Pienen perheen joulupossu - Reseptit - Ilta-Sanomat

Pienen perheen joulupossu

Pienen porukan joulupossu valmistetaan sisäfileestä.

16.12.2014 19:36
Määrä2 sisäfileetä noin 6-8 annosta

Ainekset

  • 2 x 500 g

    porsaan sisäfileetä

  • 1-2 tl

    hienoa merisuolaa

  • 200 g

    ilmakuivattua kinkkua

  • Tahna: (kahteen fileeseen)

  • 150 g

    kuivattuja aprikooseja

  • 1

    nippu salviaa

  • 100 g

    pistaasipähkinöitä

  • 1 rkl

    piparkakkumaustetta

  • Taikina: (kahteen sisäfileeseen)

  • käytä valmista voitaikinaa tai tee taikina itse

  • 10 dl

    vehnäjauhoja

  • 200 g

    pehmeää voita

  • (ota voi pehmenemään useita tunteja ennen valmistusta)

  • 4-6 rkl

    kylmää vettä

  • kananmuna kuvioiden "liimaamiseen" ja voiteluun

Valmistusohjeet

  1. Tee ohjeesta vain puolet jos syöjiä on vain muutama. Yksi possun filee painaa noin 400 g ja siitä riittää noin kolmelle, riippuen kuinka paljon muuta syömistä on. Ota voi noin kolme tuntia ennen taikinan tekemistä huoneenlämpöön pehmenemään. Valmista voitaikina sekoittamalla jauhot ja voi käsin, ja lisää vähän vettä, että taikinasta tulee tasaista. Vaivaa tasaiseksi. Taikina on valmis kun se on kiinteää ja ei tartu sormiin. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaapiin pariksi tunniksi. Puhdista possu kalvoista ja suolaa se kevyesti. Kiehauta aprikoosit pehmeiksi. Kaada ylimääräinen vesi pois. Sekoita tehosekoittimessa aprikoosit, salvia, pistaasit ja piparkakkumauste tahnaksi. Kauli taikina kahdeksi samankokoiseksi ohueksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi. Jätä taikinaa vähän koristeluja varten. Levitä tahna voitaikinalle. Kääri ilmakuivatut kinkkusiivut possun ympärille ja nosta possu tahnan päälle taikinalle. Kääri taikina possun ympärille jättäen saumakohta alaspäin. Kauli loput taikinasta ja ota siitä piparkakkumuotilla kuvioita. Sivele taikina munalla ja liimaa kuviot kiinni taikinaan. Sivele vielä munaa kuvioiden päälle. Työnnä possuun lihan sisälämpötilan mittari. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja kypsennä lihaa kunnes voitaikina on saanut väriä ja vähennä lämpöä 180 asteeseen. Jatka paistamista kunnes lihan sisälämpö on noin 58-60 astetta. Tähän menee noin puolisen tuntia. Jätä possu vetäytymään ennen leikkaamista, liha kypsyy vielä ja lämpötila nousee noin 60-68 asteeseen, jolloin filee on mehevimmillään.

  2. Tee ohjeesta vain puolet jos syöjiä on vain muutama. Yksi possun filee painaa noin 400 g ja siitä riittää noin kolmelle, riippuen kuinka paljon muuta syömistä on. Ota voi noin kolme tuntia ennen taikinan tekemistä huoneenlämpöön pehmenemään. Valmista voitaikina sekoittamalla jauhot ja voi käsin, ja lisää vähän vettä, että taikinasta tulee tasaista. Vaivaa tasaiseksi. Taikina on valmis kun se on kiinteää ja ei tartu sormiin. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaapiin pariksi tunniksi. Puhdista possu kalvoista ja suolaa se kevyesti. Kiehauta aprikoosit pehmeiksi. Kaada ylimääräinen vesi pois. Sekoita tehosekoittimessa aprikoosit, salvia, pistaasit ja piparkakkumauste tahnaksi. Kauli taikina kahdeksi samankokoiseksi ohueksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi. Jätä taikinaa vähän koristeluja varten. Levitä tahna voitaikinalle. Kääri ilmakuivatut kinkkusiivut possun ympärille ja nosta possu tahnan päälle taikinalle. Kääri taikina possun ympärille jättäen saumakohta alaspäin. Kauli loput taikinasta ja ota siitä piparkakkumuotilla kuvioita. Sivele taikina munalla ja liimaa kuviot kiinni taikinaan. Sivele vielä munaa kuvioiden päälle. Työnnä possuun lihan sisälämpötilan mittari. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja kypsennä lihaa kunnes voitaikina on saanut väriä ja vähennä lämpöä 180 asteeseen. Jatka paistamista kunnes lihan sisälämpö on noin 58-60 astetta. Tähän menee noin puolisen tuntia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit