Keittokirjat

Syö kuin prinsessa!

Julkaistu:

Olipa ja elipä kerran läntisessä naapurimaassamme kolme prinsessaa: Astrid, Märtha ja Margareeta. Nuoret prinsessat menivät 1920-luvulla tukholmalaiseen talouskouluun, jota piti Jenny Åkerström-Söderström.

Kaukokatseinen Åkerström (1867-1957) hoksasi omistaa peruskeittokirjansa näille prinsessoille. Suuresta keittokirjasta (1929) tuli klassikko, ja nimi pelkistyi Prinsessojen keittokirjaksi. Teoksen suomensivat marttakonsulentit Kerttu Olsonen ja Ida Pekari (Otava).

Tekijän mukaan teos pyrkii "muokkaamaan jokapäiväistä ravintoa entistä paremmaksi, vaihtelevammaksi ja kevyemmäksi, mutta mahdollisimman vähin kustannuksin". Tuttua, eikö?

Ja tänä Ruotsin ja ruotsin kielen mollaamisen aikana teoksen suomentajien alkulause on totista totta:

"Ruotsihan on ainoa ulkomaa, jossa me suomalaiset saamme kotoiselta maistuvia ruokia syödäksemme. Suomalainen arki-, aivan kuten juhlaruokakin, on ollut meillä enimmäkseen ruotsalaisten tai oikeammin ruotsalaistettujen ranskalaisten ohjeiden mukaan valmistettua."

Kirja on perusteos, jonka 988 reseptistä valtaosa sopii mitä mainioimmin valmistettavaksi 2010-luvullakin.

Kullekin prinsessalle oma nimikkokakku. Alkujaan Vihreänä kakkuna esitelty marsipaanikakku oli prinsessojen mieleen ja kohosi sittemmin Ruotsissa elämää suuremmaksi herkuksi.

Miten oikeiden prinsessojemme elämä sitten jatkui talouskoulun jälkeen? Astridista tuli Belgian kuningatar, joka kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa vain 29-vuotiaana. Märtha meni naimisiin Norjan kruununprinssin

Olavin kanssa ja kuoli 53-vuotiaana syöpään 1954 ennen kuin Olav kruunattiin kuninkaaksi. Margareeta eli ruotsalaisena prinsessana pitkän elämän ja kuoli 1977. Keittokirjan prinsessat olivat kruununprinsessa

Victorian isoisoisän serkkuja.

Vaan on meillä julkaistu toinenkin Prinsessojen keittokirja. Disney-versio samasta aiheesta on kovin erilainen. Sanoma Magazinesin teos (2005) esittelee ihan kivoja ja ihan kamalia pikku prinsessojen herkkuja. Parasta antia on kannustus piristää arjen ruokia juhlavammaksi. Ohjeet ovat joko hyvin helppoja tai varsin vaikeita pikkuprinsessoille.

Juhani Tolvanen