Kantarellikausi on nyt parhaimmillaan – 6 herkullista reseptiä: piiras, risotto ja ihanat kasvispyörykät - Ruokala - Ilta-Sanomat

Kantarellikausi on nyt parhaimmillaan – 6 herkullista reseptiä: piiras, risotto ja ihanat kasvispyörykät

Indian Pale Ale olutta lettutaikinaan ja väliin kermaista juustoa. Paista letun päälle vielä kantarelleja!

Julkaistu: 22.7. 10:33

Kantarelleista saa erilaisia herkkuja. Kokeile sieniä myös kasvispyöryköihin.

Kirkkaankeltaiset keltavahverot eli kantarellit sopivat erinomaisesti erilaisiin resepteihin. Niin keitot, salaatit kuin risototkin maustuvat pikkuisen kirpeällä muttei kuitenkaan liikaa huomiota vievällä kantarellilla.

Kuten monet muutkin metsien antimet, kannattaa kantarellitkin nauttia mahdollisimman tuoreena. Parhain kantarellien satokausi on käynnissä juuri nyt, mutta monilta hyviltä apajilta kantarelleja voi poimia vielä syksymmälläkin.

Kokosimme Ruokalan reseptiarkistosta kuusi ihanaa kantarellireseptiä. Joukossa on esimerkiksi maukas kantarellirisotto, samettinen keitto ja lettutaikina, joka on saanut osan makunsa oluesta. Inspiroidu, valmista ja nauti!

Kantarellikeitto

Ainekset

  • ½ keltasipuli

  • 1 pieni valkosipulinkynsi

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 100 g perunaa (n. 1 keskikokoinen)

  • 1 rkl kuivaa sherryä

  • 2 dl laadukasta kasvislientä (tai 1 dl vettä + 1 rkl kasvis- tai kantarellifondia)

  • 1 dl täysmaitoa

  • 2 dl kantarellipyrettä (kts. resepti alla)

  • 1 tl valkoviinietikkaa

  • 2 rkl voita

  • suolaa

  • pippuria

  • tuoretta timjamia

Kantarellipyre: (4 dl)

  • 1 keltasipuli

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 300 g kantarelleja (n. 1 litra)

  • 1 tl sherryviinietikkaa (tai valkoviinietikka)

  • 1 rkl kuivaa sherryä

  • 1½ dl kermaa

  • 2 dl vettä

  • 2 rkl ruskistettua voita*

  • suolaa

  • mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota kattilassa läpikuultaviksi.

  2. Kuori ja paloittele peruna ja lisää kattilaan. Kaada perään sherry, anna kiehahtaa ja kaada joukkoon liemi ja maito.

  3. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes peruna on kypsää.

  4. Kaada seos tehosekoittimeen, lisää pyre, etikka, voi, suolaa ja mustapippuria. Sekoita kuohkeaksi ja sileäksi. Lisää tarvittaessa lämmintä nestettä (50/50 lientä ja maitoa).

  5. Tarkista maku ja säädä maun mukaan. Koristele timjamilla ja halutessasi lorauksella hyvää oliiviöljyä.

Kantarellipyre:

  1. Suikaloi sipuli ohuelti. Kaada öljy isolle paistinpannulle, lisää sipuli ja pari reipasta ripausta suolaa. Paista keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes sipulit ovat saaneet mukavasti väriä. Sekoittele useasti.

  2. Alenna lämpöä ja anna paistua rauhassa vielä noin 15–20 minuuttia, välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat syvän ruskean värisiä ja maistuvat makealta.

  3. Alenna lämpöä, mikäli sipulit saavat liikaa väriä liian nopeasti. Laita sivuun.

  4. Pyyhi pannu ja laita sienet kuivalle pannulle, revi isoimmat sienet pienemmiksi ja haihduta sienistä irtoavat nesteet.

  5. Lisää sipulit ja kaada joukkoon viinietikka ja sherry, kiehauta. Kaada pannulle kerma, ruskistettu voi ja puolet vedestä, kiehauta.

  6. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita seos blenderiin ja surauta tasaiseksi pyreeksi, lisää vettä tarvittaessa.

  7. * Laita 25 g voita kattilaan tai pannulle, sulata keskilämmöllä ja anna olla kunnes voi muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Varo polttamasta voita! Mittaa 2 rkl reseptiä varten.

Ipaletut, taleggiojuustoa ja kantarelleja

Ainekset

Taikina:

  • 1 dl Indian Pale Ale -olutta

  • 4 dl vanhanajan maitoa tai täysrasvaista punaista

  • 2 kananmunaa

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja

  • 1 rkl sokeria tai hunajaa

  • 1 ½ tl suolaa

  • 2 rkl öljyä

Täyte:

150 g taleggiojuustoa

Päälle:

  • 1 l kantarelleja

  • 2 rkl voita

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 sipuli

  • pari oksaa tuoretta timjamia

  • suolaa

  • mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Vatkaa kevyesti olut, maito ja munat vispilällä. Sekoita joukkoon jauhot, sokeri, suola ja öljy.

  2. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista sillä aikaa sienet valmiiksi.

  3. Hienonna sienet ja paista niitä kovalla lämmöllä hetki voin ja öljyn seoksessa.

  4. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota vähän aikaa koko ajan pannua liikutellen.

  5. Mausta hienonnetulla timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.

  6. Paista letut voissa.

  7. Nosta vähän juustoa kuuman letun keskelle ja taittele lettu kiinni. Tarjoile se kuumana paistettujen kantarellien kanssa.

Täydelliset kasvispullat cashewtahnalla

Ainekset

  • 2 dl punaisia linssejä + vettä keittämiseen

  • 2 dl punaista tai mustaa kvinoaa (esim. Urtekram) + vettä keittämiseen

  • 200 g metsäsieniä (esim. tatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)

  • 2 rkl ruokaöljyä

  • 1 pieni sipuli

  • 3 tl Provencen yrttisekoitusta

  • 2 peproncino chiliä tai 1 tl chilijauhetta

  • suolaa ja pippuria

  • 1 ½ dl auringonkukansiemeniä

  • 3 rkl perunajauhoa

  • ½ dl ravintohiivahiutaleita

Cashewtahna:

  • 3 dl cashewpähkinöitä ja vettä

  • ½ dl ravintohiivahiutaleita

  • 2 rkl sitruunamehua

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 2 rkl omenaviinietikkaa

  • 1 rkl dijoninsinappia

  • suolaa ja mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Laita cashewpähkinät likoamaan runsaaseen veteen noin 3 tunniksi. Voit tehdä tahnan jo edellisenä päivänä valmiiksi.

  2. Laita lionneet pähkinät tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa ja lisää vähän liotusvettä joukkoon. Sekoita tahnaksi.

  3. Lisää vettä sen verran, että seoksesta tulee tahnamaista. Nosta tahna kylmään odottamaan pullia.

  4. Keitä linssit ja kvinoa erillisissä kattiloissa. Sillä aikaa kun ne kiehuvat, paista sienet. Putsaa ja pilko sienet aivan pieniksi kuutioiksi.

  5. Paista sieniä kuivalla pannulla hetki kunnes neste lähtee haihtumaan. Lisää pannulle öljyä ja hienoksi pilkottu sipuli. Kuullota hetken aikaa. Jäähdytä.

  6. Laita punaiset linssit kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes linssit rupeavat puuroutumaan.

  7. Huuhtele kvinoaa siivilässä juoksevan veden alla hetki. Keitä huuhdeltua kvinoaa suolalla maustetussa vedessä noin 25 minuuttia kunnes se rupeaa hieman puuroutumaan.

  8. Siivilöi ylimääräiset vedet linsseistä ja kvinoasta keittämisen jälkeen. Linssejä voi hieman painella siivilässä, että saat nesteen pois. Ne hajoavat puuroksi, mutta se ei haittaa lopputuloksen kannalta. Tärkeää on saada vain ylimääräinen neste pois, ettei taikinasta tule liian löysää.

  9. Yhdistä valutetut linssit, kvinoa, sienet, mausteet, auringonkukansiemenet, perunajauho ja ravintohiivahiutaleet.

  10. Sekoita haarukalla aineet sekaisin. Nosta astia jääkaappiin tunniksi.

  11. Seos vetäytyy ja jähmettyy vähän kylmässä, joten siitä on helpompi muotoilla pullia.

  12. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pyörittele öljytyillä käsillä pieniä pullia pellille ja paista 45 minuuttia.

Sadonkorjuun peruna-savukalasalaatti

Ainekset

  • 1 kg pieniä perunoita keitettynä ja jäähdytettynä

  • 1 nippu retiisejä

  • 2 kevätsipulinippua

  • 2 maustekurkkua

  • 2 rkl kapriksia

Lisäksi

  • 1 l kantarelleja

  • 1 dl omena-hunajaviinietikkaa

  • 2 dl vettä

  • 1 tl yrttisuolaa

  • 300 g savusiikaa

Kastike

  • 1 greippimehu

  • 2 rkl valkoviinietikkaa

  • 2 rkl öljyä

  • 1 tl hunajasinappia

  • yrttejä

Valmistusohjeet

  1. Pikapikkelöi kantarellit. Kiehauta etikka, vesi ja suola.

  2. Laita joukkoon kantarellit ja anna kiehahtaa parin sekunnin ajan. Siivilöi ja lisää salaattiin lämpiminä.

  3. Keitä perunat ajoissa. Leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Puolita retiisit ja pilko kurkut. Yhdistä aineet.

  4. Sekoita kastikkeen ainekset ja pirskottele salaatin päälle.

Kantarellirisotto

Ainekset

  • 1 keltasipuli

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 8 dl laadukasta kasvislientä (tai 8 dl vettä + 2 rkl kasvis- tai kantarellifondia)

  • 2 dl arborio-risottoriisiä

  • 1 dl kuivaa valkoviiniä

  • reilu 1 dl kantarellipyrettä (kts. resepti alla)

  • ½ dl raastettua parmesaania

  • suolaa

  • mustapippuria

  • voissa rapeaksi paistettuja pieniä kantarelleja

  • timjamia ja versoja koristeluun

Kantarellipyre: (4 dl)

  • 1 keltasipuli

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 300 g kantarelleja (n. 1 litra)

  • 1 tl sherryviinietikkaa (tai valkoviinietikka)

  • 1 rkl kuivaa sherryä

  • 1½ dl kermaa

  • 2 dl vettä

  • 2 rkl ruskistettua voita*

  • suolaa

  • mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja kuullota sipulia hetki pannussa.

  2. Kaada liemi kattilaan ja kuumenna. Lisää riisi sipulin joukkoon ja kuullota, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta (noin 2–3 min, riisin ei kuulu ottaa väriä).

  3. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan sekoittaen riisiä jatkuvasti, lisää nestettä vasta, kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.

  4. Lisää pyre, kun riisi on al dente (riisin kuuluu olla pehmeän napakkaa, tähän menee noin 16 min).

  5. Siirrä pannu pois lämmöltä, sekoita joukkoon parmesaani ja tarkista maku ja koostumus (voit lisätä pyrettä halutessasi, risoton tulee olla löysää).

  6. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Tarjoa paistettujen sienien kanssa välittömästi.

Kantarellipyre:

  1. Suikaloi sipuli ohuelti. Kaada öljy isolle paistinpannulle, lisää sipuli ja pari reipasta ripausta suolaa.

  2. Paista keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes sipulit ovat saaneet mukavasti väriä. Sekoittele useasti.

  3. Alenna lämpöä ja anna paistua rauhassa vielä noin 15–20 minuuttia, välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat syvän ruskean värisiä ja maistuvat makealta.

