Reseptit

Sitruunapiiras

Tomi Björckin burgermenun jälkiruokana on raikas sitruunapiirakka.
  • 8 annosta

Ainekset

Pohja:
200 g
vehnäjauhoja
100 g
kylmää voita
50 g
tomusokeria
2
keltuaista
1 rkl
raastettua sitruunankuorta
ripaus suolaa
2-3 rkl
kylmää maitoa
Täyte:
5
sitruunan menu n. 3 dl ja kahden
sitruunan raastettu kuori
120 g
sokeria
2 ½ dl
vispikermaa
4
munaa
4
kananamunankeltuaista
Marenki:
3
valkuaista
1,2 dl
sokeria
2 dl
tomusokeria
puolikas vaniljatanko

Valmistusohjeet

  1. Pane taikinan ainekset maitoa lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Käytä konetta, kunnes taikina on karkeaa. Kaada taikinamuru kulhoon ja lisää maito. Painele tiiviiksi taikinapalloksi. Kääri taikinapallo muovikelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa pari tuntia.
  2. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja painoksi merisuolaa paiston ajaksi. Näin taikinan reunat eivät vetäydy paistaessa. Esipaista uunin alaosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
  3. Pane sitruunamehu, kuoriraaste ja sokeri kulhoon. Sekoita. Lisää joukkoon kerma vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää vielä munat ja keltuaiset yksitellen edelleen koko ajan vatkaten. Kaada täyte esipaistetulle piiraspohjalle ja paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes täyte on hyytynyt.
  4. Kun valmistat marenkia, muista tarkistaa, että kulho sekä
    koneet ovat kuivia ja puhtaita. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi siten, että lisäät tavallista sokeria samalla hiljalleen valkuaisten joukkoon. Lisää tomusokeri hiljalleen joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes marenkivaahto on tiukkaa ja kiiltävää. Kaavi vaniljatangon puolikkaan sisukset marenkiin. Sekoittele joukkoon.

    Pursota tai lusikoi marenki piiraan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä.

Kommentit

    Näytä lisää