Ainekset
200 g
kuivattuja kikherneitä
runsaasti vettä liotukseen
tai kypsiä säilykekikherneitä
4 rkl
tahinia eli seesaminsiementahnaa
2 rkl
oliiviöljyä
2-4 rkl
tuorepuristettua sitruunamehua
2-4
valkosipulinkynttä
hyppysellinen juustokuminaa
suolaa ja pippuria oman maun mukaan
Paprikahummus:
1
annos perushummusta
Lisäksi:
80-100 g:n
pala paahdettua paprikaa suolaveteen säilöttynä
hyppysellinen tulista savupaprikajauhetta
½
vihreää chiliä
Pähkinähummus:
1
annos perushummusta
Lisäksi:
1 dl
cashew- tai saksanpähkinöitä
pähkinöitä voi liottaa halutessaan pari tuntia ennen käyttöä
Valmistusohjeet
Liota kuivattuja kikherneitä yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele kikherneet. Laita kikherneet kattilaan ja kaada vettä päälle. Keitä noin 1 - 1 ½ tuntia. Kuori vaahtoa päältä pois keittämisen aikana. Kikherne on kypsä, kun se murskautuu helposti. Nosta kattila levyltä ja jäähdytä liemessään. Siivilöi vesi pois. Säästä vähän nestettä hummusta varten. Nosta kikherneet tehosekoittimeen ja lisää loput aineet. Soseuta. Lisää mukaan myös vähän jäähtynyttä keitinvettä. Lisää nestettä sen verran, että seoksesta tulee sopivan tahnamaista. Paprikahummukseen lisää joukkoon valutettu paprika ja pähkinähummukseen liotetut pähkinät. Lusikoi astioihin ja koristele.
Kuvausrekvisiittana kirja Snackistan Löytöretki Lähi-idän keittiöihin (Moreeni) Sally Butcher