Vappumunkit rahka-mansikkahillolla

Sydämenmuotoiset vappumunkit ovat romanttisia herkkuja. Täytä ne mansikkahillon ja rahkan seoksella.
  • 24 munkkia

Ainekset

50 g
voita
7 ½ dl
vehnäjauhoja
11 g
eli 1 pss kuivahiivaa
2 ½ dl
maitoa
4 rkl
sokeria
1 rkl
kardemummaa
1 tl
suolaa
1
luomusitruunan raastettu kuori
1 kg
kookosrasvaa paistamiseen
sokeria koristeluun
Täyte:
250 g
maitorahkaa
½ dl
mansikka-vaniljahilloa tai raparperi-vadelmahilloa
myös mikä tahansa muu hillo käy myös

Valmistusohjeet

  1. Sekoita hillo rahkaan ja laita se valmiiksi pursotinpussiin, jossa on pitkän mallinen tylla päässä. Tällaisella tyllalla saat täytteen munkin keskelle syvälle. Nosta täyte jääkaappiin odottamaan.

    Sulata voi ja anna sen jäähtyä.

    Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Lämmitä maito reilu 40 asteiseksi ja kaada jauhoseokseen. Aloita vaivaus.

    Sekoita lopun jauhon joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja sitruunankuori. Lisäile jauhoseosta taikinan joukkoon pikkuhiljaa koko ajan vaivaten.

    Kun taikina irtoaa kulhon reunoista, jatka taikinan työstämistä käsin työpöydällä.

    Työstämisen loppuvaiheessa lisää sekaan sulatettu voi ja työstä se taikinaan. Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa ja ei tartu sormiin eikä työpöytään.

    Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla. Anna kohota kaksinkertaisesti.

    Ota taikinasta 1/3 osa ja kauli se pitkulaiseksi noin 1 ½ cm:n paksuiseksi levyksi. Toista lopulla taikinalla vielä kaksi kertaa.

    Taikinasta tulee yhteensä noin 24 munkkia.

    Ota piparimuotilla taikinapaloja ja nosta ne leivinpaperin päälle. Kun pelti on täynnä, laita munkkien päälle leivinliina ja nosta munkit reilu 40 asteiseen uuniin kohoamaan.

    Toista lopulla taikinalla.

    Kohota vähintään tunti, mutta voit kohottaa niitä pidempänkin aikaa. Usean tunnin kohotus tekee munkeista superkuohkeita.

    Sulata kookosrasva valurautapadassa ja kuumenna se 180-asteeseen. Voit testata kuumuutta pienellä taikinapalalla. Jos taikina uppoaa ja ei nouse ylös sihisemään, rasva ei ole tarpeeksi kuumaa. Kun taikinapala rupeaa sihisemään ja ruskituu nopeasti rasva on tarpeeksi kuumaa.

    Nosta reikäkauhan avulla munkit paistorasvaan paistumaan. Älä paista liian montaa munkkia kerralla, että ne paistuvat tasaisesti.

    Kun öljyssä alaspäin oleva puoli on ruskistunut kauniisti käännä munkki reikäkauhan avulla ja paista myös toiselta puolelta. Tähän ei mene aikaa kuin minuutti-puoltoista, kun rasva on tarpeeksi kuumaa.

    Nosta paistuneet munkit reikäkauhalla lautaselle, joka on vuorattu talouspaperilla. Anna munkin rasvan imeytyä talouspaperiin hetken aikaa.

    Kaada sokeria laakealle lautaselle.

    Ota täyte jääkaapista ja työnnä tylla munkin sivusta sisään. Pursota täytettä munkkiin ja nosta munkki sokeriin.
    Kierittele munkki sokerissa sen ollessa vielä lämmin. Kylmään munkkiin sokeri ei tartu kunnolla.

Kommentit

    Näytä lisää