5 edullista arkiruokaa: muutaman aineksen mureke ja ihanan mausteinen kalasoppa

Ruokalan simppeleillä ohjeilla perheesi syö noin viidellä kympillä viikossa.

Edulliset arkiruoat voivat olla myös monipuolisia. Tässä listassa on erilaisia reseptejä, jotka tuovat mukavaa vaihtelua viikon perusruokiin, mutta huomioidaan myös raaka-aineiden edullisuus.

Esimerkiksi kermaisessa sienipastassa hyödynnetään säilykesieniä. Jauhelihamurekkeeseen taas ei montaa ainesta tarvita. Curry-kalakeitto tuo vaihtelua tavalliseen kalasoppaan, mutta sisältää muun muassa edullista kookosmaitoa, jota voi testata muihinkin keittoihin antamaan herkullista makua.

Maanantai

Kermainen sienipasta

  • 1 sipuli

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 3 rkl tomaattipyreetä

  • 4 rkl voita

  • n. 350 g käyttövalmiita suolasienikuutioita.

  • 3 dl kuohukermaa

  • 100 g yrttituorejuustoa

  • mustapippuria myllystä

  • 400 g fusillipastaa

Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä tomaattipyreen kanssa pari minuuttia.

Valuta suolasienet ylimääräisestä nesteestä. Tässä ohjeessa on käytetty käyttövalmiita suolasieniä, joten niitä ei tarvitse liottaa. Lisää sienet pannulle ja jatka kuullotusta hetki.

Lisää kerma ja tuorejuusto. Mausta pippurilla. Anna kiehua viitisen minuuttia tai kunnes pasta on valmista. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Tarjoile parmesaanijuuston kanssa.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: 4–5

Tiistai

Lindströmin mureke

  • 1 1/2 dl kuorittua hernerouhetta (loraus vettä)

  • 1 sipuli

  • 1 suolakurkku

  • 2 rkl kapriksia

  • 2 keitettyä punajuurta

  • 400 g naudan jauhelihaa

  • 2 kananmunaa

Laita hernerouhe mikron kestävään astiaan pienen vesilorauksen kanssa ja pehmennä sitä täysteholla 3 minuuttia.

Jäähdytä. Hienonna sipuli ja suolakurkku aivan hienoksi. Raasta punajuuret raastimen hienolla terällä.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Yhdistä kaikki ainekset ja muotoile taikinasta pitkulainen pötkö. Nosta se murekevuokaan tai leipävuokaan.

Paista 40 minuuttia. Anna murekkeen levätä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 1 tunti

Annoksia: 6

Keskiviikko

Paistettua maksaa ja karamellisoitua hunajasipulia

  • 500 g naudanmaksaa ohuina viipaleina

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl suolaa

  • 0,5 tl mustapippuria

  • 0,5 tl valkopippuria

  • 30 g voita paistamiseen

  • tarjolle puolukoita

Karamellisoidut sipulit

  • 4 isoa sipulia

  • 4 rkl voita

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 1 tl meiramia

  • 1 tl suolaa

  • 2 rkl hunajaa

Valmista ensin sipuli. Viipaloi ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Lisää sipulit ja kuullota puolisen tuntia kunnes pinta alkaa karamellisoitua. Lisää meiramia ja suolaa. Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon hunajaa.

Sekoita jauhojen joukkoon mausteet. Pyörittele maksaviipaleet jauhoissa. Paista nopeasti kuumassa voissa molemmin puolin. Maksa saa jäädä roseeksi sisältä. Tarjoile se karamellisoituneiden sipuleiden ja puolukoiden kanssa.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 4

Torstai

Liha-makaronilaatikko

  • 300 g makaronia

  • 400 g jauhelihaa

  • 1 sipuli

  • 2 rkl voita

  • suolaa

  • runsas rouhaisu mauste- tai mustapippuria

  • 2 rkl yrttimausteseosta

  • 4 dl lihalientä

  • 3 kananmunaa

  • 150 g juustoraastetta

Keitä makaroneja noin 4 minuuttia ja huuhtele sen jälkeen kylmällä vedellä ja valuta.

Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli voissa. Mausta seos suolalla, pippurilla ja runsaalla määrällä yrttiseosta.

Yhdistä makaronit, jauhelihaseos ja kolme neljäsosaa juustoraasteesta. Kaada uunivuokaan.

Vatkaa lihaliemi ja munat keskenään. Kaada vuokaan. Ripottele loppu juusto pinnalle.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa 35 minuuttia.

Valmistusohjeet: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Perjantai

Curry-kalakeitto

  • 2 rkl vihreää tai punaista thaicurrya

  • 2 rkl öljyä

  • 400 g kookosmaitoa

  • 1 tl kalakastiketta

  • 1 l kalalientä

  • 2 porkkanaa

  • puolikas kukkakaali

  • 4 perunaa

  • 1 sipuli

  • 500 g pakastekalaa paloina esim. seitiä tai lohikuutioita

  • suolaa maun mukaan

  • 1 limetin mehu

  • tuoretta korianteria ja chiliä

Kuullota currytahnaa kattilassa öljyssä hetki. Lisää kattilaan kookosmaito, kalakastike, kalaliemi ja kuumenna.

Pilko vihannekset ja lisää ne kattilaan. Anna kiehua, kunnes vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä.

Lisää kalapalat ja kuumenna, kunnes kalat ovat kuumia ja kypsiä. Lisää tarvittaessa suolaa ja purista yhden limetin mehu.

Koristele halutessasi korianterilla ja tuoreella chilillä.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 4

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit