Näin puhdistat grillisi oikein - Ruokala - Ilta-Sanomat

Näin puhdistat grillisi oikein

Grilli kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Julkaistu: 6.7. 14:04

Grilli vaatii säännöllistä puhdistusta. Toimenpide kannattaa, sillä sitä nautinnollisempi on myös grillauskokemus.

Monessa kotitaloudessa grilli on kesäisin ahkerassa käytössä ja saattaa jopa korvata uunin ja lieden ruoan valmistuksessa mennen tullen.

Herkullisten grilliruokien kokkaamisen yhteydessä grilliin voi jäädä helposti monenlaista sinne kuulumatonta likaa, kuten ruoantähteitä, rasvaa tai vaikkapa pölyä ulkoa. Kerroimme jo aiemmin, että likainen grilli on turvallisuusriski.

Vaikka grillin puhdistaminen ei huvittaisi, kannattaa se kuitenkin tehdä jokaisen käyttökerran jälkeen. Siisti grilli vaikuttaa koko käyttökokemukseen ja kuten muidenkin kodinkoneiden kohdalla, auttaa sen kunnosta huolehtiminen pidentämään grillin käyttöikää.

Erilaisiin grilleihin pätevät erilaiset puhdistusvinkit. Tutustu grillin käyttöohjeisiin ennen puhdistusta – erilaiset valmistusmateriaalit vaativat omat hoito- ja puhdistusmenetelmänsä.

Kokosimme alle keskeisimmät puhdistusohjeet eri grillityypeille.

Näin puhdistat hiiligrillin

Muista tyhjentää ja puhdistaa hiiligrilli hiilistä ajoittain. Grillin tulipesän koko vaikuttaa siihen, pitääkö tuhkat ja hiilet poistaa jokaisen käyttökerran päätteeksi vai voidaanko vanhat hiilet jättää pesän pohjalle. Tyhjentäessäsi tulipesää huomioi, että grillihiilet jäähtyvät vasta parin vuorokauden kuluttua käytöstä – älä siis laita edes lämpimiä hiiliä paikkaan, jossa ne voivat sytyttää tulipalon. Hiiliä tai kuumaa tuhkaa ei myöskään saa laittaa muovista valmistettuun astiaan tai ämpäriin.

Hiiligrillin ritilä harjataan puhtaaksi messinkiharjalla tai kuumuutta kestävällä pyyhkeellä. Kuuma grilli on usein jäähtynyttä grilliä helpompi puhdistaa. Käytä kuitenkin suojakäsineitä ja varo harjaamasta liian kovaa – pieni pallogrilli voi kaatua rajusta harjaamisesta.

Grillin ulkopinta kannattaa puhdistaa vasta, kun grilli on täysin jäähtynyt. Monissa uudemmissa grilleissä on yleensä pinnoitettu ulkokuori, joka sietää ongelmitta pyyhkimistä ja kevyttä hankausta. Ulkopinnan pesuun riittää usein pelkkä vesi ja pehmeä pyyhe. Hankalammissa tapauksissa pesussa voidaan käyttää myös tiskiainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta.

Varo käyttämästä liikaa voimaa pallogrillin puhdistuksessa – voit yhtäkkiä huomata grillin olevan maassa nurin.

Näin puhdistat kaasugrillin

Anna kaasugrillin olla täydellä teholla päällä vielä viisi minuuttia sen jälkeen, kun ruoat on otettu grillistä pois. Grillin pitäminen päällä puhdistaa polttimia ja polttaa rasvaa, jota on jäänyt grillin sisäpinnoille ja laavakiville.

Myös kaasugrillin ritilä puhdistetaan käytön jälkeen messinkiharjalla. Valurautaisen grillilevyn voi pestä välillä kuumalla vedellä ja harjalla. Muista kuitenkin pesun jälkeen kuivata ritilä kunnolla ja rasvata se ruokaöljyllä, jottei se ruostu.

Käännä kaasugrillin laavakivet ympäri silloin tällöin ja huolehdi, että kivet uusitaan riittävän usein – vähintään kerran vuodessa. Grillin sisäseinät kannattaa myös pyyhkäistä puhtaiksi, kun grilli on jäähtynyt kunnolla.

Puhdista polttimet käyttöohjeiden mukaisesti ja öljyä puuosat esimerkiksi tiikkiöljyllä. Grillin ulkopinnan voi pestä kevyesti vedellä samoin kuin hiiligrillissä.

Näin puhdistat sähkögrillin

Myös sähkögrillin ritilä tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Grillin muut osat puhdistetaan käyttöohjeiden mukaan.

Jos käytössäsi on sähkögrilli, jossa on ritilän sijasta parilapannua muistuttava paistopinta, varo grillin puhdistuksessa pinnan hankaamista ja naarmuttamista.

Säilytä grilli suojattuna.

Karkeapintainen karhunkieli on hyvä keino irrottaa palanut ruoka.

Muista myös nämä vinkit kaikkien grillien puhdistuksessa

  • Karkeapintainen karhunkieli on mainio tuote ritilän puhdistukseen ja palaneen ruoan irrottamiseen.

  • Vältä karkeita pesulappuja kuitenkin ulkopintojen puhdistuksessa. Pinnoitetut ulkopinnat eivät kestä karkeita puhdistusvälineitä, jotka saattavat naarmuttaa pinnan.

  • Grillin puhdistaminen on suositeltavaa suorittaa ilman voimakkaita pesuaineita. Yleensä etikka-vesiseos tai laimea yleispuhdistusaine riittävät puhdistukseen, jos haluat käyttää puhdistukseen muutakin kuin vettä. Muista kuitenkin huuhdella pesuaineet erittäin huolellisesti pois. Myös ruokasoodasta ja vedestä voi muodostaa tahnamaisen seoksen, jota voi käyttää pinttyneen lian hankaamiseen.

  • Öljyä grillin paistopinta tai ritilä kevyesti ruokaöljyllä ennen grillin käyttöä. Kevyt öljykerros riittää. Näin lika ei tartu grilliin yhtä helposti. Älä käytä öljyämiseen oliiviöljyjä, sillä ne antavat oman makunsa grillattavaan ruokaan.

Lähteet: Martat, Siivous.Info

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit