Ihana chili-paprikatahna sopii jokseenkin kaikkeen, mitä päätät grillata - Ruokala - Ilta-Sanomat

Ihana chili-paprikatahna sopii jokseenkin kaikkeen, mitä päätät grillata

Chili-paprikatahna on ehkä hieman työläs, mutta kaiken vaivan väärti ja se säilyy hyvin jääkaapissa.

Julkaistu: 4.7. 13:02

Kesän aterioita varten on hyvä olla valmiina tahnoja ja kastikkeita, jotka on helppo nostaa pöytään.

Grillattu baba ganoush on ihanaa leivän päällä, mutta sopii kesälautasen lisukkeeksikin. Chili-paprikatahna sopii kastikkeeksi kaikille grilliruoille. Raikas härkäpapu-pestotahna käy aamupalalle leivän päälle tai lisukkeeksi erityisesti kasvisten kanssa.

Grillattu baba ganoush

Munakoisoviipaleiden grillaaminen antaa baba ganoushiin erityisen syvän maun.

  • 2 munakoisoa

  • oliiviöljyä

  • 1 iso valkosipulinkynsi

  • 1,5 rkl tahinia

  • ½ sitruunan mehu

  • 0,5 tl suolaa

Leikkaa munakoiso kahden senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Sivele palat reilusti oliiviöljyllä. Ne imevät sitä aika hyvin. Grillaa viipaleet maltillisella lämmöllä, kunnes munakoisot ovat kypsiä. Voit myös paistaa pannulla tai parilalla. Nosta jäähtymään kannelliseen rasiaan tai folion sisään. Kun munakoisot ovat hieman jäähtyneet, revi kuoret viipaleista pois. Hienonna valkosipulinkynsi.

Laita munakoisot pienehköön kulhoon, lisää joukkoon tahini, sitruunanmehua ja suola.

Soseuta haarukalla tai sauvasekoittimella niin, että ainekset sekoittuvat hyvin.

Tarjoa baba ganoushia leivän päällä tai lisukkeena. Tahna säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: noin 2,5 dl valmista tahnaa

Chili-paprikatahna

Paprikatahna on ehkä hieman työläs, mutta kaiken vaivan väärti ja se säilyy hyvin jääkaapissa.

  • 4 isoa punaista paprikaa

  • oliiviöljyä

  • 1 valkosipulin kynsi

  • 1 tl juustokuminaa

  • 1 tl savupaprikaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl punaviinietikkaa

  • 1 punainen chili

Pese paprikat huolella ja leikkaa lohkoiksi. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja nosta 200 asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi, kunnes paprikat ovat paahtuneita ja kypsyneet.

Laita paprikat muovipussiin tai kannelliseen rasiaan jäähtymään hetkeksi ja irrota sitten kuoret sormin. Riittää, että osan kuorista saa pois. Nosta paprikat kulhoon ja lisää muut ainekset paitsi chili. Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi tahnaksi. Hienonna chili ja sekoita joukkoon.

Tarjoa paprikatahna leivän kanssa tai grilliruoan kastikkeena.

Valmistusaika: 75 minuuttia

Annoksia: noin 2,5 dl tahnaa

Härkäpapu-pestotahna

Härkäpavuissa on paljon proteiinia, joten pestotahna on upea lisuke myös kasvissyöjän lautaselle.

  • 0,5 dl pinjansiemeniä

  • 2 valkosipulinkynttä

  • ½ ruukku basilikaa

  • 1 prk härkäpapuja ( á 310g)

  • 0,75 dl oliiviöljyä

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa ja laita jäähtymään.

Kuori ja pieni valkosipulinkynnet. Hienonna puolikas ruukku basilikaa.

Valuta härkäpavut ja kaada kulhoon, lisää joukkoon kaikki ainekset paitsi pinjansiemenet. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Ripottele päälle pinjansiemenet. Tarjoa leivän päälle tai grillattujen kasvisten kanssa.

Valmistusaika: 15 minuuttia

Annoksia: noin 2,5 dl tahnaa

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit