Kokonainen siika & hollandaisekastiketta

Hans Välimäen siika hollandaisekastikkeella vie kielen mennessään.

18.6.2014 13:23

Ainekset

  • suomustettu kokonainen siika

  • <b>Täyte:</b>

  • voita

  • 1-2

    keltasipulia

  • tilliä

  • timjamia

  • suolaa ja pippuria

  • <b>Suolakuori:</b>

  • 1 kg

    karkeaa merisuolaa

  • 1 rkl

    vettä

  • 1

    kananmunan valkuaista

  • <b>Hollandaisekastike:</b>

  • 4

    keltuaista

  • 1-2

    sitruunan mehu

  • 250 g

    sulatettua voita

  • suolaa

  • valkopippuria rouhittuna myllystä

  • muutama tippa worchester-kastiketta

  • tabascoa tarvittaessa

Valmistusohjeet

  1. Laita grilli valmiiksi lämpenemään. Kuivaa kala talouspaperilla ja poista kidukset, pään voi jättää. Ota suomut veitsensyrjällä pois. Tee kalaan suomujen suuntaisia viiltoja. Näin suolakuoresta imeytyy suolaa myös kalan sisään. Pilko täytteeksi tuleva keltasipuli rinkuloiksi. Hauduta sipulit voissa miedossa lämpötilassa. Sipuli on valmista, kun se on pehmeää. Mausta suolalla ja timjamilla. Ripottele kalan sisään suolaa, tilliä ja pippuria. Täytä kala sipulitäytteellä.

  2. Tee suolakuorrute. Hienonna merisuola nuijimalla. Lisää suolan joukkoon ruokalusikallinen vettä ja puolitoista kananmunan valkuaista ja sekoita. Ota uuninkestävä alusta. Levitä suolakuorrutetta alustalle kalan alle. Kala peitetään kuorrutteella lähes kokonaan, pään ja pyrstön voi jättää näkyviin. Kostutettu suola kovettuu grillissä ja muodostaa kalan ympärille aromipesän.

  3. Laita täytetty ja suolalla peitetty kala grilliin. Grillin lämpötila saa olla tässä vaiheessa yli 300 astetta. Noin kymmenen minuutin jälkeen lämpötilaa voi alentaa 250 asteeseen. Kala on grillissä noin 25 minuuttia. Kalan voi ottaa pois, kun suolakuoreen on tullut kaunis ruskea sävy. Poista suolakuori kopauttamalla sitä lusikalla. Kaavi suola kalan päältä pois niin, ettei sitä jää syötäviin osiin. Myös nahka lähtee tässä vaiheessa helposti. Valmis kala on mehukasta ja kiehuu edelleen hauteen sisällä. Irrota kalanpalat ruoturiviä pitkin. Nauti kala uusien perunoiden ja vihannesten sekä hollandaisekastikkeen kera.

  4. <b>Hollandaisekastike</b> Riko keltuaiset metalliseen kulhoon. Lisää sitruunamehu ja sekoita. Kuumenna muna-sitruunaseosta vesihauteessa, eli kattilan päällä siten, että kulho on päällä ja kattilassa on kiehuvaa vettä. Vatkaa massaa voimakkaasti. Seoksen saa ottaa välillä sivuun ja tarkistaa, että ei ole vatkaamassa munakokkelia, koska silloin koko kastike on jo pilalla. Kun kupla on kastikkeessa tihentynyt ja päälle alkaa jäädä vatkauksesta kuvioita, lisää sulatettu voi ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen joukkoon. Lopputulos muistuttaa hieman majoneesia. Lisää mausteet, tarkista maku ja tarjoile kalan kylkiäisenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit