Tässä ovat kesän herkullisimmat grillatut kasvikset – pekoniin käärityt purjot ja mehevät munakoisot - Ruokala - Ilta-Sanomat

Tässä ovat kesän herkullisimmat grillatut kasvikset – pekoniin käärityt purjot ja mehevät munakoisot

Grillatessa maku syvenee, eikä sen kummempia maustamisia tarvita. Purjot esikypsennetään uunissa ja sitten grillataan pekonin kanssa.

Julkaistu: 27.6. 11:59

Kasvisten grillaaminen tuo makuun uusia ulottuvuuksia.

Pekoni kääritään tänä kesänä nuoren purjonvarren ympärille. Kaali grillataan, jätetään hieman rapsakaksi ja tarjotaan upean maapähkinäkastikkeen kanssa. Munakoisot marinoidaan misotahnalla mehevän täyteläisiksi – kuin lihaa söisi.

Purjot

2 nuorta ohuehkoa purjoa

190 g pekonia

lehtipersiljaa

Leikkaa purjojen valkoinen ja vaaleanvihreä varsi noin 15 senttimetrin pituisiksi paloiksi. Poista ensimmäinen kuorikerros ja huuhtele purjot. Esikypsennä purjoja 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes purjot tuoksuvat makealle ja ovat pehmenneet mutta pysyvät kasassa. Kääri purjojen ympärille pekonisiivuja ja grillaa pekoni rapeaksi. Viimeistele lehtipersiljalla ja halutessasi chilikastikkeella.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4

Punakaalit maapähkinäkastikkeella

Aasialaishenkinen maapähkinäkastike sopii grillatun kaalin kanssa.

Maapähkinäkastike

0,5 dl makeuttamatonta maapähkinävoita

(mielellään karkeaa eli crunchy)

0,25 dl soijakastiketta

1 rkl seesamöljyä

0,5 tl valkoviinietikkaa

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

1,5 tl inkivääritahnaa

vettä

Kaalit

½ punakaali

rypsiöljyä

suolaa

rukolaa

Valmista kastike. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja ohenna vedellä halutun paksuiseksi.

Leikkaa punakaali noin viisi senttimetriä paksuiksi lohkoiksi. Sivele lohkot öljyllä, ripottele päälle suolaa. Grillaa kaaleja, kunnes niiden rakenne hieman rentoutuu. Tarjoa maapähkinäkastikkeen ja rukolan kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 6–8

Misomarinoidut munakoisot

Misotahnassa on vahva umamin maku, joka korostaa munakoison täyteläisyyttä.

3 tl vaaleaa misotahnaa

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

2 munakoisoa

200 g fetaa

lehtipersiljaa

minttua

2 vartta kevätsipulia

Sekoita misotahna ja öljy, lisää suola.

Leikkaa munakoisot kahtia ja leikkaa sisus ristikoiksi. Sivele miso-öljyseosta leikkauspinnoille reilusti niin, että seosta valuu munakoison sisään. Anna seoksen imeytyä puolisen tuntia. Grillaa munakoisot ensin leikkauspuoli alaspäin ja sitten kuori alaspäin, kunnes munakoisot ovat lusikoitavan kypsiä. Päälle voi lopuksi asettaa foliopeitteen, joka auttaa kypsymistä.

Murenna feta, leikkaa kevätsipulinvarret viipaleiksi, hienonna yhteensä

1 dl persiljaa ja minttua. Sekoita ainekset keskenään ja sirottele kypsien munakoisojen päälle ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit