Keittokirjat

Kokki ja kokkioppilaat

Julkaistu:

Aki Wahlman

Aki Wahlman on television ruokaohjelmista tuttu kokki, joka on menestynyt alan kilpailluissa, ja kouluttanut itsekin joukon tunnettuja kokkeja ja keittiömestareita. Aki arvostaa ruokaperinteiden, tietojen ja taitojen siirtymistä sukupolvelta toiselle, mestarilta oppipojalle. Kirjassa kokkailevat Akin lisäksi hänen neljä hyvin menestynyttä kokkioppilastaan, Susanna Saikkonen, Markus Aremo, Kari Aihinen ja Veli Salonen. Arvostelu: Aki innostaa myös kotikokkeja ideoillaan ja vinkeillään. Aki antaa avokätisesti käytännön vinkkejä ruoka-aineiden valinnasta, ruokien valmistuksesta ja työvälineistä. Keskeistä ei ole toistaa reseptejä, vaan ymmärtää ruokaa. Reseptit ovat vain oppimisväline ja inspiraation lähde. Jokainen kotikokki voi oppia näistä resepteistä paljon, laittaa vähän omaa osaamistaan joukkoon ja näin saada uusia mahtavia kokkailu hetkiä, ja onnistumisen iloa keittiössä. Kirja alkaa herkästi Mummi ja minä kappaleella mikä kertoo mistä kaikki on lähtöisin. Kirja vie eteenpäin tutustuttaen lukijan keittiön välineisiin, antaen vinkkejä mm. kirkastettuun voihin, millaista possunlihaa kannattaa ostaa, vinkkejä kunnollisen kokkiveitsen hankintaan. Vinkit tahtovat tosin vähän hävitä reseptien joukkoon, joten taitollisesti kirja on hieman sekavan oloinen. Resepteissä löytyy jokaiselle jotain. Ohjeet ovat helppoja, herkullisia ja hyvin kotikeittiöön sopivia. Resepti kuvat ovat vähän liian taidokkaan näköisiä asetelmia, eivätkä värit ja tunnelma kuvissa pääse oikeuksiinsa. Sisällysluettelo on myös erittäin sekavan oloinen jos haluaa löytää vaikka vain kirjan salaattiohjeet tai jälkiruoat. Ne ovat sekaisin listalla ja näin sisällyksen hahmottaminen on vaikeaa. Kirja on kokonaisuudessaan herkullisen oloinen ja erittäin kiva tuliainen vaikka mökille viemisiksi.