Vappu Pimiän herkkulasagne

Vappu Pimiän herkkulasagne saa makua munakoisoista.
  • 8 annosta

Ainekset

Kastike:
600 g
jauhelihaa
400 g
tomaattimurskaa
500 g
paseerattua tomaattia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2 tl
kuivattua tai kourallinen tuoretta basilikaa
ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria
ripaus paprikajauhetta
loraus oliiviöljyä
1
lihaliemikuutio
Juustokastike:
1 l
maitoa
50 g
voita
1 dl
vehnäjauhoa
150 g
juustoraastetta (emmental)
ripaus suolaa ja vähän rouhittua mustapippuria
Marinoidut munakoisot:
1
munakoiso
1
valkosipulinkynsi
hyppysellinen sokeria
suolaa
mustapippuria
loraus balsamicoa
oliiviöljyä
Kasviskerrokseen:
marinoidut munakoisot
2
tomaattia viipaloituna
½ dl
pestoa
muutama aurinkokuivattu tomaatti siivutettuna
10-15
lasagnelevyä

Valmistusohjeet

  1. Valmista munakoisot etukäteen hyvissä ajoin.

    Marinoidut munakoisot:

    Leikkaa munakoisot suhteellisen ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle vadille tai vaikka uuninpellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleiden päälle reilusti, noin 1-2 rkl, suolaa. Anna ”itkeä” noin puoli tuntia. Prosessi poistaa munakoisosta mahdollisen karvauden. Itkettämisen jälkeen huuhtaise munakoisot nopeasti kylmän
    veden alla ja taputtele viipaleet kuivaksi talouspaperilla.

    Silppua valkosipuli pieneksi ja kerää muutkin ainekset lähelle. Ota esille laakea vati tai lautanen, jolle voit latoa ja marinoida kuumat munakoisot. Laita paistinpannu liedelle ja kuumenna se tulikuumaksi. Paahda munakoisoviipaleiden
    molemmin puolin vähän kuivalla ja kuumalla pannulla.

    Lado pannullinen kerrallaan viipaleitalautaselle ja ripottele
    päälle hyppysellinen sokeria, pari hyppysellistä suolaa, vähän valkosipulia ja mustapippuria sekä loraus balsamicoa ja oliiviöljyä.

    Toista tämä niin monta kertaa kuin munakoisoja riittää,
    mutta ole tarkkana, etteivät ne pala pannulla. Munakoiso imee marinadin parhaiten itseensä mahdollisimman kuumana. Jätä munakoisokerrokset marinoitumaan huoneenlämpöön vähintään tunniksi. Jos teet ne hyvissä
    ajoin etukäteen, säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

  2. Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Kuullota silputut sipulit lorauksessa oliiviöljyä. Lisää jauheliha ja ruskista. Kaada joukkoon tomaattimurska ja paseerattu tomaatti. Lisää mausteet. Kiehauta ja tiputa lämpöä niin, että kastike porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan. Sekoita välillä.

    Juustokastike valmistuu helpoimmin teflonilla pinnoitetussa
    kattilassa, sillä maitokastikkeet palavat helposti pohjaan.

    Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Pyörittele jauho-rasvaseosta vispilällä hetki. Älä anna ruskistua, hetki kuplimista riittää. Kaada maito sekaan vispaten koko ajan pohjaa myöten. Sekoita kastiketta pohjaa myöten niin kauan, että kastike alkaa kiehua ja sakenee.

    Ota kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon juustoraaste ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja pippuria.

    Levitä uunivuoan pohjalle lasagnelevyjä ja siihen puolet
    jauhelihakastikkeesta sekä 1/3 osa juustokastikkeesta.

    Lado päälle lasagnelevyjä ja toiseen kerrokseen pesto, munakoisoja sekä tomaattiviipaleita ja halutessasi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja.

    Kaada päälle 1/3 osa juustokastikkeesta. Lisää vielä yksi
    kerros lasagnelevyjä ja toista ensimmäinen kierros niin, että
    juustokastike jää päällimmäiseksi.

    Kypsennä uunissa noin 45-60 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Voit tarjoilla lasagnen heti tai seuraavana päivänä, jolloin se on parhaimmillaan.

Kommentit

    Näytä lisää