  4. Alenna lämpöä, mikäli sipulit saavat liikaa väriä liian nopeasti. Laita sivuun.

  5. Pyyhi pannu ja laita sienet kuivalle pannulle, revi isoimmat sienet pienemmiksi ja haihduta sienistä irtoavat nesteet.

  6. Lisää sipulit ja kaada joukkoon viinietikka ja sherry, kiehauta. Kaada pannulle kerma, ruskistettu voi ja puolet vedestä, kiehauta.

  7. Mausta seos kevyesti suolalla ja pippurilla. Laita seos blenderiin ja surauta tasaiseksi pyreeksi, lisää vettä tarvittaessa.

  8. * Laita 25 g voita kattilaan tai pannulle, sulata keskilämmöllä ja anna olla kunnes voi muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiseltä. Varo polttamasta voita! Mittaa 2 rkl reseptiä varten.

Kantarellipiirakka

Ainekset

Pohja

  • 150 g vehnäjauhoja

  • 50 g täysjyväspelttijauhoja

  • ½ tl suolaa

  • 100 g kylmää normaalisuolaista voita

  • 2–3 rkl jääkylmää vettä

Täyte

  • 350 g uutta perunaa

  • 3 pientä keltasipulia

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 400 g (reilu 1 l) kantarelleja

  • 40 g raastettua parmesaanijuustoa

  • 100 g raastettua gruyérejuustoa

  • 1 dl tiiviisti paineltua lehtipersiljaa

  • 2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia

  • 200 g ranskankermaa

  • 2 kananmunaa + 1 voitelua varten

  • suolaa

  • mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja nypi ripeästi jauhojen joukkoon, taikinaan saa jäädä pieniä voipaakkuja.

  2. Lisää vesi ja taputtele ripeästi taikinaksi. Älä työstä taikinaa liikaa. Muotoile taikina paksuksi kiekoksi, kelmuta ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

  3. Pese ja keitä perunat runsaasti suolatussa vedessä. Anna jäähtyä täysin.

  4. Suikaloi sipulit ohuelti. Kaada öljy isolle paistinpannulle, lisää sipuli ja pari reipasta ripausta suolaa.

  5. Paista keskilämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes sipulit ovat saaneet mukavasti väriä. Sekoittele useasti.

  6. Alenna lämpöä ja anna paistua rauhassa vielä noin 15–20 minuuttia, välillä sekoitellen, kunnes sipulit ovat syvän ruskean värisiä ja maistuvat makealta.

  7. Alenna lämpöä, mikäli sipulit saavat liikaa väriä liian nopeasti. Kaada isoon kulhoon.

  8. Kaada kantarellit isolle paistinpannulle, revi isot sienet pienemmiksi ja paista kuumalla kuivalla pannulla niin kauan, kunnes sienissä oleva neste on täysin haihtunut, siirrä pois lämmöltä.

  9. Raasta juustot (ota sivuun 3/4 dl), hienonna yrtit ja laita sipulikulhoon yhdessä ranskankerman, kananmunien, suolan ja mustapippurin kanssa. Sekoita tasaiseksi.

  10. Lämmitä uuni hyvissä ajoin 200 asteeseen.

  11. Viipaloi jäähtyneet perunat ohuelti. Vatkaa kananmuna voitelua varten.

  12. Ota taikina jääkaapista, poista kelmu ja aseta taikina jauhotetulle työtasolle ja kauli ripeästi 1/2 cm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

  13. Asettele perunat pohjan päälle, jättäen reunoille noin 1 cm tilaa. Ripottele päälle sienet ja kaada joukkoon ranskankermaseos.

  14. Taittele reunat ripeästi, muuten seos valuu pellille (sitä tulee valumaan hiukan joka tapauksessa, mutta älä huoli). Voitele kananmunalla ja siirrä uuniin.

  15. Paista noin 35–40 minuuttia, kunnes piirakka on kullanruskea ja täyte on hyytynyt. Anna vetäytyä ja jäähtyä noin 15–20 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit