Paahdettu perunasalaatti ja 5 muuta superherkkua juhannuspöytään - Ruokala - Ilta-Sanomat

Paahdettu perunasalaatti ja 5 muuta superherkkua juhannuspöytään

Tänä juhannuksena herkutellaan!

Julkaistu: 19.6. 12:04

Seisovan pöydän ympärillä on hyvä viettää juhannusta pelaillen, saunoen ja tanssien.

Mehukkaat voileivät täytetään savulohella tai grillatuilla munakoisoviipaleilla. Perunasalaatti saa paahteisen maun savupaprikasta ja rapeasta paistopinnasta.

Raikkaat jälkkärit kruunaavat juhannusyön. Tuulihatut täytetään mansikoilla ja koristellaan rapealla karamellilla ja raparperi keitetään hillokkeeksi maustamaan kesäiset triflet.

Savulohileivät

  • Pikkelöity omena

  • 1,5 dl vettä

  • 0,5 dl väkiviinaetikkaa

  • 1 dl sokeria

  • 1 kirpeä omena

  • Täytteet

  • n. 300 g lämminsavulohta

  • 200 g tillituorejuustoa

  • 15 cm kurkkua

  • 8 isoa paahtoleipäviipaletta

Pikkelöi omenat: pese omena ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Keitä vesi, etikka ja sokeri kunnes sokeri on sulanut. Kaada vielä kuuma liemi omenasuikaleiden päälle kannelliseen purkkiin ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Omenat säilyvät liemessä viikon.

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi.

Paahda leipiä, kunnes ne saavat hieman väriä pintaansa. Voitele kaikki leivät paksulti tillituorejuustolla. Lado päälle pikkelöityjä omenasiivuja, reilusti lohta, kurkkuviipaleita ja paina päälle toinen leipäviipale. Voit auttaa leipien kasassa pysymistä hammastikuilla.

Leivät voi pitää jääkaapissa ennen tarjoilua ja leikata puoliksi terävällä veitsellä juuri ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 15 minuuttia + pikkelöinti

Annoksia: 8

Munakoisoleivät

  • 1 munakoiso

  • paprikajauhetta

  • oliiviöljyä

  • suolaa

  • minttua

  • 250 g kirsikkatomaatteja

  • valkoviinietikkaa

  • 200 g pehmeää vuohenjuustoa

  • rukolaa

  • hapanjuurileipää

Pese munakoiso ja leikkaa reilun senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi pituussuunnassa (tarvitset kahdeksan viipaletta).

Ripottele viipaleiden pinnalle hyppysellinen suolaa, kuivattua minttua ja hyppysellinen savupaprikajauhetta molemmin puolin. Lorauta paistinpannulle tai parilalle reilusti öljyä ja paista munakoisot, kunnes saavat väriä pintaansa. Voit myös grillata viipaleet. Levitä öljy silloin munakoisojen pintaan.

Leikkaa tomaatit puoliksi ja paista ne pannulla oliiviöljyssä, kunnes rakenne hieman pehmenee. Lisää etikka, suola ja mustapippuri. Anna nesteen haihtua suurimmalta osalta ja kaada tomaatit pieneen astiaan jäähtymään.

Leikkaa leivästä kahdeksan ohutta viipaletta. Levitä kaikkien pinnalle runsaasti vuohenjuustoa. Aseta neljän viipaleen päälle rukolaa, kaksi munakoisoviipaletta, tomaatteja, vielä rukolaa ja paina päälle vuohenjuustolla voideltu viipale. Kääri molempiin päihin servetit ja laita jääkaappiin odottamaan. Leikkaa leivät puoliksi hiukan ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 8

Grillatut sydänsalaatit

  • 190 g pekonia

  • 4 sydänsalaattia

  • oliiviöljyä

  • chilikastiketta

  • majoneesia

Paahda pekoniviipaleet uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai grillillä, kunnes ne ovat rapeita. Leikkaa pekonit paloiksi.

Puolita sydänsalaatit. Sivele päälle hieman öljyä. Paahda salaatit leikkuupuoli alaspäin parilalla, paistinpannulla tai grillissä, kunnes pinta on paahtunut.

Tarjoa salaatinpuolikkaat pekonin, chilikastikkeen ja majoneesin (ks. perunasalaatin ohje) kera.

Valmistusaika: 30 minuuttia

Annoksia: 8

Paahdettu perunasalaatti

  • 1 kg perunoita

  • 1 iso sipuli

  • oliiviöljyä

  • 1 rkl voita

  • 1,5 tl savupaprikaa

  • 1,5 tl suolaa

  • mustapippuria

  • valkoviinietikkaa

Majoneesi

  • 1 keltuainen

  • 2,5 rkl vahvaa sinappia

  • 2 tl valkoviinietikkaa

  • suolaa

  • 2 kevätsipulia varsineen

  • 2,5 dl rypsiöljyä

Pese perunat ja leikkaa isoiksi paloiksi, noin kuuteen osaan.

