Täydellinen piirakka, suussa sulava juustokakku ja viileää jäätelöä – 9 ihanaa reseptiä raparperista - Ruokala - Ilta-Sanomat

Täydellinen piirakka, suussa sulava juustokakku ja viileää jäätelöä – 9 ihanaa reseptiä raparperista

Jos olet etsinyt täydellisiä raparperireseptejä, ne ovat tässä!

Raparperipiirakka on yksi kesän klassikkoherkku.­

25.6. 12:54

Raparperista on moneksi. Sitä voi käyttää monipuolisesti niin makeissa herkuissa kuin salaateissa. Ei siis ihme, että raparperi on yksi kesän suosikkiraaka-aineista.

Kokosimme Ruokalan reseptiarkistosta yhteen kesän ihanimpia raparperiohjeita. Voit valmistaa esimerkiksi perinteistä piirakkaa, mummolan mieleen tuovaa kiisseliä, herkullista juustokakkua tai raikasta salaattia.

Kesähelteillä ohjeista maistuu varmasti myös niin maidoton mansikka-raparperijäätelö kuin virkistävä raparperijuoma.

Mumman raparperipiirakka

2 munaa

2 dl sokeria

100 g sulatettua voita

2 dl kermaa

1 tl leivinjauhetta

4 dl vehnäjauhoja

Päälle

1 ½ l pilkottuja raparpereja

50 g pehmeää voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

Valmistusohjeet

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita pohjan aineet keskenään puuhaarukalla. Kaada voideltuun piirakkavuokaan.

Levitä pilkotut raparperit taikinan päälle. Nypi pehmeä voi, jauhot ja sokeri muruiksi. Ripottele muruseos raparperien päälle.

Nosta piirakka uuniin noin 30-40 minuutiksi. Paista ensin vartti 200 asteessa ja tiputa lämpö 175 asteeseen.

Paista keskitasolla tai alempana. Korkealla paistettu piirakka palaa helposti. Tarkkaile uunia paiston aikana. Jäähdytä vähän ennen tarjoilua.

Paistovinkki:

Taikinasta riittää yhteen halkaisijaltaan n. 28 cm:n kokoiseen reunalliseen piirakkavuokaan tai kahteen pienempään. Myös "lasagnevuoka" on sopiva tälle taikikinamäärälle.

Piirakan voi myös paistaa pellillä, jolloin siitä tulee ohuempi. Paistoaika on tällöin n. 25-35 minuuttia. Paksumpi piirakka vaatii pidemmän paistoajan.

Raparperi-juustokakku

Amerikkalainen juustokakku on muuntautumiskykyinen, tässä kakussa maistuu Suomen kesä!­

Pohja

400 g

suklaahippukeksejä

70 g

voita

Täyte

500 g maustamatonta maitorahkaa

300 g maustamatonta tuorejuustoa esim. Philadelphia

1 tl vaniljajauhetta

1½ dl sokeria

½ dl perunajauhoa

3 kananmunaa

Raparperi-mansikkasose:

250 g mansikoita

250 g raparperia

Valmistusohjeet

Hienonna keksit monitoimikoneella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi.

Keitä raparperit ja mansikat soseeksi. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Jäähdytä.

Vuoraa 23 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sekoita voi keksimuruun ja painele se vuoan pohjalle.

Sekoita maitorahka, juusto, vanilja ja sokeri sekaisin. Siivilöi joukkoon perunajauhot ja sekoita kevyesti. Vatkaa munista rakenne rikki kevyesti ja sekoita munat rahka-juustoseokseen vatkaimella kevyesti sekoittaen. Seosta ei tarvitse vatkata kovaa, vain sen verran, että kaikki aineet sekoittuvat.

Kuumenna uuni 175-asteeseen.

Kaada juustotaikina vuokaan pohjan päälle. Ota raparperi-mansikkasosetta noin 1 ½ dl ja tiputtele sitä juustoseoksen päälle nokareiksi. Vedä lusikalla tai veitsellä seoksen pintaa niin, että sose sekoittuu juustoseokseen ja kuvioista tulee kauniita marmorisia. Nosta kakku uuniin noin 55 minuutiksi. Laita uunin lämpö nollille ja jätä kakku uuniin jäähtymään uunin luukku raolleen. Anna kakun jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi, jonka jälkeen nosta se jääkaappiin viilenemään vähintään pariksi kolmeksi tunniksi.

Ota kakku huoneenlämpöön puoli tuntia ennen tarjoilua.

Tarjoile loppu raparperi-mansikkasose kakun kanssa.

Mansikka-raparperisalaatti

Raparperit ja mansikat sopivat myös salaattiin.­

2 dl pilkottua raparperia

3 rkl raakaruokosokeria

200 g mansikoita

2 dl paahdettuja pähkinöitä esim. hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä

1 l erilaisia salaatilehtiä

250 g fetajuustoa murusina

runsaasti basilikaa

Salaatinkastike

3/4 dl appelsiinilla tai sitruunalla maustettua oliiviöljyä

2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa

suolaa

juuri rouhittua mustapippuria myllystä

Valmistusohjeet

Nosta pilkotut raparperit pannulle sokerin kanssa. Paahda hetken aikaa, että sokeri sulaa ja raparperit pehmenevät vähän. Niitä ei tarvitse soseuttaa. Pyöräytä halkaistut mansikat pannulla myös, että ne vähän lämpenevät.

Paahda pähkinät kuivalla pannulla. Sekoita kastike salaatinlehtiin ja basilikaan. Nosta tarjoiluastiaan. Lisää loput ainekset ja tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Raparperi-mansikkahillo letuille

Raparperi-mansikkahillo maustetaan yllättävästi inkiväärillä ja kardemummalla.­

250 g raparperia

250 g mansikoita

pieni tilkka vettä

1 1/2 dl fariinisokeria

2 dl hillosokeria

1 vaniljatanko

pala inkivääriä

2 kanelitankoa

2 kokonaista kardemummaa

Valmistusohjeet

Pilko raparperit ja mansikat kattilaan. Lisää tilkka vettä ja loput ainekset. Anna kiehua noin 15 minuuttia.

Siirrä pois kuumalta levyltä. Jätä kannen alle hautumaan. Poista vaniljatanko, inkivääri, kanelit ja kardemummat. Tarjoile jäähtyneenä lettujen kanssa.

Raparperi-vadelmakiisseli

Raparperikiisseli on kesäinen herkku.­

500 g pilkottuja raparpereja

½ l vadelmia

8 dl vettä

½-1 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

Valmistusohjeet

Keitä raparperiviipaleet ja vadelmat pehmeiksi sokerilla maustetussa vedessä.

Ota kattila liedeltä. Sekoita perunajauhot pieneen vesitilkkaan ja lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen raparperiseoksen joukkoon.

Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa muutaman kerran. Sekoita. Tarjoa kiisselin kanssa vaniljajäätelöä, kylmää maitoa tai vaniljakastiketta.

Muut herkut raparperistä

Raparperijuoma

Maidoton mansikka-raparperijäätelö

Raparperi on kesän klassikkoherkku, joka yhdistettynä mansikoihin ja kookokseen saa aikaan taivaallisen kesänautinnon!­

Raparperi-rahkakääretorttu

Raparperi-kardemummamuffinit ja vaniljakastiketta

Kokeile kesältä maistuvaa raparperi-rahkakääretorttua.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit