Reseptit

Karamellipossu

Tomi Björckin karamellipossu vie jalat alta. Sen valmistus vaatii aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos palkitaan jännittävällä makukokemuksella.
  • 4-6 annosta

Ainekset

800 g
porsaanniskaa
2 l
rypsiöljyä lihan friteeraamiseen
Lihan haudutusliemi:
1 l
vettä
1
valkosipulinkynsi
noin 3 cm:n pala inkivääriä
1
korianterin juuri
itämaisia elintarvikkeita myyvät kaupat myyvät korianteria, jossa on juuret mukana
2
valkopippuria
10 cm:n
pala cassian kuorta (saa itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä)
4
tähtianista
1 dl
sokeria
2 dl
valkoviiniä
4 dl
kevyttä soijakastiketta
½ dl
ketjap manis -kastiketta
1 dl
osterikastiketta
Possukaramelli:
4
tähtianista
10 cm:n
pala cassian kuorta
2 ½ dl
lihan haudutuslientä (kt. yllä)
4 ½ dl
palmusokeria
1 dl
vettä
Paahdettu kookoskastike:
3
valkosipulinkynttä
4 rkl
maapähkinöitä
1 rkl
katkaraputahnaa
2 rkl
chiliöljyä
2 dl
raastettua kookoslihaa (pakaste, jota saa itämaisia elintarvikkeita myyvistä erikoiskaupoista)
4
isoa kuivattua punaista chiliä
2 dl
kookosmaitoa
2 tl
kalakastiketta
2 tl
osterikastiketta
Lisäksi:
2 rkl
paahdettua rapeaa valkosipulia
4 rkl
paahdettua rapeaa salottisipulia
2
punaista pitkää chiliä
1 dl
korianterinlehtiä
3 rkl
valkoista riisiviinietikkaa

Valmistusohjeet

  1. PÄIVÄ 1. Aloita karamellipossun valmistus päivä ennen sen tarjoilua.

    Kiehauta kaikki haudutusliemen aineet kattilassa kunnolla.
    Lisää kokonainen possunniska liemeen ja hauduta kattilassa tai uunivuoassa uunissa 160 asteessa 3-4 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää. Nosta liha jäähtymään. Laita se sitten astiaan, jossa voit säilöä lihan jääkaapissa.

    Siivilöi liemi, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa eri astiassa.
  2. PÄIVÄ 2. Aloita valmistamalla karamelli. Kuori hyytynyt rasva
    jääkaapissa säilytetyn liemen päältä.

    Mittaa kattilaan 2 ½ desilitraa haudutuslientä, lisää siihen anis ja cassia. Kiehauta ja laita sivuun.

    Mittaa kattilaan sokeri ja vesi.

    Kuumenna seosta hiljalleen, jotta sokeri pikkuhiljaa sulaa. Kuumenna, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Sokeri on karamellisoitunut, kun se alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta.

    Lisää liemi karamellin joukkoon varoen. Pidä varasi: karamelli kuplii alkuun voimakkaasti ja on erittäin kuumaa. Kiehauta seos, jolloin se muuttuu paksuksi karamelliksi.

  3. Tee sitten paahdettu kookoskastike.

    Leikkaa valkosipuli ohuiksi viipaleiksi ja paahda 160-asteisessa uunissa maapähkinöiden ja katkaraputahnan kanssa 10-15 minuuttia. (Vinkki! Voit paahtaa lisukkeena käytettävät valkosipuli- ja salottisipulisilput samalla kertaa maapähkinöiden ja valkosipulin kanssa uunissa ja laittaa ne sivuun myöhempää käyttöä varten.)

    Anna kastikeainesten jäähtyä hetki ja murskaa ne sitten kivimorttelissa tahnaksi kookoslihan, chilien ja chiliöljyn kanssa.

    Keitä aineksia kookosmaidossa noin 10 minuuttia. Mausta kala- ja osterikastikkeella.

    Paloittele possunniska arpakuution kokoisiksi paloiksi ja lämmitä öljy 180 asteeseen. Friteeraa paloja öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita.

    Nosta palat pois ja valuta ylimääräinen öljy.

    Yhdistä kulhossa friteerattu possu, karamelli- ja kookoskastike, viipaloidut chilirenkaat, korianteri ja aiemmin rapeiksi paahtamasi sipulisilput. Pirskottele päälle riisiviinietikkaa.

    Annostele kulhoon ja tarjoile.

    Tarjoile lisänä salaattia tai keitettyä riisiä.

Kommentit

    Näytä lisää