Tiesitkö kuinka kauan keitetty muna säilyy jääkaapissa ja huoneenlämmössä? Saatat yllättyä

Muna on mainio eväs. Mutta tiedätkö, kuinka pitkään se säilyy keitettynä huoneenlämmössä?

1.10.2020 15:35

Muna laukun pohjalle ja matkaan! Kananmuna on ravintosisällöltään mahdottoman monipuolinen eväs, sillä se pitää sisällään lähes kaikkia ravintoaineita C-vitamiinia ja kuitua lukuun ottamatta.

Munan oma kuori on hygieeninen ja vaivaton luonnon oma eväskääre, ja eipähän tarvitse miettiä purnukoita tai muovikelmuja sen suojaksi. Siksi kananmuna on näppärä ottaa mukaan evääksi töihin tai reissuun. Mutta kuinka pitkään kananmunaa uskaltaa säilyttää keitettynä huoneenlämmössä ennen kuin se alkaa pilaantua?

Säilyy vuorokauden huoletta lämpimässäkin

Kun kananmuna on keitetty, kaikki mikrobit ovat kuolleet.

Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Jaakko Hiidenhovin mukaan muna säilyy kassin pohjalla huoletta koko päivän – ainakin jos se on tuoreena keitetty.

– Jos kuori on ehjä, menee yksi vuorokausi huoneenlämmössä ihan köykäisesti, sillä pöpöt on tapettu. Todennäköisesti se säilyy pidempäänkin, Hiidenhovi arvioi.

Jääkaapissa muna säilyy Hiidenhovin mukaan keitettynä jopa muutamia viikkoja. Ehjä kuori suojaa tehokkaasti munan sisusta ympäristöltä ja sen bakteereilta.

Älä koske likaisin sormin

Jos munan viipaloi vaikkapa voileivän väliin, ei se ole kovin nopea pilaantumaan sielläkään. Ratkaisevinta on hygienian taso, jolla eväsleivät pyöräyttää. Likaisin sormin sommiteltu eväsherkku alkaa pilaantua nopeasti. Kananmunasta itsestään pilaantuminen ei aiheudu, vaan muusta sen ympärillä.

– Pelkistä munaviipaleista korkeintaan vähän haihtuu vettä ja ne kuivuvat. Ja öljyt ehkä vähän härskiintyvät pidemmän päälle, Hiidenhovi pohtii.

Viipaloitu muna menee siis kyllä ajan mittaan nopeammin huonoksi kuin kuorellinen kaverinsa, mutta Hiidenhovin mukaan munaleipäkin pysyy kyllä hygieniasta riippuen aivan syömäkelpoisena retkipäivän ajan.

Raa’at munat säilyvät parasta ennen -päiväystä pidempään

EU-lainsäädännön mukaan kananmunan vähimmäissäilyvyydeksi on merkitty 28 vuorokautta muninnasta, ja sen perusteella määräytyy kaupan munahyllyjen kennojen parasta ennen -päiväyskin.

Tosiasiassa muna säilyy useimmiten huomattavasti pidempäänkin, varsinkin jos se säilytetään jääkaapissa. Suomessa kananmunan tuotantoketjussa salmonellaa ei käytännössä esiinny laisinkaan.

Ylipäätään munan kuntoa ja syömiskelpoisuutta arvioidessa – niin raakana kuin kypsänäkin – auttaa eniten hajuaisti. Pilaantuneen munan haistaa helposti.

– Sitä ei tarvitse arvailla, Hiidenhovi toteaa.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 17.1.2020.

Tiesitkö tämän kananmunasta?

  • Kananmuna on varsinainen proteiinipakkaus, jossa on mukana runsaasti ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.

  • Munan sisältämä rasva on pääosin hyvää, pehmeää rasvaa.

  • B12- ja D-vitamiinien lähteenä se on erinomainen.

  • Munan sisältämä kolesteroli sijaitsee keltuaisessa. Yhdessä kananmunan keltuaisessa kolesterolia on noin 200 mg.

  • Kananmunia voi säilyttää niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössäkin. Tärkeintä on tasainen lämpötila säilytyksen ajan – lämpötilojen sahaaminen saa aikaan kosteutta kananmunan pintaan, mikä voi johtaa ennenaikaiseen pilaantumiseen.

Lähde: Martat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit