Leikkelelautanen ja itse tehtyä patonkia

Kokoa laadukkaista leikkeleistä ja maksapateesta lihalautanen. Näyttävälle lautaselle voi nostaa erilaisia salameja ja ilmakuivattuja kinkkuja ja koristeeksi sopivat esimerkiksi oliivit sekä lisukkeeksi rapeaa leipää tai patonkia.

Ainekset

Leikkelelautanen
50 g
salamia
50 g
ilmakuivattua kinkkua
200 g
maksapateeta
oliiveja ja viinisuolaheinän lehtiä
Patonki
50 g
hiivaa
5 dl
vettä
2 rkl
oliiviöljyä
n.14 dl
erikoisvehnäjauhoja
2 tl
suolaa

Valmistusohjeet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää öljy. Sekoita suola jauhojen joukkoon ja työstä joukkoon jauhot. Vaivaa taikina sileäksi, joustavaksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa pitkään, noin 15 minuuttia käsivoimin. Peitä ja anna nousta 30 minuuttia. Painele noussut taikina takaisin kulhoon ja nostata vielä toiset 30 minuuttia.
  2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina läpi kunnolla leivinpöydällä. Jaa taikina neljään osaan, kieritä niistä kapeat pitkot ja aseta ne öljytylle uunipellille tai patongin paistoon tarkoitetulle pellille. Leikkaa patonkeihin muutama vinoviilto terävällä veitsellä ja anna nousta 20 minuuttia liinan alla. Ripottele päälle vielä vähän jauhoja ennen uuniin menoa.
  3. Paista patongit uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat pinnalta vähän ja pohja kumisee siihen koputtaessa. Suihkuta mielellään vettä uuniin muutaman kerran, niin saat rapean pinnan. Jäähdytä patongit ritilällä ilman liinaa, jolloin ne pysyvät rapeina.

    Tarjoile leikkeleiden kanssa.
  4. Tämä resepti kuuluu Joulunajan juhlat-kokonaisuuteen ja se on toteutettu yhdessä punaviinit.fi -sivuston kanssa.
  5. Viinivinkki: Porta Reserva Carménère 2013

Kommentit

    Näytä lisää