Maailman paras täytekakku ja 9 muuta mansikkareseptiä, joita on nyt kokeiltava - Ruokala - Ilta-Sanomat

Maailman paras täytekakku ja 9 muuta mansikkareseptiä, joita on nyt kokeiltava

Näissä resepteissä maistuu kesä!

Mansikkakakun leipominen kuuluu kesän perinteisiin.­

26.6.2020 13:58

Kokosimme aiemmin tällä viikolla yhteen herkullisia raparperireseptejä.

Koska kesä on suomalaisten marjojen kulta-aikaa, ja mansikoiden pääsatokausi on aivan käsillä, myös mansikoita kannattaa hyödyntää nyt ruoanlaitossa ja leipomisessa.

Kokosimme Ruokalan reseptiarkistosta yhteen ihania mansikkaohjeita. Kokeile ensimerkiksi maailman parasta mansikkakakkua tai yhdistä mansikka klassisesti joko marenkiin tai mascarponeen. Piirakoiden ja kakkujen lisäksi mansikka sopii loistavasti niin salaatteihin, smoothieihin kuin keittoihinkin.

Nyt herkutellaan ja kunnolla!

Mansikka-marenkirulla

Pohja

4 valkuaista

2 ½ dl sokeria

1 vaniljatangon siemenet

1 tl viinietikkaa

1 tl maissisuurustetta

Täyte

200 g tuorejuustoa, joka on notkistettu lorauksella kuohukermaa

½ dl tomusokeria

1 dl kuohukermaa vaahdotettuna, maustettu vaniljasokerilla ja sitruunan kuorella

½ l tuoreita mansikoita

mintun lehtiä n. 3 rkl

ruokaöljyä leivinpaperin päälle

Valmistusohjeet

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi yhdessä sokerin kanssa. Lisäile sokeria vaahdon joukkoon pikkuhiljaa samalla kuin sekoitat sitä. Kun vaahto on kovaa ja muodostaa teräviä piikkejä, vatkaa joukkoon vaniljansiemenet, etikka ja maissisuuruste.

Levitä uunipellin päälle leivinpaperia. Öljyä leivinpaperi reunoja myöden hyvin. Kaada valkuaisvaahto öljytylle paperille ja levitä se nuolijalla suorakaiteen muotoiseksi. Jätä jokaiselle reunalle tilaa, sillä valkuaisvaahto leviää kuumassa uunissa.

Paista levyä noin 5 minuuttia. 200 asteessa ja lasken lämpötilaa 150 asteeseen. Paista vielä noin 10 minuuttia.

Uunit ovat eritehoisia, joten varmista, ettei marenkipohja tule liian kuivaksi ja pala pinnalta. Jos se kuivuu uunissa liikaa, sitä ei voi rullata. Pinta voi kuitenkin ruskistua hieman.

Jäähdytä levy. Irrota paperi marenkilevystä ja nosta levy puhtaalle leivinpaperille. Levitä jäähtyneen levyn päälle notkistettu tuorejuusto, johon on sekoitettu tomusokeri.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta se. Leikkaa mansikat siivuiksi. Levitä mansikat ja mintun lehdet juuston päälle ja niiden päälle kermavaahto. Kääri levy varovasti rullalle jättäen saumakohta alaspäin. Tarjoile heti.

Maailman paras täytekakku

Mansikkakakun leipominen kuuluu kesän perinteisiin.­

4 kananmunaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Kostutukseen

2–2,5 dl maitoa

Täyte

n. 1 l tuoreita tai pakastettuja mansikoita tai n. 3 dl mansikkasosetta

2–3 banaania

3 dl kuohukermaa

2–3 rkl sokeria

Koristeluun mansikoita, suklaaraastetta, karkkeja tai mitä itse haluat

Valmistusohjeet

Sulata mansikat ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot joukkoon käännelleen.

Voitele ja korppujauhota tasapohjainen irtopohjavuoka. Paista pohjaa 20-25 minuuttia. Kakkupohjan kypsyyden voi kokeilla hammastikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

Jos käytät kokonaisia mansikoita, muussaa niitä pienemmäksi. Muussaa banaanit omassa kulhossaan.

Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa kakku terävällä veitsellä kolmeen osaan poikittain. Laita alin osa tarjoiluastialle ja kostuta 1/3 osalla maitoa. Levitä kostutetun pohjan päälle muussatut banaanit. Laita seuraava kerros ja kostuta, kuten edellä. Levitä päälle mansikat.

Lisää päällimmäinen kakkukerros ja kostuta. Jos et tarjoile kakkua heti, laita se kylmään vetäytymään ja lisää kerma vasta ennen tarjoilua. Vatkaa kerma ja mausta sokerilla. Levitä kerma kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

Mansikka-nektariinipiirakka

Suklaaosa

100 g tummaa suklaata

200 g voita

2 dl valkoista sokeria

2,5 dl tummaa sokeria

3 munaa

3 dl vehnäjauhoa

Juusto-osa

600 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa

3 kananmunaa

1 prk (n. 395 g) kondensoitua maitoa (säilykepurkissa)

2 tl vaniljasokeria

6 kpl nektariineja (myös persikat tai muut säilykehedelmät käyvät)

1 l mansikoita

Valmistusohjeet

Suklaaosa

Sulata voi ja suklaa kattilassa. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada pellille leivinpaperin päälle. Huom! Voit tehdä piirakan pienempäänkin vuokaan, mutta piirakasta tulee silloin korkeampi ja paistoaika pitenee.

Juusto-osa

Sekoita kaikki ainekset keskenään nektariineja ja mansikoita lukuun ottamatta. Kaada seos suklaaosan päälle. Seos on löysää, mutta älä säikähdä, se hyytyy uunissa. Poista nektariineista kivi ja pilko hedelmäliha. Asettele juustokerroksen pinnalle nektariinipalat ja pilkotut mansikat. Anna hedelmien upota juustoon.

Siirrä pelti varovasti uuniin, älä läiskytä! Paista 175-asteisessa uunissa noin 45–55 minuuttia. Anna jäähtyä useita tunteja ennen tarjoilua. Parasta seuraavana päivänä.

Mansikka-minttusmoothie

1 l mansikoita

nippu tuoretta minttua tai piparminttua

6 dl vaniljajäätelöä

2 dl vaniljajogurttia

Yhdistä aineet tehosekoittimessa ja blendaa tasaiseksi. Kaada laseihin.

Mansikkagazpacho

2 l mansikoita

½ kurkku

½ pieni punainen paprika

8 kirsikkaterttutomaattia

1 chili

½ l jääpaloja

hyppysellinen suolaa

loraus viinietikkaa

Koristeeksi: syötäviä kukkia esim. villiorvokkeja ja mansikoita

Valmistusohjeet

Irrota mansikoista kannat ja puolita ne. Pilko kurkku, paprika, tomaatit ja chili. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Lisää halutessasi jäitä. Maistele ja lisää etikkaa tai suolaa oman maun mukaan.

Kaada pieniin tai isoihin laseihin. Tarjoile ilman lusikkaa. Mansikka-gazpachon voi juoda.

Muut mansikkareseptit

Gluteeniton mansikka-brita

Mansikkajäädyke

Marinoidut mansikat ja mascarponea

Mansikka-samppanjacocktail

Mansikka-juustosalaatti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit