Kantarellikeitto - Reseptit - Ilta-Sanomat

Kantarellikeitto

Ihanan kuohkea keitto valmistuu kantarellipyreestä.

13.8.2015 8:15
Määrä4 annosta

Ainekset

  • ½

    keltasipuli

  • 1

    pieni valkosipulinkyns

  • 1 rkl

    oliiviöljyä

  • 100 g

    perunaa (n. 1 keskikokoinen)

  • 1 rkl

    kuivaa sherryä

  • 2 dl

    laadukasta kasvislientä (tai 1 dl vettä + 1? rkl kasvis-tai kantarellifondia)

  • 1 dl

    täysmaitoa

  • 2 dl

    kantarellipyrettä (kts.resepti alla)

  • 1 tl

    valkoviinietikkaa

  • 2 rkl

    voita

  • suolaa

  • pippuria

  • tuoretta timjamia

  • Kantarellipyre: (4 dl)

  • 1

    keltasipuli

  • 1 rkl

    oliiviöljyä

  • 300 g

    kantarelleja (n. 1 litra)

  • 1 tl

    sherryviinietikkaa (tai valkoviinietikka)

  • 1 rkl

    kuivaa sherryä

  • 1½ dl

    kermaa

  • 2 dl

    vettä

  • 2 rkl

    ruskistettua voita*

  • suolaa

  • mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota kattilassa läpikuultaviksi. Kuori ja paloittele peruna ja lisää kattilaan. Kaada perään sherry, anna kiehahtaa ja kaada joukkoon liemi ja maito. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes peruna on kypsää. Kaada seos tehosekoittimeen, lisää pyre, etikka, voi, suolaa ja mustapippuria. Sekoita kuohkeaksi ja sileäksi. Lisää tarvittaessa lämmintä nestettä (50/50 lientä ja maitoa). Tarkista maku ja säädä maun mukaan. Koristele timjamilla ja halutessasi lorauksella hyvää oliiviöljyä. Kantarellipyre: Suikaloi sipuli ohuelti. Kaada öljy isolle paistinpannulle, lisää sipuli ja pari reipasta ripausta suolaa. Paista keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes sipulit ovat saaneet mukavasti väriä. Sekoittele useasti. Alenna lämpöä ja anna paistua rauhassa vielä noin 15?20 minuuttia, välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat syvän ruskean värisiä ja maistuvat makealta. Alenna lämpöä, mikäli sipulit saavat liikaa väriä liian nopeasti. Laita sivuun. Pyyhi pannu ja laita sienet kuivalle pannulle, revi isoimmat sienet pienemmiksi ja haihduta sienistä irtoavat nesteet. Lisää sipulit ja kaada joukkoon viinietikka ja sherry, kiehauta. Kaada pannulle kerma, ruskistettu voi ja puolet vedestä, kiehauta. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita seos blenderiin ja surauta tasaiseksi pyreeksi, lisää vettä tarvittaessa. * Laita 25 g voita kattilaan tai pannulle, sulata keskilämmöllä ja anna olla kunnes voi muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Varo polttamasta voita! Mittaa 2 rkl reseptiä varten.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit