Sonja Lumme teki tietopaketin tomaatista – kokeile helppoa tomaattipiirasta - Keittokirjat - Ilta-Sanomat

Sonja Lumme teki tietopaketin tomaatista – kokeile helppoa tomaattipiirasta

Jos sormet syyhyävät jo kesäpuutarhan kuokkimiseen, tästä kirjasta saat apuja.

4.4.2017 13:05

Sonja Lumme: Tomaatti! (Readme.fi)

Mikä: Laulaja-toimittaja Sonja Lumme kirjoitti intohimonsa kohteesta, tomaateista.

Miellytti: Kirjassa on reseptien lisäksi runsaasti ohjeita tomaattien kotiviljelyyn.

Mietitytti: Liekö kirja pelkkää puutarhanhoitoa? Ei pelkoa, reseptejä on monipuolisesti.

Minä kokeilin: Rustiikkinen tomaattipiiras houkutteli ulkonäöllään, eikä se pettänyt. Resepti sopii sellaisellekin, jolla on jauhopeukalo keskellä kämmentä. Kirsikkatomaatit ovat riittävän vahvoja maultaan, jotta eivät häviä parmesaanin aromin alle. Puolta kiloa tomaatteja en kyllä saanut kulumaan millään.

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

100 g voita

½ tl suolaa

½ dl kreikkalaista jogurttia

Täyte:

½ kg kirsikkatomaatteja

100 g raejuustoa

50 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g parmesaanijuustoa

timjamia, persiljaa, oliiviyrttiä, basilikaa tai muita mieluisia yrttejä

suolaa ja mustapippuria

1 kananmunan keltuainen

basilikaa

Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Paloittele jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen kanssa nopeasti murumaiseksi seokseksi. Sekoita mukaan jogurtti. Älä vaivaa taikinaa, sekoita vaan niin että saat muodostettua siitä pallon. Litistä se kiekoksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30–60 minuutiksi.

Raasta parmesaani ja sekoita siitä 2/3 kulhossa yhteen rae- ja tuorejuuston kanssa. Säästä loppu raaste piirakkapohjan päälle. Hienonna pari ruokalusikallista mieleisiäsi yrttejä juustoseokseen. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Käytä mielellään erivärisiä ja kiinteitä tomaatteja. Halkaise ne. Liian mehukkaista tomaateista voit poistaa pikkulusikalla vähän siemeniä ja niitä ympäröivää geeliä.

Kauli taikinasta jauhojen avulla leivinpaperin päällä pyöreä levy, halkaisijaltaan 27–30 cm. Siirrä pohja leivinpaperin avulla uunipellille.

Ripottele pohjalle loppu parmesaaniraaste, jätä kuitenkin viitisen senttiä reunasta tyhjäksi. Nostele raasteen päälle raejuusto-tuorejuusto-parmesaaniseos. Asettele sen päälle tiiviisti tomaattien puolikkaat leikkuupuoli ylöspäin. Jätä reunalta yhä viisi senttiä täyttämättä. Taittele lopuksi piiraan taikinaliepeet reunoille täytteen päälle. Voitele reunat keltuaisella.

Paista uunin alatasolla 40 minuuttia 200 asteessa. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla basilikanlehdillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit