6 ihanaa perunasalaattia joka makuun – nämä kulhot kaavitaan varmasti tyhjiksi! - Ruokala - Ilta-Sanomat

6 ihanaa perunasalaattia joka makuun – nämä kulhot kaavitaan varmasti tyhjiksi!

Yhdistä perunasalaattiin rohkeasti jotain yllättävää, kuten pekonia.

Julkaistu: 2.7. 11:10

Perunasalaatin voi valmistaa joko lisukkeeksi tai nauttia sellaisenaan.

Perunasalaatin valmistaminen on mahtava keino hyödyntää kesän varhaisperunoita ja kokata ruokaa uuden sadon antimista.

Perunasalaatin voi nauttia joko aterian lisukkeena tai nauttia sellaisenaan pääruokana, jos siitä tekee tarpeeksi monipuolisen. Makkarat, pekoni tai fetajuusto tekevät salaatista heti täyttävämmän.

Kokosimme Ruokalan reseptiarkistosta kuusi herkullista perunasalaattireseptiä. Mukana on muun muassa raikas Välimeren perunasalaatti, juustoinen feta-perunasalaatti ja makkaran ystäville peruna-chorizosalaatti.

Kokeile vaikka jo tänään!

Välimeren perunasalaatti

Ainekset

  • 1 kg uusia perunoita

  • 50 g babypinaattia

  • 3 rkl sherryviinietikkaa

  • ½ dl oliiviöljyä

  • ½ sitruunan raastettu kuori

  • suolaa

  • mustapippuria

  • 10 aurinkokuivattua tomaattia

  • 10 varsikaprista

  • kourallinen mustia Kalamata-oliiveja

  • 50 g parmesaanijuustoa

  • 100 g pinjansiemeniä

Valmistusohjeet

Keitä tai höyrytä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä.

Sekoita perunat ja pinaatti viinietikan, oliiviöljyn, sitruunankuoren ja mausteiden kanssa kulhossa.

Siivuta aurinkokuivatut tomaatit. Leikkaa parmesaanista ohuita lastuja. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Yhdistä kaikki ainekset ja tarjoile maalaisleivän kanssa.

Feta-perunasalaatti

Ainekset

  • 500 g perunoita

  • 200 g fetaa (jätä feta pois, jos haluat tarjota salaatin kanssa halloumijuustoa)

  • muutama kourallinen rucolaa ja basilikan lehtiä

  • 2 rkl isoja kapriksia

Kastike

  • 3 rkl sitruunamehua

  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • ripaus suolaa

  • ripaus sokeria

  • pari rouhaisua mustapippuria myllystä

Lisäksi

  • 2 pientä punasipulia

  • 1 dl kreikkalaisia oliiveja

  • grillilihaa tai paistettua halloumijuustoa

Valmistusohjeet

Keitä perunat napakoiksi. Jäähdytä.

Kuori jäähtyneet perunat ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Voit keittää perunat jo edellisenä päivänä. Juuri keitetyt perunat hajoavat helpommin.

Murusta feta ja hienonna rucola ja basilika. Yhdistä salaatin aineet ja ravistele salaatinkastikkeen aineet purkissa. Pirskottele salaatin joukkoon.

Siivuta punasipuli mandoliinilla ohuen ohuiksi siivuiksi ja lisää ne salaattiin yhdessä oliivien kanssa. Paista lisäksi lihaa tai halloumijuustoa grillissä.

Paahdettu perunasalaatti

Ainekset

  • 800 g varhaisperunoita

  • ½ dl oliiviöljyä

  • 2 rkl sitruunamehua ja 1 tl raastettua sitruunankuorta

  • 2 tl rouheista suolaa

  • pari rouhaisua mustapippuria myllystä

Lisäksi

  • nippu rucolaa

  • nippu basilikanlehtiä

  • 30 g:n pala parmesaania

  • 10 aurinkokuivattua tomaattia

Valmistusohjeet

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat huolellisesti. Halkaise suurimmat ja jätä pienet kokonaisiksi. Valitse jo ostaessa mahdollisimman pieniä perunoita, niin niitä ei tarvitse halkaista. Sekoita perunoiden joukkoon öljy, sitruunamehu, -kuori, suola ja pippuri.

Levitä perunat pellille ja paista noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Paistoaika riippuu perunoiden koosta. Anna jäähtyä vähän.

Hienonna rucola ja basilika. Sekoita ne perunoiden joukkoon. Siivuta aurinkokuivatut tomaatit ja leikkaa juustosta ohuita siivuja kuorimaveitsellä. Yhdistä aineet ja tarjoile perunasalaatti grilliruoan lisukkeena.

Peruna-chorizosalaatti

Ainekset

  • 500 g perunoita

  • 200 g chorizoa

  • 3 vartta kevätsipulia

  • n. ½ dl pilkottua rucolaa

  • 1 kirpeä omena (Granny Smith)

Kastike

  • 200 g kermaviiliä

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl sinappia

  • ½ sitruunan mehu

  • reilu hyppysellinen suolaa

Valmistusohjeet

Keitä perunat napakan kypsiksi. Jos käytät tavallisia kiinteitä perunoita, leikkaa perunat neljään osaan (kuvassa on varhaisperunoita). Jäähdytä perunat.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Leikkaa chorizomakkara ohuiksi viipaleiksi ja paista nopeasti kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä ja rapeutta.

Leikkaa kevätsipulin varret ja omena ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa, paitsi rucola ja vain puolet kastikkeesta.

Laita jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi. Sekoita rucolat joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa salaatti lopun kastikkeen kera.

Isoäidin perunasalaatti

Ainekset

  • 4 isoa kiinteää perunaa

  • 1 hapan vihreä omena

  • 1 suolakurkku

  • 1 sipuli

  • 2 dl piimää (tai kermaviiliä)

  • 1 tl dijoninsinappia

  • 1½ tl valkoviinietikkaa

  • 1 tl juoksevaa hunajaa

  • ½ tl suolaa

  • pari rouhaisua mustapippuria

Valmistusohjeet

Keitä perunat napakoiksi. Jäähdytä. Kuori jäähtyneet perunat ja pilko kuutioiksi.

Keitä perunat jo edellisenä päivänä. Juuri keitetyt perunat hajoavat helpommin. Kuori ja kuutioi omena sekä suolakurkku. Hienonna sipuli. Yhdistä vihannekset.

Sekoita mausteet piimään ja kaada vihannesten joukkoon.

Sekoita varovasti ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Tarjoile grilliruoan tai keitettyjen nakkien kanssa.

Pekoni-perunasalaatti

Ainekset

  • 1 kg perunoita

  • 1omena

  • 100 g kapriksia

  • 170 g pekonia

  • ruohosipulia

Kastike

  • 1 (200 g) kermaviili & rahka -purkki

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 2 rkl omenaviinietikkaa

  • 1,5 rkl dijoninsinappia

  • mustapippuria

  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet

Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä napakan kypsiksi. Jätä jäähtymään.

Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja laita jääkaappiin maustumaan. Kun perunat ovat jäähtyneet, leikkaa ne kuutioiksi ja nosta kulhoon. Kuori ja leikkaa omena kuutioiksi ja lisää perunoiden joukkoon. Lisää kaprikset. Hienonna noin 1 dl ruohosipulia ja nosta ne kulhoon.

Sekoita kastike salaatin joukkoon ja laita jääkaappiin tekeytymään useammaksi tunniksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja paahda pekonit pellillä, leivinpaperilla rapeiksi (15 minuuttia). Leikkaa jäähtyneet pekonit paloiksi ja sekoita salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit