Muistatko keikauskakut? Tarun helppo raparperikakku onnistuu nopeasti - Ruokala - Ilta-Sanomat

Muistatko keikauskakut? Tarun helppo raparperikakku onnistuu nopeasti

Keikauskakun voi tarjoilla esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Julkaistu: 28.6. 12:00

Moni muistaa keikauskakut jo monien vuosikymmenten takaa.

Keikauskakut valmistetaan ylösalaisin eli kakkuvuoan pohjalle laitetaan tarjoilussa päälle jäävät hedelmät tai marjat.

Kakku keikautetaan ympäri paiston jälkeen. Tästä keikautuksesta kakku on saanut nimensäkin. Näin kesäaikaan on mukava käyttää satokauden herkkuja leivontaan.

Tässä kakussa käytin raparperia. Halutessasi voit tehdä raparperista kivoja kuvioita, tai vain pilkkoa ja levittää raparperin palaset vuoan pohjalle. Tämän kakun voit tarjoilla esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Kakun valmistaminen on helppoa, ja lisäksi kakku valmistuu vieläpä aika nopeasti.

Raparperikakun voi tehdä monelle eri tyylillä. Yksi niistä on keikauskakku.

Raparperikeikauskakku

Päällinen

250 g raparperia

3/4 dl sokeria

1 rkl perunajauhoja

1 rkl voita

Taikina

3 kananmunaa

1 dl sokeria

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

50 g voita

Valmistusohje

Pese raparperit ja pilko ne pieniksi paloiksi tai siivuta esimerkiksi juusto höylällä ohuiksi siivuiksi. Nosta raparperit kulhoon. Sekoita sokeri ja perunajauhot kulhossa keskenään. Lisää seos raparperien joukkoon. Sekoita hyvin. Pingota irtopohjavuoan (noin 20 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele voilla leivinpaperi ja vuoan reunat.

Asettele raparperit vuoan pohjalle haluamallasi tavalla. Valmista taikina vatkaamalla kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään. Mittaa maito ja voi kattilaan, kuumenna seosta kattilassa niin, että voi sulaa joukkoon.

Lisää vaahdon joukkoon kuivia aineita ja nestettä parissa erässä vuorotellen. Nostele taikina lastalla sekaisin. Kaada kakkutaikina raparperien päälle. Nosta kakku vuoka uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista kakkua 175 asteessa noin 30–35 minuutin ajan. Seuraa kakun kypsymistä paiston aikana, jotta saat parhaimman lopputuloksen. Voit kokeilla kakun kypsyyttä tikkutestillä. Työnnä cocktailtikku kakkupohjaan ja nosta ylös. Jos tikkuun jää märkää taikinaa, jatka kakun paistamista muutaman minuutin ajan ja tarkista kypsyys sen jälkeen uudestaan. Kakku on kypsä silloin, kun tikkuun ei jää kiinni märkää kakkutaikinaa.

Kun kakku on kypsä, ota se pois uunista ja anna sen jäähtyä noin 20 minuuttia. Irrota irtopohjavuoan reunus varovasti ja kumoa kakku tarjoiluastialle. Nosta pohja ja leivinpaperi irti raparperipinnasta. Ole varovainen, ettei raparperit tartu leivinpaperiin kiinni.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän.

Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit