Metsät ovat pian täynnä marjoja – muista muutama asia, kun poimit omasi - Ruokala - Ilta-Sanomat

Metsät ovat pian täynnä marjoja – muista muutama asia, kun poimit omasi

”Erityisesti kannustan lapsiperheitä marjaretkille niin, että metsään lähdetään samalla nauttimaan luonnosta. Kun lapsena ja nuorena saa hyviä kokemuksia marjastuksesta, on helppo myös aikuisena jatkaa marjastusperinnettä”, sanoo Birgitta Partanen.

Julkaistu: 14.7. 12:05

Kotimaisista luonnonmarjoista lakka ja mustikka alkavat olla valmiita poimittavaksi.

Kotimaisten luonnonmarjojen sato alkaa olla pian valmis, ja suomalaisista marjoista lakka ja mustikka ovat yleensä tarpeeksi kypsiä poimittavaksi heinäkuun puolenvälin jälkeen.

Toiminnanjohtaja Birgitta Partanen Arktiset Aromit ry:stä kertoo, että marjatilanne kotimaisissa metsissä on tänä vuonna hyvä ja varsinkin kaupallisista marjoista, kuten lakasta, mustikasta ja puolukasta, on kerättävissä tuottoisa sato.

– Nyt näyttäisi siltä, että kaikkialla ympäri Suomen marjasato tulee olemaan jopa harvinaisen hyvä.

Onnistuneen marjasadon syntymiseen vaikuttavat esimerkiksi kukinnan ja pölytyksen onnistuminen sekä lämpö, kosteus ja halla.

Pelkästään kotimaan metsissä poimittavaa on valtava määrä. Luonnon antimet voi kerätä niin itselleen, läheisilleen tai myyntiin. Moni tietää, että marjat ovat parhaimmillaan heti nautittuna, mutta halutessaan ne voi toki pakastaakin.

Kysyimme paljon itsekin marjastavalta Partaselta, mitä asioita marjametsään lähtiessä ja marjojen poiminnassa on hyvä ottaa huomioon.

Marjat voi poimia poimurilla tai käsin.

Huomioi nämä poiminnassa

Tällä hetkellä luonnonmarjoista lakka ja mustikka alkavat olla tarpeeksi poimittavaksi. Elokuun puolella kypsiä ovat yleensä vadelma, juolukka ja puolukka, jonka poiminta-aika jatkuu jopa lokakuuhun. Tyrni ja karpalo ovat tarpeeksi kypsiä poimittavaksi syyskuun puolella.

Marjan kypsyyden tunnistaa voimakkaasta väristä, neuvoo Birgitta Partanen.

– Marjat ovat kunnolla värittyneitä ja irtoavat kannastaan hyvin. Esimerkiksi kypsään mustikkaan ei jää kantaa kiinni, kun sen poimii.

Marjat kannattaa poimia talteen kuivina. Märkiin tai kosteisiin marjoihin tarttuu ja kiinnittyy helposti roskia, joiden irrottamiseen menee oma aikansa.

Poimintatyylillä ei sinänsä ole Partasesta väliä.

– Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa poimia marjat. Joku tykkää poimia käsin, toinen taas poimurilla.

Poimi marjat ämpäriin tai koriin – muovipussissa marjat liiskaantuvat.

Marjan kannalta käsin poimiminen on hellävaraisin vaihtoehto. Varsinkin mustikka pehmeänä marjana tarvitsee enemmän hellävaraisempaa poimintaotetta kuin muut marjat. Lakat on syytä poimia ainoastaan käsin, puolukalle sopii myös poimuri.

Myös poimurilla poimittaessa kannattaa olla hieman varovainen eikä käyttää liikaa voimaa.

– Kun itse käytän marjojen poiminnassa poimuria, tuen toisella kädelläni varsia poimuria kohti, jotta marjat eivät karkaa poimurin ulottumattomiin. Marjat kannattaa poimia koriin tai ämpäriin, ei missään nimessä liiskaantumaan muovipussiin, muistuttaa Partanen.

Kysele rohkeasti marjastuskaveria

Käyttipä marjojen poimintaan sitten millaisia välineitä tahansa, tulisi niiden olla puhtaita. Jos marjat eivät päädy heti keräämisen jälkeen syötäväksi tai perattavaksi, ne kannattaa laittaa esimerkiksi jääkaappiin odottamaan. Kuuma auton peräkontti on marjojen säilymisen kannalta pahimpia vaihtoehtoja.

Suomessa marjat yleensä ovat puhtaita. Jos alueen lähellä on hiekkaa, kannattaa varmistaa ennen marjojen syömistä, ettei marjan kuoreen ole jäänyt pieniä hiekanmurusia.

Myös käsien tulisi olla puhtaat marjoja poimiessa. Hyttysiltä suojautuminen metsään mennessä on hyvä keino pitää itikat loitommalla, mutta älä suihkuta hyönteiskarkotetta käsiisi, joilla poimit. Siten hyönteismyrkyt siirtyvät käsistä marjoihin.

Lakka tulee poimia käsin.

Myös vaatetuksen tulisi olla marjastukseen sopiva.

– Jalkaan kannattaa laittaa hyvät, tukevat kengät, jotta riski nyrjäyttää nilkkansa on pienempi. Lierillinen hattu suojaa päätä ja kasvoja auringolta. Ota mukaan myös vettä ja käsi- tai wc-papereita sekä puhelimen varavirtalähde, jos olet metsässä useita tunteja, sanoo Partanen.

Partanen suosittelee marjastamaan lähtemistä hyvän juttukumppanin kanssa. Marjastaessa keskustelu onnistuu hyvin ja samalla keho saa liikuntaa.

– Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat marjastaa, mutta eivät omista autoa tai eivät halua mennä metsään yksin. Esimerkiksi Facebookista löytyy paljon marjastusryhmiä, joista marjastuskaveria voi etsiä. Kokeneempi marjastaja voi opastaa ensi kertoja marjastamassa olevaa, toiselta voi saada kyydin tai muuten vain saada seuraa marjametsälle. Kannattaa siis rohkeasti kertoa vaikkapa somessa, jos etsii marjastuskaveria, Partanen kehottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit