Härkäpapu-nuudelivokki
Beanit-härkäpapusuikaleet eroavat härkiksestä siten, että niissä on rypsiöljyä, minkä ansiosta ne voi kipata suoraan rasiasta pannulle ja paistaa hetkessä rapeiksi. Härkiksen tavoin Beanit valmistetaan härkäpavusta ja herneproteiinista.
200 g pieniä parsakaalin nuppuja
1 pkt (250 g) Beanit-suikaleita
2 rkl öljyä
Kastike
¾ dl soijakastiketta
¾ dl juoksevaa hunajaa
2 tl raastettua inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
1 limetin mehu
1 ½ tl srirachaa
Päälle
2 rkl seesaminsiemeniä
Lisäksi
200 g riisinuudeleita
öljyä
4 kevätsipulin vartta
1 ruukku korianteria
Valmistus
Keitä ensin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja lorauta joukkoon hieman seesamiöljyä. Hienonna korianteri ja kevätsipulinvarret. Pidä lämpimänä.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Paista suikaleita noin 2 minuuttia kuumalla pannulla, lisää parsakaalin nuput joukkoon ja paista vielä minuutti. Kaada puolet kastikkeesta joukkoon ja kiehauta nopeasti niin, että suikaleista ja parsakaaleista tulee ihanan tahmaisia. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Tarjoa loppu kastike erikseen.
Jaa nuudelit lautasten pohjalle. Nosta härkäpapu-parsakaaliseosta päälle.
Valmistusaika: 15 minuuttia
Annoksia: 2
BBQ-kauralla täytetty patonki ja vegaaninen coleslaw
Delikaura on rapsakan herkullinen uutuustuote, joka sisältää kauran lisäksi muun muassa herne- ja härkäpapuproteiinia.
1 rkl öljyä
1 pkt (120 g) Delikauraa (Savu-BBQ)
½ dl makeaa thai chilikastiketta
¼ dl teriyaki-kastiketta
2 pientä patonkia tai 1 iso
Vegaaninen coleslaw
1 litra (yhteensä) porkkana- ja kaaliraastetta
1 valkosipulinkynsi
1 ½ dl vegaanista majoneesia
1 tl kokojyväsinappia
1 ½ rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl sokeria
Valmistus
Tee ensin coleslaw. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi majoneesin joukkoon. Lisää sinappi, sitruunamehu, suola ja sokeri. Kuori ja raasta porkkanat ja kaalit. Sekoita maustetun majoneesi n joukkoon, anna tekeytyä.
Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista delikauraa 2 minuuttia. Lisää makea thaichilikastike ja teriyakikastike. Paista vain sen verran, että kauravalmiste muuttuu ihanan tahmeaksi.
Puolita patongit pituussuunnassa ja täytä bbq-kauralla sekä coleslaw’lla. Leikkaa pienemmiksi paloiksi.
Valmistusaika: 25 minuuttia
Annoksia: 2
Kanaton kanakeitto
Soijasta valmistetut fileesuikaleet ovat valmiiksi maustettu kasvisvaihtoehto kanalle.
50 g savukinkun makuista
kasvisleikkelettä tai vegepekonia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 ½ l kasvislientä
1 tlk isoja valkopapuja
1 pkt (320 g) Hälsan Kök -suikaleita
100 g lehtikaalisuikaleita
Valmistus
Suikaloi kasvisleikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuullota sipulia öljyssä 4 minuuttia. Lisää kasvisleikkeet ja valkosipuli ja jatka paistamista minuutin ajan. Lisää kasvisliemi. Valuta ja huuhdo pavut ja lisää liemeen. Keitä 5 minuuttia, eli sillä aikaa, kun paistat soijasuikaleet pakkauksen ohjeen mukaan pannulla tilkassa öljyä.
Lisää suikaleet keittoon. Hienonna lehtikaali sekaan ja keitä vielä muutama minuutti, kunnes kaali pehmenee.
Valmistusaika: 20 minuuttia
Annoksia: 4
Vegebolognese
Tempe (tai usein myös tempeh) valmistetaan soijapavuista satoja vuosia vanhan indonesialaisen perinteen mukaan. Nykyään tempeä saa myös esimerkiksi härkäpavuista valmistettuna. Kiinteä kasviproteiini on maultaan pähkinäisen mieto.
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
100 g siitakesieniä
1 pkt (225 g) soijatempeä tai 1 ps (300 g) quorn-rouhetta
1 rkl oliiviöljyä
2 tl soijakastiketta
1 tl balsamiviinietikkaa
½ tl fenkolinsiemeniä
½ tl chilihiutaleita
2 rkl raastettua (vegaanista) parmesaania
1 tlk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyreetä
1 dl vettä
½ dl punaviiniä
4 tl vaahterasiirappia tai 1 rkl hunajaa
1 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
(tai 1 ½ tl kuivattua)
Lisäksi
300 g spagettia
Valmistus
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, hienonna myös siitakesienet. Raasta tempe. Jos käytät quornia, käytä se suoraan jäisenä.
Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia 5 minuuttia. Lisää siitakesienet ja jatka paistamista 2 minuuttia. Lisää tempe tai quorn ja kääntele sekaisin. Lisää soijakastike ja mausteet, jatka paistamista vielä 5 minuuttia.
Raasta parmesaani. Lisää se ja kaikki loput ainekset kastikkeeseen. Hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
Keitä sillä aikaa spagetti suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja kääntele kastikkeeseen.
Valmistusaika: 30 minuuttia
Annoksia: 4