Muutaman aineksen herkkuvanukas, jonka koostumus on yksinkertaisesti täydellinen - Ruokala - Ilta-Sanomat

Muutaman aineksen herkkuvanukas, jonka koostumus on yksinkertaisesti täydellinen

Julkaistu: 8.3. 13:13

Kaakaovanukas on herkullinen jälkiruoka, joka on helppo valmistaa itse ihan tavallisista raaka-aineista.

Kaupan kylmäkaapit ovat täynnä erilaisia vanukkaita, mutta kun vanukkaan valmistaa itse, tietää tarkalleen mitä se sisältää.

Halusin tämän kaakaovanukkaan koostumuksesta hieman lohkeavaa ja kasassa pysyvää, joten lisäsin vanukkaaseen normaalista poiketen muutaman liivatelehden. Tämä koostumus on minun makuuni juuri sellainen kuin vanukkaan kuuluu olla. Koristele annokset kauniisti ja saat herkullisen sekä näyttävän jälkiruoan vaikka illallispöytään.

Saan usein kysymyksiä siitä, mitä kaakaojauhetta käytetään, kun leivontareseptissä lukee kaakaojauhe. Lähes aina leivonta- ja jälkiruokaresepteissä käytetään tummaa kaakaojauhetta, joka on sataprosentista kaakaota.

Monessa kodissa enemmän käytössä oleva sokeroitu kaakaojuomajauhe on tarkoitettu pääosin nimensä mukaisesti erilaisten kaakaojuomien valmistukseen. Se sisältää valmiiksi muun muassa sokeria ja erilaisia aromeja, joten sen maku on miedompi kuin perinteisen tumman kaakaojauheen.

Myös kaakaon määrä on kaakaojuomajauheessa huomattavasti alhaisempi kuin tummassa kaakaojauheessa. Suosittelen käyttämään täyteläistä tummaa kaakaojauhetta leivonnassa, jos reseptissä ei erikseen mainita kaakaojuomajauhetta.

Kurkkaa alta helppo resepti!

  Herkullinen kaakaovanukas

4 dl maitoa

2 dl kermaa

1 dl sokeria

2 rkl maissitärkkelystä

4 rkl kaakaojauhetta

3 liivatelehteä

Koristeluun

1 dl vispikermaa

kaakaojauhetta

rouhittua suklaata

tuoreita marjoja

Valmistusohjeet

1. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri, maissitärkkelys sekä kaakaojauhe.

2. Laita liivatelehdet likoon runsaaseen kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Kuumenna sillä aikaa kattilassa olevaa seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa.

3. Ota liivatteet pois vedestä ja purista niistä ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatelehdet kattilassa olevan kuuman suklaavanukkaan joukkoon.

4. Annostele vanukas neljään annoskulhoon tai -lasiin ja anna jäähtyä jääkaappikylmäksi vähintään kolmen tunnin ajan.

5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele annokset kermavaahdolla, kaakaojauheella, suklaarouheella ja tuoreilla marjoilla.

Taru Vihavainen on alkuperäiseltä ammatiltaan fysioterapeutti. Kaikki alkoi ristiäiskakusta, joka sai hänet kiinnostumaan leivonnasta enemmän. Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -blogin pitämisen vuonna 2006 ja jäi sille tielle. Blogi on saavuttanut vuosien saatossa suosiota ja tavoittaa parhaimmillaan useita kymmeniä tuhansia lukijoita kuukaudessa.

Vihavainen on myös kirjoittanut kolme leivontakirjaa. Lisäksi hän pitää leivontakursseja ja suunnittelee yrityksille reseptejä.

Taru Vihavainen haluaa kannustaa erityisesti vanhempia ottamaan lapset mukaan keittiöön.