Ihanista ihanin mustikka-rahkapiirakka ja 2 muuta perisuomalaista herkkua - Ruokala - Ilta-Sanomat

Ihanista ihanin mustikka-rahkapiirakka ja 2 muuta perisuomalaista herkkua

Mustikkapiirakan täyte jätetään pullakerrosten väliin.

Julkaistu: 7.3. 13:16

Tämä kolmen ruokalajin menu vie kielen mennessään!

Nyt tehdään perinteistä ruokaa suomalaisilla raaka-aineilla!

Alkuruoaksi syvän punainen, paahteinen juureskeitto. Muhennos juhlistaa upeasti mateen maukasta makua. Lopuksi herkutellaan kerrosmustikkapiirakalla.

Huolella uunissa paahdetut juurekset soseutetaan keitoksi. Mausteeksi joukkoon lorautetaan paahdettua seesamöljyä.

Paahteinen juureskeitto

2 porkkanaa

1 iso punajuuri

1 iso muusiperuna

1 sipuli

150 g palsternakkaa

8,5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

mustapippuria

1 tl suolaa

1 rkl paahdettua seesamiöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori juurekset ja leikkaa noin kolmen senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Leikkaa sipulit ja peruna vain puoliksi.

Levitä juurekset pellille leivinpaperille ja pyörittele öljyssä, ripottele päälle suolaa ja nosta uuniin 35–45 minuutiksi, kunnes juurekset ovat kypsiä ja paahtuneita.

Valmista kasvisliemi keittokattilassa ja kaada kasvikset kiehuvaan liemeen. Jos sipuleiden päät ovat ehtineet palaa, poista palaneet osat.

Keitä 10 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää suola, mustapippuri ja seesamöljy.

Valmistusaika: 60 minuuttia

Annoksia: 4–6

Mademuhennos valmistetaan itse tehtyyn madeliemeen.

Mademuhennos

1 kg:n made nyljettynä

mateen maksa

1 porkkana

1 sipuli

reilu pala palsternakkaa

rypsiöljyä

ruukku persiljaa

ruukku tilliä

2 laakerinlehteä

5 maustepippuria

1,5 tl suolaa

1 l vettä

perunoita

250 g ruusukaalia

60 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 dl kuivaa valkoviiniä

7 dl madelientä

0,5 tl suolaa tai maun mukaan

valkopippuria

2 laakerinlehteä

5 maustepippuria

1,5 tl suolaa

Kuori juurekset ja paloittele reiluiksi paloiksi. Kuumenna loraus rypsiöljyä paksupohjaisessa kattilassa, johon madekin mahtuu. Kuullota juurekset öljyssä. Lisää kaksi oksaa persiljaa ja kolme oksaa tilliä, laakerinlehdet ja maustepippurit, suola ja vesi. Keitä 10 minuuttia.

Poista mateesta maksa ja laita sekä kokonainen made että maksa liemeen kypsymään. Keitä kannen alla keskilämmöllä noin 10–12 minuuttia (maksalle riittää 10), kunnes liha irtoaa helposti kalan rangasta. Nosta kala ja kypsä maksa pois. Siivilöi liemi talteen.

Keitä perunat ja kypsennä puolitetut ruusukaalit voissa paistinpannulla kannen alla. Mausta suolalla. Irrota liha mateen rangasta mehevinä paloina ja paloittele maksa pieniksi paloiksi.

Huuhtele keittokattila ja sulata siinä voi. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita. Kaada sekaan valkoviini. Lisää madelientä pikkuhiljaa samalla vispaten, tarkkaillen kastikkeen paksuutta. Keitä kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla maun mukaan.

Lisää kalanpalat ja maksa kastikkeeseen.

Tarjoa muhennos perunoiden ja ruusukaalien kera.

Valmistusaika: 45 minuuttia

Annoksia: 4

Mustikkapiirakan täyte jätetään pullakerrosten väliin.

Mustikka-rahkapiirakka

2,5 dl maitoa

75 g voita

25 g hiivaa

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

2 hyppysellistä suolaa

6–7 dl jauhoja

2,5 dl rahkaa

0,5 dl sokeria

2 kananmunaa

200 g mustikoita

0,5 dl perunajauhoja

noin 20 x 30 cm:n uunivuoka

Ota mustikat pakkasesta sulamaan. Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva ja sekoita kunnes liukenee. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.

Vatkaa joukkoon puolet jauhoista, lisää puolet voista ja vaivaa joukkoon loput jauhot. Vaivaa loppu voi lopuksi taikinaan. Taikina jää suht löysäksi.

Nosta taikina kohoamaan liinan alle 30–40 minuutiksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Mittaa rahka pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon 1 kananmuna ja 0,5 dl sokeria.

Sekoita perunajauhot mustikoiden joukkoon.

Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja kauli kolmeksi uunivuoan kokoiseksi levyksi. Nosta ensimmäinen levy leivinpaperille uunivuoan pohjalle, levitä päälle puolet rahkasta ja puolet mustikoista ja aseta päälle toinen levy. Toista sama ja aseta kolmas levy kaiken päälle. Voitele levyn pinta kananmunalla ja nosta uuniin 30 minuutiksi.

Valmistusaika: 80 minuuttia

Annoksia: 8

IS-Plussan kokki Prisca Leclerc on isän puolelta ranskalainen. Hän on syntynyt Pariisissa, mutta käynyt koulunsa Suomessa.

Prisca on kouluttautunut ruokatuottajaksi ja työskennellyt ruokajuttujen parissa kymmenen vuotta. Hän on kirjoittanut kaksi keittokirjaa, Tarte tatin (2015) ja Mokkapala (2017).

Prisca haluaa tehdä monipuolista, vaivatonta ja maukasta ruokaa sesongin raaka-aineista.