Villi­yrtit ovat super­terveellistä lähi­ruokaa, mutta kuinka ne löytää? - Ruokala - Ilta-Sanomat

Villi­yrtit ovat super­terveellistä lähi­ruokaa, mutta kuinka ne löytää?

Toisen rikkaruoho on toisen villiyrtti! Näin alkukesällä puistoissa ja metsissä kasvaa maukkaita terveyspommeja, jotka kannattaa poimia lautaselle.

3.6. 7:44 | Päivitetty 3.6. 11:00

Nokkonen ja vuohenputki. Maitohorsma ja voikukka. Siankärsämö ja syreeninkukka. Ja paljon muita. ISTV:n luontoretkellä keskiviikkona kerättiin talteen parhaat villivihannekset.

Oppaana toimi Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski. Toimittaja oli ISTV:n Antti Virolainen. Noin tunnin kestänyt suora lähetys Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevasta puistosta on nyt päättynyt.

Katja Uskin opastuksella löydettiin ja opittiin tunnistamaan artikkelin alussa mainitut tutuimmat kasvit. Toivottavasti myös kanankaali, litulaukka, ketunleipä, suolaheinä, kuusenkerkkä ja muutama muu.

Uski tuntee hyvät yrttiapajat niin lähimetsistä kuin kaupungin puistoalueiltakin. Hän on opastanut poimintaretkiä erilaisille ryhmille jo usean vuoden ajan.

Siankärsämö.­

Vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja

Kuten ekologiseen (lähi)ruokabuumiin perehtyneet tietävät, hämmästyttävän monet tutuista ja tuntemattomista villiyrteistä ovat kelpo kasvislisiä. Ne palvelevat mainiosti ihan tavallisessa, ja toki myös kikkailevammassa ruoanvalmistuksessa.

Syy on selvä: villivihannekset ovat maukkaita, mutta myös todellisia ravintopommeja. Niissä on useita eri vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia ja rautaa sekä tietysti kuituja.

Ihme kyllä, villivaihtoehdot voittavat usein terveellisyydessä kaupan salaatinlehdet ja yritit.

Nuorta nokkoskasvustoa.­

Esimerkiksi nokkonen hakkaa ravintosisällöltään jopa pinaatin. Monen mielestä myös maultaan. Siinä on sinkkiä, rautaa ja kuitua lähes enemmän kuin lääkäri määrää.

Myös voikukan lehdet yllättävät C-vitamiinin ja varsinkin kaliumin määrällään. Sen nuoria lehtiä tai kukintoja kannattaisikin lisätä vihersalaatteihin.

Voikukkia.­

Todellinen rikkaruohoriesa, vuohenputki

Vuohenputki se vasta mainio heppu onkin, vaikka onkin todellinen rikkaruohoriesa. Vuohenputken nuorissa lehdissä on kuitua enemmän kuin porkkanassa. Myös kaliumia ja C-vitamiinia piisaa – ja makukin on hyvä.

Vuohenputki.­

Eikä unohdeta syreeninkukkia. Niitä ei ole terveellisyydellä pilattu, mutta niistä saa makua ja väriä kesäiseen mehujuomaan.

Toki kannattaa olla tarkkana ja poimia ravintotarkoituksessa vain ne kasvit, jotka tunnistaa ja tietää syötäviksi. Niitä on myös myrkyllisiä.

Syreeninkukkia.­

  • Oletko käyttänyt villiyrttejä ruoanlaitossa? Kerro kokemuksesi ja villiyrttivinkkisi kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit