Tedeschi oli kansainvälisissä huippupaikoissa pätevöitynyt keittiömestari.

Laivakokki Nino toi pizzan Suomeen

Mussolinillekin spagettia valmistanut Giovanni ”Nino” Tedeschi perusti 1961 Suomen ensimmäisen pizzerian Haminaan. Hän ei ehtinyt nähdä, kuinka pizzasta tuli lähes kansallisruoka.


15.11.2020 11:00

Vappuaatto vuonna 1961 oli Haminassa kolea. Sääennustus pelotteli lumikuuroillakin. Kymen Sanomissa oli pieni ilmoitus, jossa kerrottiin uudessa KOP:n talossa Fredrikinkadulla vappupäivänä kello 11 avattavasta Baari Giovannista.

Kukaan ei osannut aavistaa, mikä uutinen ilmoituksen kätkeytyi. Se olisi kestävämpi aihe kuin päivän uutisotsikoissa mainittu Kiinan johtomiesten salainen kokous Laosissa tai elokuvaohjaaja Aarne Tarkaksen farssiuutuus Olin nahjuksen vaimo.

Baari tai Bar Giovanni oli Suomen ensimmäinen pitseria. Lago di Maggioren rannalla sijaitsevasta Isprasta kotoisin ollut Giovanni ”Nino” Tedeschi oli jo ennen pizzerian avaamista ympyräkaupunkiin ehtinyt elää elämän, joka olisi tarjonnut ainekset vaikka kirjaan.

Vuonna 1916 syntynyt Nino lähti vain 13-vuotiaana maailmalle. Hän onnistui kirjoittautumaan kokkikouluun Marseillessa. Myöhemmin Nino kävi gastronomikoulun Pariisissa ja työskenteli 18-vuotiaana keittiömestarina Lausannessa. Seuraavaksi Tedeschi pestautui töihin portugalilaiselle miljonäärien huvipurrelle ja kiersi aluksen mukana kaikki valtameret.

Maailman syntisimmäksikin kuvailtu Marseillen satama oli koitua Ninon kohtaloksi. Mustasukkainen kiinalaismies yritti ampua nuorukaisen yöllisessä selkkauksessa. Luoti upposi Ninon olkapäähän.

Myöhemmin Nino työskenteli kokkina milanolaisessa Prince Umberto -ravintolassa, jossa hän pääsi valmistamaan spagettia kotimaansa diktaattorille Mussolinille.

– Katsoo silmä silmä, mutta ei pelätä, Nino kuvaili kohtaamista aikoinaan haastattelussa.

Toisen maailmansodan aikaan Tedeschi paistoi pizzoja USA:ssa. Sodan jälkeen hän matkasi raunioituneeseen Saksaan ja teki bisnestä vaihtamalla sillejä alkoholiin. Rahaa tuli rutkasti, mutta haave omasta pitseriasta sortui Saksojen jakoon ja rahan muuttumiseen arvottomaksi.

 Isä ei halunnut enää syöttää niitä voileipiä asiakkaille, vaan kävi hakemassa joka aamu torilta silakoita.

Syksyllä 1953 Tedeschi seilasi suomalaisen rahtihöyryn S/S Savonian kokki-stuerttina Haminaan. Hän tapasi Haminan kuuluisilla syysmarkkinoilla 26-vuotiaan Eva Strömin. Lempi leimahti heti.

– Seuraavalla käynnillä hän meni pyytämään äidin kättä isoisä Oskarilta, pizzapioneerin poika, haminalainen Tom Valentino Tedeschi, 65, kertoo.

Pari vihittiin 1954, mutta Nino jäi pysyvästi maihin vasta 1958.

– Äiti hommasi hänelle työpaikan Vallinsarvesta.

Nino perusti hotelliravintolaan yhteyteen ”karvahattupuolen” eli olutravintolan. Oluen saadakseen piti tilata jotakin syötävää. Voileipä täytti kriteerin.

– Isä ei halunnut enää syöttää niitä voileipiä asiakkaille, vaan kävi hakemassa joka aamu torilta silakoita.

Giovanni ”Nino” Tedeschin ravintola toi Suomeen tuulahduksen Italiasta.

Tedeschin unelma omasta pizzeriasta toteutui vihdoin 1961. Ravintolan asiakastilana oli alussa vain yksi pienehkö huone.

Pizzabisnes pääsi vauhtiin Reserviupseerikoulun oppilaiden ansiosta. Heidän piirissään oli levinnyt tieto aivan uudesta herkusta.

– He tilasivat pellillisen kerrallaan, Tom Tedeschi muistaa.

Hän työskenteli apuna isänsä ravintolassa pienestä pitäen.

– Seitsemänvuotiaana opettelin hakkaamaan pihvin itselleni.

Pizzoja Tom Tedeschi osasi valmistaa jo ennen teini-ikää. Nimiä hän ei enää muista, mutta perinteiset pizzatyypit olivat tarjolla. Pizzoja oli välillä Giovannin lounaslistallakin.

Tom ikuistettiin isänsä kanssa 1950-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.

Italialainen muusikko Adriano Vinciquerra perusti Raimo Kietäväisen kanssa 1964 Adriano Bar -nimisen ravintolan Lappeenrantaan. Saimaan rannalla Adriano Baria on usein mainostettu virheellisesti Suomen ensimmäiseksi pitseriaksi, vaikka toinen on oikea järjestysluku.

Nino Tedeschi ei pitänyt melua itsestään tai pizzeriastaan, mutta Adriano Vinciquerra sai ilmaista mainosta naistenlehdissä, kun ratamoottoripyöräilyn 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini kävi Imatran ajojen yhteydessä aterioimassa pizzeriassa. Kauniita naisia pyöri lehtikuvissa mestarin pöydän ympärillä.

– Isä oli sellainen varovainen. Hän ei halunut nimeään mihinkään eikä varsinkaan kuvaa, Tom Tedeschi luonnehtii.

Nino omaksui haminalaisen elämäntavan. Hänestä tuli jopa pesäpallofani.

Nino eläytyi tunteella ja äänekkäästi Haminan Palloilijoiden SM-sarjaotteluihin Vallikentällä. Palu, palu, ravintoloitsija mekasti, kun vierasjoukkueen pelaaja ei hänen mielestään ehtinyt pesään.

Giovanni (vasemmalla alarivissä) vierailemassa Eva-vaimonsa (toinen vasemmalta ylärivissä) kanssa kotimaisemissaan Isprassa, Lago di Maggioren rannalla.

Italialaisia kävi tutustumassa Giovanni Tedeschin (toinen oikealla) pizzeriaan.

Haminalaissyntyinen muusikko ja kirjailija Petri Tiili alias Pelle Miljoona, 65, kävi aikoinaan Giovannissakin, vaikka paikallisen nuorison toinen suosikkipaikka Veeran baari oli hänen kantakuppilansa.

– Giovanni oli italialainen, mutta hän puhui suomea hauskasti Haminan murteella, Tiili muistelee.

Tom Tedeschin mukaan hänen isänsä ei koskaan oppinut kunnolla suomea. Tom puhui isän kanssa saksaa ja samoin äiti.

Tom Tedeschi ei puolestaan puhunut italiaa, vaikka hän on aina ollut Italian kansalainen.

Eduskunnan pääsihteerinä ja suojelupoliisin päällikkönä toiminut Seppo Tiitinen, 72, muistelee lämmöllä Bar Giovannia. Hän kävi RUK:ssa olleessaan 1970 herkuttelemassa Giovannissa iltalomilla.

– Viininleike ja pullo alkoholitonta olutta. Se oli viikon kohokohta, Tiitinen kuvailee.

Giovanni oli tuttu paikka myös haminalaislähtöiselle Ylen ulkomaantoimittajalle Sari Taussille, 61. Hän kertoo saaneensa jopa kipinän media-alalle lähtemisestä, kun näki kuinka Kymen Sanomien toimittajilla oli aikaa istuskella Giovannin terassilla.

– Ei minulla tainnut noihin aikoihin olla koskaan varaa syödä pizzaa Giovannissa, Taussi tunnustaa.

Tom Tedeschin mukaan hänen isänsä ei koskaan onnistunut saamaan pitseriaansa viinioikeuksia. Taustalla näkyvä kiinalainen ravintola toimii samoissa tiloissa kuin Bar Giovanni aikoinaan.

Giovanni Tedeschi kuoli uudenvuodenpäivänä 1981. Hän olisi kaksi viikkoa myöhemmin täyttänyt 65 vuotta.

– Isän sydän oli lopussa, Tom Tedeschi sanoo.

Ninon poismenoon päättyi myös Bar Giovannin tarina.

– Olisi pitänyt tehdä niin iso remontti. Kyllä äitikin puntaroi asiaa aikansa, mutta monta kymmentä tuhatta markkaa olisi pitänyt pistää putkiremonttiin ja muuhun.

Giovanni Tedeschi ei ehtinyt nähdä, kuinka pizza valtaa Suomen. Pizzerioita on noussut kuin sieniä sateella, mutta paikat eivät ole enää italialaisten pyörittämiä.

– Kyllä se on ollut yllätys, kuinka ala on hypännyt turkkilaisten ja muiden voimin, Tom Tedeschi pohtii.

Eva Tedeschi kuoli 2012. Tom Tedeschi jäi sairaseläkkeelle 55-vuotiaana. Hänen viimeinen työpaikkansa ei ollut pizzeria vaan Haminan sairaalan keittiö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit