Jonna Vormala: Jäävuorenhuippu, salaattikirja (No Tofu Publishing)
MIKÄ: Pieni salaattikirja, joka pyrkii todistamaan, ettei salaatissa tarvitse olla perinteisiä aineksia.
MIELLYTTI: Reseptit on jaoteltu vuodenaikojen mukaan, joten annokseen saa helposti tuoreimmat kausiainekset. Kirjassa on sekä keveitä että tuhteja annoksia myös lihalla ja kalalla, ja suuri määrä erilaisia kastikkeita, tahnoja ja dressinkejä. Tuore tuulahdus ikiaikaiseen fetasalaattiin kyllästyneelle. Mutkatonta ruoanlaittoa ja ainekset suhteellisen helpot hankkia.
MIETITYTTI: Jotkut yhdistelmät tuntuivat ensi näkemältä vierailta.
MINÄ KOKEILIN: Vaikea valinta, runsaudenpula. Päädyn alkukesän kunniaksi uusilla perunoilla valmistettuun saksanpähkinä-perunasalaattiin. Annos toimisi myös ilman rucolaa; täyttävä, maukas ranskalaistyylinen perunasalaatti, johon tahini antaa itämaisen säväyksen. Pähkinät kärventyivät pannulla sen verran, että salaatti sai vienon, savuisen lisäaromin, joka ei haitannut yhtään. Ja ah, kesän ensimmäiset uudet perunat. Eivät petä.
Tarjoilisin tätä yhtenä viikonloppubrunssin pääsalaateista.
Saksanpähkinä-perunasalaatti
50 g saksanpähkinöitä
1 kg kiinteitä uusia perunoita
200 g vihreitä papuja
100 g rucolaa
1 rkl oliiviöljyä
1/8 tl suolaa
1/8 tl mustapippuria
TAHINIKASTIKE:
4 rkl valkoviinietiikkaa
4 rkl turkkilaista jogurttia
2 rkl tummaa tahinia
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
4 rkl saksanpähkinäöljyä
Paahda pähkinöitä pannulla kunnes ne saavat väriä. Keitä perunat ja anna jäähtyä. Leikkaa pavuista kannat ja keitä 4–5 minuuttia suolatussa vedessä. Pilko perunat sopiviksi suupaloiksi ja sekoita joukkoon 2/3 kastikkeesta. Pyöräytä rucolat oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kokoa salaatti, pirskottele päälle loput kastikkeesta ja viimeistele paahdetuilla saksanpähkinöillä.
Salaattikirjan ohjeista tulee runsaudenpula.