Omenaleipä

Isä Haritonin reseptillä tehtyyn omenaleipään voit hyödyntää ylijääneen perunamuusin tai kaurapuuron.
  • 3 leipää

Ainekset

Leipäjuuri:
1 litra
haaleaa vettä
50 g
hiivaa
2 tl
suolaa
2 ½ dl
ruisjauhoja
2 ½ dl
vehnäjauhoja
Taikina:
omenapyreetä
omenankuoria ja siemenkotia
n. 8 dl
erilaisia jauhoja
9 rkl
ruokaöljyä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita juuren aineet keskenään ja jätä taikina lämpimään paikkaan peitettynä yön yli. Katso, että astian reunat ovat tarpeeksi korkeat, esimerkiksi kaksi kertaa korkeammat kuin taikinan määrä.
  2. Aamulla voit lisätä taikinaan omenankuoria ja omenien siemenkodat, jotka on syytä käyttää tehosekoittimen kautta. Voit myös lisätä vaikkapa vanhojen leipien massan, joka on liotettu pienessä vesimäärässä ja hyödyntää vanhat puurot tai perunamuusin.
  3. Lisää taikinaan erilaisia jauhoja mieltymystesi mukaan.
    Vaivaa taikinaa hyvin, jotta se saa sitkonsa. Lisää taikinaan jokaista leipää kohden kolme ruokalusikallista ruokaöljyä. Kun taikina tuntuu hyvin irtoavan käsistä, niin kaada se vielä pöydälle ja alusta taikinaa siinä.
  4. Laita taikina takaisin kulhoon ja peitä se muovikelmulla ja pyyhkeellä ja anna kohota, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
  5. Paista leivät keskikokoisissa vuoissa, 200 asteessa noin 50-60 minuuttia. Paistuneet leivät nostetaan puualustalle ja peitetään liinalla. Älä laita muovipussiin!

Kommentit

    Näytä lisää