Markku leipoi tyttärensä häihin upean hääkakun – näyttävän luomuksen taustalla kaunis tarina - Ruokala - Ilta-Sanomat

Markku leipoi tyttärensä häihin upean hääkakun – näyttävän luomuksen taustalla kaunis tarina

Isä Markku Lehesvuo leipoi tyttärensä häihin hulppean kakun. Näyttävän kakun takana piilee ihastuttava tarina.

Näyttävässä kakussa on neljä kerrosta.

13.7.2020 16:22

Tytär lähestyi Vaasassa asuvaa isäänsä Markku Lehesvuota keväällä jännittävällä kysymyksellä – voisiko isä leipoa hääkakun nuorenparin kesähäihin?

Aikoinaan ravintolakokiksi kouluttautuneella Lehesvuolla oli kyllä kokemusta kakkujen leipomisesta, mutta ei lähivuosilta. Kakkuja oli tullut tehtyä nuorempana erilaisissa kesäravintoloissa, mutta nykyisin Lehesvuo valmistaa ruoka-aterioita hoivakotien tarpeisiin.

Silti hän päätti ottaa haasteen vastaan.

– Isää ei päästetty missään nimessä helpolla, vaan toivomukset kakun suhteen olivat tarkkoja. Opettelin kakkua varten uusia tekniikoita ja selvitin, mitä syötäviä kukkia luonnosta on tällä hetkellä saatavilla, Lehesvuo kertoo.

Nelikerroksisesta, suklaalla ja luonnonkukilla koristellusta kakusta tuli lopulta erittäin vaikuttava ja hulppea ilmestys. Sirot suklaaperhoset kruunaavat kakun.

– Ohjeistuksen mukaan hääkoristeet eivät saaneet olla perinteisiä. Keksin, että perhoset sopisivat kakkuun hyvin.

Markku Lehesvuo leipoi tyttärensä häihin kakun morsiamen toivoiden mukaan.

Näyttävä kakku syntyi isoisän ja lapsenlapsen yhteistyönä

Näyttävän kakun nähdessään morsian liikuttui ja moni muu häävieras jäi kahvipöydän ääressä sanattomaksi. Kakku on saanut paljon ihastelua osakseen tuntemattomilta ihmisiltä myös sosiaalisessa mediassa.

Perheen ulkopuolisille Markku Lehesvuo ei kuitenkaan kertonut koskettavaa tarinaa kakun valmistusprosessin takana – hääkakku nimittäin syntyi kokonaan paapan ja 12-vuotiaan tyttärentyttären yhteistyönä.

Leipomisesta innostunut lapsenlapsi päätyi mukaan kakkuprojektiin isoisän pyynnöstä. Tämä oli laittanut merkille, kuinka kiinnostunut myös lapsenlapsi oli leipomisesta.

– Tämä oli tärkeä prosessi, jossa sain siirtää tärkeää leipomiseen liittyvää tietoa sukupolvien yli. Näytin muun muassa, kuinka suklaata tulee käsitellä ja kuinka gluteeniton kakku valmistetaan.

Tyttärentytär oli leivontaprojektista innoissaan. Kakkua valmistettiin kolme päivää. Pelkästään suklaakoristeiden tekoon hurahti eräänä päivänä kolme tuntia ja yksi kokonainen työpäivä meni kotikeittiön pöydän ääressä kakun leipomisen ja kasaamiseen. Päällimmäiset koristeet paappa ja lapsenlapsi asettelivat vain hetkeä ennen kakun esillepanoa.

– Tytär toivoi, että kakku olisi samppanjan värinen. Toteutimme sen lisäämällä kermaan mangoa ja tyrniä. Suureen kakkuun kului kaiken kaikkiaan parikymmentä kananmunaa, kuusi litraa kermaa ja kuusisataa grammaa suklaata, eli määrissä ei säästelty.

Viimeiset koristeet kakkuun kiinnitettiin vain hetkeä ennen tarjoilemista. Valmistusprosessi lähensi paappaa ja tyttärentytärtä entisestään.

Kakun valmistaminen yhdessä oli molemmille leipureille merkittävä kokemus.

– Kokemus lähensi minua ja tyttöä entisestään. Kakku oli tytöllekin tärkeä ja hän kävi hääjuhlan lomassa varmistamassa morsiamelta, oliko kakku varmasti hyvää. Kakku meni parempiin suihin ja sitä säästyi vielä herkuteltavaksi nuorenparin naapurustolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit