Keittokirjat

Hummuksen huminaa

Julkaistu:

"Aterioimalla yhdessä ja tutustumalla toistemme ruokakulttuureihin pystymme kenties rakentamaan siltoja kansakuntien välille."

Keneltä hyvänsä tuo sitaatti onkin, niin siinä on ihmiskunnan rauhanomaisen rinnakkaiselon perusajatus. Libanonilainen Ramzi Choueiry alias Chef  Ramzi on 1971 syntynyt, Ranskassa alan koulutuksen saanut kokki, joka on päivittäisen, kymmenen vuotta jatkuneen tv-ruokaohjelmansa ansiosta kotimaansa suuria julkkiksia.

Ramzin teos Arabialainen keittiö (WSOY) on ruotsalaiskustantamon uunituore neronleimaus. Naapurimme ottivat yhteyttä Ramziin ja loivat sitten hänen kanssaan vuoden aistillisimpiin teoksiin lukeutuvan esittelyn arabialaiseen keittiöön Libanonin liesien kautta. Sana "eroottinen" nousee väkisin mieleen katsoessa tiukkoja lähikuvia kosteista oliiveista, pehmeästä hummus-tahnasta tai jo Korkean veisun mainitsemista granaattiomenoista.

Kirjan ohjeet ovat yksinkertaisia ja selkeitä ja niissä tarvittavia raaka-aineita on saatavana kaikkialta Suomesta. Nyky-Suomea ajatellen hulluinta taitaa olla se, että lampaanliha lienee suurten kaupunkien ulkopuolella kaikkein vaikeimmin saatavilla oleva arabialaisen perusruoan raaka-aine.

Syötävän kauniin kirjan oivalluksia on myös tehdä kirja kaksikielisenä: suomenkielisen tekstin rinnalla kulkevat samat ohjeet ja kirjoitukset myös arabiaksi.

Annoskuvien rinnalla kirjan muu kuvitus rakentuu pääasiassa erilaisten Libanonin kohteiden iltakuvista.

Kirjan lopussa on selkeillä avainsanoilla toteutettu libanonilaisen keittiön raaka-aineiden esittely sekä huono asiahakemisto.

Juhani Tolvanen