Kylmäsavulohikeitto

Teresa Välimäen kalakeitossa maistuu aniksen ja lakritsin makuun vivahtava fenkoli. Savuista makua keittoon tuo kylmäsavulohi.
  • 4 annosta

Ainekset

1
sipuli
1
fenkoli
600-700 g
perunaa
2 rkl
rypsiöljyä
2-3
laakerinlehteä
10
kokonaista maustepippuria
1 l
kalalientä tai vettä
1
sitruunan mehu ja ½ raastettu kuori
200 g
kylmäsavulohta
2 dl
kermaa (tai ilman)
nippu tuoretta tilliä
(suolaa)

Valmistusohjeet

  1. Hienonna sipuli ja fenkoli. Kuori ja paloittele perunat.

    Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja lisää sipulit ja fenkolit.

    Kuullota ne pehmeiksi ja lisää perunat, laakerinlehdet, maustepippurit ja liemi tai vesi.

    Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes perunat ovat pehmeitä.

    Lisää sitruunan mehu ja raastettu kuori. Suikaloi kylmäsavulohi ja lisää myös ne keittoon. Lisää halutessasi myös kerma, kiehauta keitto ja nosta sivuun liedeltä.

    Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Kääntele joukkoon reilusti hienonnettua tilliä ja anna keiton tekeytyä kannen alla noin 10 minuuttia. Tarjoile hyvän ruisleivän kera.

    Vinkki 1: Kokeile keitossa myös lämminsavulohta tai -siikaa. Myös graavilohi käy.

    Vinkki 2: Korvaa kerma kookoskermalla, saat keittoon aasialaista twistiä. Silloin yrtiksi sopii myös korianteri tillin sijasta.

    Vinkki 3: Jos et löydä tuoretta fenkolia, voit käyttää myös fenkolinsiemeniä, 0,5-1 tl on hyvä määrä. Jauha ne morttelissa hienoksi ja lisää keittoon sipulin kuullotusvaiheessa.


Kommentit

    Näytä lisää