Hienonna sipuli kuutioiksi.

Kuumenna isolla pannulla tai kasarissa öljy ja voi. Nosta sipulit pannulle ja kuullota ihan hetki. Kaada perunat pannuun ja paista perunoihin paahteinen pinta kovalla lämmöllä. Mausta savupaprikalla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää 2 ruokalusikallista valkoviinietikkaa. Laske lieden lämpötila ja aseta pannun päälle kansi. Kypsennä perunoita kannen alla välillä sekoitellen, kunnes ne ovat kypsiä.

Valmista majoneesi. Erottele keltuainen kulhoon. Lisää 1 rkl sinappia ja etikka. Kaada öljy keltuaisen joukkoon aluksi muutama tippa kerrallaan samalla vatkaten, kunnes seos alkaa paksuuntua. Sitten voit lisätä öljyä isompi erä kerrallaan. Mausta majoneesi suolalla ja 1,5 ruokalusikallisella sinappia. Leikkaa kevätsipulinvarret ohuiksi viipaleiksi ja sekoita majoneesin joukkoon. Tarjoa perunat majoneesin kera dipattavana tai lautaselta.

Valmistusaika: 35 minuuttia

Annoksia: 6–8

Mansikkatuulihatut

  • 2,5 dl vettä

  • 50 g voita

  • 2,5 dl vehnäjauhoja

  • 3 kananmunaa

  • 250 g mansikoita

  • 0,25 dl sokeria

  • 2 dl vispikermaa

  • 1,5 dl sokeria

Tuulihatut kannattaa valmistaa edellisenä päivänä. Ne säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Kuumenna vesi ja voi keskikokoisessa kattilassa, kunnes voi sulaa ja seos kiehahtaa.

Kaada kattilaan jauhot kerralla ja sekoita puukauhalla reippaasti, kunnes muodostuu kimmoisa taikinapallo. Kaada taikina kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Vatkaa sähkövatkaimella j kananmunat taikinan joukkoon yksitellen. Vatkaa, kunnes taikina on tasainen. Kaada taikina pursotinpussiin. (Jos pursotinta ei ole, tuulihatut onnistuvat myös muodostamalla nokareita kahdella lusikalla.)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Pursota noin 5-senttimetrisiä tuulihattuja leivinpaperille huoneenlämpöiselle pellille. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes tuulihatut ovat saaneet väriä ja tuntuvat kevyiltä ja irtoavat leivinpaperilta. Jätä jäähtymään.

Perkaa mansikat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon sokeri ja laita jääkaappiin tekeytymään.

Hieman ennen tarjoilua vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi.

Leikkaa jäähtyneistä tuulihatuista hatut, täytä mansikkakuutioilla ja kermavaahdolla ja aseta hattu takaisin. Levitä tuulihatut pellille.

Sulata sokeri paistinpannulla sekoittamatta, jotta sokeri sulaa tasaisesti. Sulamista voi avittaa heiluttelemalla pannua. Kaada sulanutta sokeria tuulihattujen päälle lusikan avulla.

Anna karamellin jähmettyä hetki ja kasaa tuulihatut kauniiksi kasaksi tarjoiluastialle.

Valmistusaika: 60 minuuttia + tuulihattujen jäähdytys

Annoksia: n. 36 tuulihattua

Raparperitrifle

  • 8 dl (n. 400 g) raparperia

  • 2 rkl vettä

  • 1 dl sokeria

  • 3 dl vispikermaa

  • 200 g vaniljarahkaa

  • 1 pakkaus valmista kakkupohjaa

  • minttua

  • syötäviä kukkia

Valmista hilloke. Leikkaa nuoret raparperinvarret kolmen senttimetrin pituisiksi paloiksi. Vanhemmat varret kannattaa kuoria ja leikata hieman pienemmäksi. Kaada raparperit kattilaan ja lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista vettä ja sokeri. Keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet ja suurin osa nesteestä haihtunut. Jätä jäähtymään.

Hieman ennen tarjoilua vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi, lisää rahka ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiinteää.

Lusikoi annoskulhoihin hilloketta ja päälle reilu lusikallinen kermavaahtoa. Ripottele väliin mintunlehtiä. Paloittele päälle pari kakkupohjan palaa. Tee näin vielä yksi kerros. Koristele vielä lopuksi lusikallisella vaahtoa ja luonnonkukilla.

Voit tehdä triflen myös yhteen isoon astiaan.

Valmistusaika: 40 minuuttia

Annoksia: 6

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit