Edulliset arkiruoat voivat olla myös monipuolisia. Tässä listassa on erilaisia reseptejä, jotka tuovat mukavaa vaihtelua viikon perusruokiin, mutta huomioidaan myös raaka-aineiden edullisuus.
Esimerkiksi kermaisessa sienipastassa hyödynnetään säilykesieniä. Jauhelihamurekkeeseen taas ei montaa ainesta tarvita. Curry-kalakeitto tuo vaihtelua tavalliseen kalasoppaan, mutta sisältää muun muassa edullista kookosmaitoa, jota voi testata muihinkin keittoihin antamaan herkullista makua.
Maanantai
Kermainen sienipasta
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
4 rkl voita
n. 350 g käyttövalmiita suolasienikuutioita.
3 dl kuohukermaa
100 g yrttituorejuustoa
mustapippuria myllystä
400 g fusillipastaa
Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä tomaattipyreen kanssa pari minuuttia.
Valuta suolasienet ylimääräisestä nesteestä. Tässä ohjeessa on käytetty käyttövalmiita suolasieniä, joten niitä ei tarvitse liottaa. Lisää sienet pannulle ja jatka kuullotusta hetki.
Lisää kerma ja tuorejuusto. Mausta pippurilla. Anna kiehua viitisen minuuttia tai kunnes pasta on valmista. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon. Tarjoile parmesaanijuuston kanssa.
Valmistusaika: 15 minuuttia
Annoksia: 4–5
Tiistai
Lindströmin mureke
1 1/2 dl kuorittua hernerouhetta (loraus vettä)
1 sipuli
1 suolakurkku
2 rkl kapriksia
2 keitettyä punajuurta
400 g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
Laita hernerouhe mikron kestävään astiaan pienen vesilorauksen kanssa ja pehmennä sitä täysteholla 3 minuuttia.
Jäähdytä. Hienonna sipuli ja suolakurkku aivan hienoksi. Raasta punajuuret raastimen hienolla terällä.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Yhdistä kaikki ainekset ja muotoile taikinasta pitkulainen pötkö. Nosta se murekevuokaan tai leipävuokaan.
Paista 40 minuuttia. Anna murekkeen levätä puolisen tuntia ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 1 tunti
Annoksia: 6
Keskiviikko
Paistettua maksaa ja karamellisoitua hunajasipulia
500 g naudanmaksaa ohuina viipaleina
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl valkopippuria
30 g voita paistamiseen
tarjolle puolukoita
Karamellisoidut sipulit
4 isoa sipulia
4 rkl voita
4 rkl oliiviöljyä
1 tl meiramia
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
Valmista ensin sipuli. Viipaloi ne puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Lisää sipulit ja kuullota puolisen tuntia kunnes pinta alkaa karamellisoitua. Lisää meiramia ja suolaa. Juuri ennen tarjoilua sekoita joukkoon hunajaa.
Sekoita jauhojen joukkoon mausteet. Pyörittele maksaviipaleet jauhoissa. Paista nopeasti kuumassa voissa molemmin puolin. Maksa saa jäädä roseeksi sisältä. Tarjoile se karamellisoituneiden sipuleiden ja puolukoiden kanssa.
Valmistusaika: 40 minuuttia
Annoksia: 4
Torstai
Liha-makaronilaatikko
300 g makaronia
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 rkl voita
suolaa
runsas rouhaisu mauste- tai mustapippuria
2 rkl yrttimausteseosta
4 dl lihalientä
3 kananmunaa
150 g juustoraastetta
Keitä makaroneja noin 4 minuuttia ja huuhtele sen jälkeen kylmällä vedellä ja valuta.
Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli voissa. Mausta seos suolalla, pippurilla ja runsaalla määrällä yrttiseosta.
Yhdistä makaronit, jauhelihaseos ja kolme neljäsosaa juustoraasteesta. Kaada uunivuokaan.
Vatkaa lihaliemi ja munat keskenään. Kaada vuokaan. Ripottele loppu juusto pinnalle.
Paista uunin alaosassa 175 asteessa 35 minuuttia.
Valmistusohjeet: 45 minuuttia
Annoksia: 4
Perjantai
Curry-kalakeitto
2 rkl vihreää tai punaista thaicurrya
2 rkl öljyä
400 g kookosmaitoa
1 tl kalakastiketta
1 l kalalientä
2 porkkanaa
puolikas kukkakaali
4 perunaa
1 sipuli
500 g pakastekalaa paloina esim. seitiä tai lohikuutioita
suolaa maun mukaan
1 limetin mehu
tuoretta korianteria ja chiliä
Kuullota currytahnaa kattilassa öljyssä hetki. Lisää kattilaan kookosmaito, kalakastike, kalaliemi ja kuumenna.
Pilko vihannekset ja lisää ne kattilaan. Anna kiehua, kunnes vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä.
Lisää kalapalat ja kuumenna, kunnes kalat ovat kuumia ja kypsiä. Lisää tarvittaessa suolaa ja purista yhden limetin mehu.
Koristele halutessasi korianterilla ja tuoreella chilillä.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4