Kurkku-mansikkasalaatti on kuin kesä lautasella – tätä on kokeiltava! - Ruokala - Ilta-Sanomat

Kurkku-mansikkasalaatti on kuin kesä lautasella – tätä on kokeiltava!

Kesä on kulinaristin kulta-aikaa.

Priscan ihastuttavassa kurkku-mansikkasalaatissa on hyödynnetty satokauden antimia.­

18.7. 13:01

Suomen luonto tarjoaa maailman parhaita, puhtaita makuja.

Oletko jo kokeillut yhdistää avomaankurkkua, mansikkaa ja yrttejä vuohenjuustokastikkeeseen? Kannattaa! Ahvenet ovat parhaimmillaan sellaisenaan grillissä maustettuna timjamivoilla ja sitruunalla. Vadelmat nautitaan tuoreena sitruunaisen rahkapiirakan päällä.

Kurkku-mansikkasalaatti

Kurkku-mansikkasalaatti sopii lisukkeeksi tai leivän päälle.­

  • 2 avomaankurkkua

  • 0,5 l mansikoita

  • 150 g pehmeää vuohenjuustoa

  • 75 g créme fraîchea (puolet 150 g purkista, käytä loput jälkiruoaksi sokeroituna marjojen kanssa)

  • 0,5 tl suolaa

  • mustapippuria

  • 1 ruukku minttua

  • 1 ruukku basilikaa

Kuori kurkut ja leikkaa reilun kokoisiksi kuutioiksi. Perkaa mansikat ja leikkaa neljään osaan.

Sekoita vuohenjuusto ja créme fraîche, mausta seos suolalla ja mustapippurilla.

Hienonna yhteensä noin desilitra minttua ja basilikaa. Sekoita kaikki keskenään, anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 6

Grillatut ahvenet timjamivoilla

Timjamivoi mehevöittää grilliahvenet.­

  • 25 g voita

  • noin 0,5 dl timjamia hienonnettuna

  • 4 isoa ahventa

  • 1–2 sitruunaa

  • merisuolaa

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Hienonna timjami ja sekoita se pehmeän voin joukkoon.

Ota ahvenet huoneenlämpöön hieman ennen grillaamista. Leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi.

Suolaa peratut ja suomustetut ahvenet sisältä ja aseta sitruunaviipaleita sisään.

Leikkaa ahventen kylkiin muutama viilto terävällä veitsellä ja voitele pinta ohuelti timjamivoilla niin, että voita menee viiltoihin.

Grillaa ahvenet 3–5 minuuttia/puoli. Nosta tarjoiluastiaan ja vielä sulata päälle timjamivoita.

Tarjoa perunoiden ja naattiporkkanoiden kera.

Valmistusaika: 20 minuuttia

Annoksia: 4

Vadelma-rahkapiirakka

Rahkapiirakan päälle ripotellaan vadelmia.­

  • 1 valmis piirakkapohja pakkasesta

  • 400 g sitruunarahkaa (tai tavallista rahkaa ja yhden sitruunan kuoret raastettuna)

  • 1 dl kermaa

  • 0,5 dl sokeria

  • 2 kananmunaa

Kiille

  • 2 dl vettä

  • 2 liivatelehteä

  • 1 rkl tomusokeria

  • tiraus sitruunamehua

  • n. 0,5 l vadelmia (pieniä tarvitaan enemmän)

  • 50 g pistaasipähkinöitä

  • mintunlehtiä

  • Sulata piirakkataikina ja painele se vuokaan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Vatkaa sitruunarahka, kerma, sokeri ja munat yhteen. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta uuniin 35 minuutiksi, kunnes pohja on saanut väriä ja täyte on kiinteä.

Nosta piirakka jäähtymään.

Kun piirakka on jäähtynyt, valmista kiille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kiehauta vesi, tomusokeri ja sitruunamehu , sammuta liesi ja sulata joukkoon puristellut liivatelehdet. Jätä kiille hieman jäähtymään.

Murskaa sillä aikaa pähkinät hieman pienemmiksi ja asettele vadelmat piirakan päälle. Ripottele päälle pähkinät ja mintunlehtiä ja kaada haalea, mutta nestemäinen kiille vadelmien päälle lusikan avulla. Nosta piirakka jääkaappiin jähmettymään.

Valmistusaika: 50 minuuttia + jäähdyttäminen

Annoksia: 8-10

­

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit