanvalkuaiset ja sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella valkuisia ja sokeria, kunnes vaahto on kuohkeaa ja kiiltävää. Tähän kuluu vajaa 10 minuuttia.

    Vaahto on valmista silloin, kun siihen muodostuu selkeitä huippuja ja sormilla kokeillen sokerin kiteet eivät erotu massassa. Metallikulho toimii tässä parhaiten, koska se johtaa hyvin lämpöä. Muovinenkin kulho käy.

  3. Kun vaahto on valmista, nosta kulho pois kattilan päältä ja jatka vatkaamista muutama minuutti, jotta vaahto jäähtyy.

    Mittaa jäähtynyttä maustesiirappia 3-4 rkl marengin sekaan, oman maun mukaan. Kääntele siirappi marenkimassaan varovasti, jotta seos säilyy kuohkeana.

    Lusikoi vaahto pursottimeen ja pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille pieniä marenkeja vieri viereen. Marenki ei kutistu, eikä kohoa uunissa.

  4. Paista n. 75 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. (Pidennä paistoaikaa, jos teet suuria marenkeja.) Pidempi paistoaika kuivattaa marengin kokonaan rapeaksi, lyhyemmällä paistoajalla keskusta jää hieman pehmeäksi.

    Paiston aikana on hyvä raottaa uuninluukkua välillä, jotta marengeista irtoava kosteus pääsee haihtumaan uunista. Marenki halkeilee helposti, jos uuni on liian kuumalla.

  5. Tätä marenkiohjetta voit muunnella korvaamalla maustesiirapin pienellä määrällä sulatettua suklaata tai Haganol Apteekin salmiakki -mikseriä.

    Resepti: Hanna Mommo

Kommentit

    Näytä lisää