Perunaa, kananmunaa ja jauhoja, näistä kolmesta pääraaka-aineesta syntyy herkullinen ukrainalainen pannukakku, deruny.
Perunasta valmistettu pannukakku ei ole vain ukrainalaisen keittiön keksintö, vaan variaatioita pottulätystä tarjoillaan ympäri Eurooppaa. Suomalaisessa keittiössä versio tästä ruokalajista tunnetaan nimellä röstiperuna, Saksassa sitä tarjoillaan nimellä kartoffelpuffer ja Valko-Venäjällä kansallisruoan tittelin vienyt pottuannos tunnetaan nimellä draniki.
Ukrainassa deruny on hyvin korkealla maan perinteisten ja suosituimpien ruokien listalla.
Kolmen pääraaka-aineen lisäksi ukrainalaisten perunapannukakkujen joukkoon voi lisätä sipulia, suolaa ja pippuria, jolloin ruoan voi tarjoilla sellaisenaan lounaaksi tai päivälliseksi.
Makeahampaan kolotusta voi helpottaa lisäämällä pannukakun joukkoon ripauksen sokeria ja tarjoamalla sen vaikkapa hillon kera.
Viidestä perunasta, yhdestä sipulista ja yhdestä kananmunasta tehty perunapannukakkuannos maksaa vain noin euron, ja siitä riittää syötävää noin 2 – 4 henkilölle, ateriasta riippuen.
Perunapannukakut, eli derunyt (2–4 hengelle):
5 (yleis)perunaa
keskikokoinen sipuli
kananmuna
3 rkl vehnäjauhoja
1/4 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen.
Raasta perunat ja sipuli raastimella. Käytä perunoiden raastamiseen raastimen pientä raastinosaa, jos sellainen on. Sipulin voit raastaa raastimen suuremmalla osalla.
Sekoita kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta kulhossa sekaisin.
Kuumenna pannu ja lisää siihen ripaus öljyä. Annostele taikinaa reilu ruokalusikallinen yhtä lettua kohden pannulle.
Paista noin 3–4 minuuttia per puoli tai kunnes lätyt ovat kullanruskeita ja rapeita pinnasta.
Vinkki: Tarjoile esimerkiksi smetanan tai maustamattoman jugurtin kanssa ja koristele tuoreilla kausiyrteillä.
Vinkki: Jos haluat pannukakuista makeita, korvaa sipuli esimerkiksi omenalla. Suolan ja pippurin sijaan lisää taikinaan ripaus sokeria ja tarjoile hillon tai kerman kera.