Vuoden paras ruokakirja

Julkaistu:

Jos minun pitäisi valita vuoden 2010 paras ruokakirja, niin Miikka Järvisen ja Maija Kosken Apukokin keittokirja (Moreeni) taitaisi viedä potin.

Apukokin keittokirja opastaa, miten kolme plus -ikäisten lasten kanssa voidaan laittaa ruokaa ja miten tavattoman hauskaa ja antoisaa se on sekä pää- että apukokeille. Pienet lapset osaavat ja voivat tehdä yllättävän monia asioita keittiössä, kun vanhemmat ovat mukana.

Kirjan ruokaohjeet ovat monipuolisia, ja niissä on oivaltavasti painettu punaisella värillä apukokille sopivat toimet. Kirja luottaa lasten fiksuuteen ja ennakkoluulottomuuteen ja tarjoaa niin blinejä kuin sushia ja rumaa kananpoikakeittoakin. Hakemisto on erinomaisen hyvin laadittu.

Sami Perttilän hienoista valokuvista välittyy apukokkien toimien intensiivisyys ja hetkeen tarttuminen, ja Satu Kontisen luoma ulkoasu on konstailematon, raikas ja selkeä - nappisuoritus. Apukokin keittokirja neuvoo hössöttämään ja varoittamaan mahdollisimman vähän ja vain tärkeimmissä tilanteissa.

Ruotsinkielisten marttojen parissa toimivien Nina Colliander-Nymanin ja Maria Riskan

Oikeaa ruokaa - lapset, ruoka & terveys (Kirjapaja) on alkujaan ruotsinkielinen Mat rätt (Fontana media) lapsiperheiden ruoasta.

Teos on kaunis ja tasapainoinen kokonaisuus, mutta sen ruokaohjeet ovat yksinkertaisenkin kotikeittokirjaston omistavalle todella tylsiä. Puolukkasurvos, paistetut silakat, purjoperunakeitto, munakas ja marjakiisseli löytyvät jokaisen kodin muistakin keittokirjoista.

Kirjan paras anti on alun napakka tekstiosuus, jossa selostetaan terveellisen ja yksinkertaisen ravinnon etuja ja kerrotaan selkeästi hyvän ruoan perusteista. Hauskasti kirja paukuttaa myös syksyn rasvakeskustelun teemoja:

"Voi on tärkeää kasvaville lapsille, koska se on terveellistä, sillä se on mainio rasvaliukoisten A-, D- ja E-vitamiinien lähde. Lasten ravinnossa pitää välttää etenkin margariinia ja kevytrasvatuotteita."

Pienet lapset osaavat ja voivat tehdä yllättävän monia asioita keittiössä, kun vanhemmat ovat mukana.

Juhani Tolvanen