Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Inari – menestyksen takana monelle tuntematon nuori huippukokki - Ruokala - Ilta-Sanomat

Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Inari – menestyksen takana monelle tuntematon nuori huippukokki

Uutena ravintolana Suomessa on saanut yhden Michelin-tähden ravintola Inari. Se toimii Helsingissä Albertinkadulla.

Julkaistu: 18.2. 14:23

Kim Mikkola juhli Michelin-tähteä juustohampurilaisen, tuopin ja jääkiekon parissa.

Suomalaiseen ravintolamaailmaan syttyi jälleen yksi Michelin-tähti, kun pohjoismaiden vuotuiset Michelin-tähdet myönnettiin maanantaina Norjan Trondheimissa.

Helsingin Albertinkadulla toimiva ravintola Inari julkistettiin uutena suomalaisravintolana yhden Michelin-tähden ravintolaksi.

Inari-ravintolaa luotsaava kokki ja ravintoloitsija Kim Mikkola vastaa puhelimeen työpaikaltaan, jonne hän saapui jo tiistaiaamupäivästä – suoraan Norjasta.

– Business as usual, mikään ei muutu. Jatkamme samalla tavalla kuin ennenkin, hieno juttu tämä toki on, yllättynyt ja iloinen Mikkola purkaa ensiajatuksiaan.

Inarille annettiin Michelin-tähti maanantaina, kun pohjoismaiset ravintolat tähdittävä Michelin-opas julkistettiin Trondheimissa.

Mikkola juhlisti tähteä yhdessä ravintolan toisen omistajan, Johan Borgarin kanssa.

– Joimme Johanin kanssa tuopilliset ja tilasimme huonepalvelusta juustohampurilaiset samalla kun katsoimme jääkiekkoa. Sitten menimme nukkumaan, sillä aamulla oli paluulento Helsinkiin.

Monelle tuntematon nuori huippukokki

31-vuotias Mikkola on noussut Suomen ykköskokkien joukkoon jo varsin nuorena.

– Jos olen tehnyt kotiläksyni oikein, Suomessa minua nuorempaa yhden tähden keittiömestaria ei ole ollut. Eric Räty on tosin saanut minua nuorempana Hongkongissa tunnustusta.

Nuori huippukokki tietää olevansa monelle suomalaiselle tuntematon nimi.

– Olen onnistunut lentämään aika hyvin tutkan alla nämä viimeiset 17 vuotta, kun olen tätä ammattia harjoittanut. Tämä on ollut varmaankin monelle yllätys, Mikkola kommentoi vaatimattomasti saavutustaan.

Mikkolan laajaa työkokemusta läpikäydessä Michelin-tähti tuskin kuitenkaan tulee kenellekään suurena yllätyksenä.

Mikkola on työskennellyt Helsingissä aikaisemmin niin ikään Michelin-palkituissa ravintola Carmassa ja ravintola Olossa. Hänellä on myös kansainvälistä työkokemusta, sillä hän työskenteli viisi vuotta kööpenhaminalaisessa, useita kertoja maailman parhaaksi valitussa huippuravintola Nomassa.

Tällainen ravintola Inari on

Kun Mikkola palasi Kööpenhaminasta takaisin Helsinkiin, oli päätös omasta ravintolasta kypsynyt tarpeeksi. Ravintola Inari avattiin heinäkuussa 2018.

Nopeasti suosioon noussut ravintola Inari tunnetaan kasvispainotteisesta ja kekseliäästä ruoastaan. Seitsemän ruokaa maksaa 70 euroa, neljän viinin paketti 44 euroa. Yhdeksän ruokaa taas maksaa 90 euroa ja 12 ruokaa 120 euroa.

Michelin-oppaassa ravintolan tunnelmaa kehutaan rennoksi, raaka-aineita laadukkaiksi ja makuja erottuviksi sekä omaperäisiksi. Oppaassa kiitellään pohjoismaalaista ruokaa, jossa on käytetty hyödyksi aasialaisia makuja ja tekniikoita.

Mikkola uskoo ravintolan salaisuuden olevan se, että omaan tekemiseen uskotaan vahvasti.

– Teemme omaa juttuamme keneltäkään anteeksi pyytelemättä. Kaikkien on helppo seistä tekemisemme takana – se on tärkeintä.

Mikkola ei itse halua kuvailla Inarin tyyliä tarkemmin.

– En lähtisi kuvailemaan ravintolan tyyliä, sillä en luokittele itseäni mihinkään laatikkoon – niin kuin ei kukaan muukaan vuonna 2020.

Helsinkiläisravintolat säilyttivät tähtensä

Michelin-tähden arvoista ruokaa etsiville riittää Helsingissä vaihtoehtoja, sillä Michelin-tähtensä säilyttivät Suomessa ravintolat Demo, Grön, Olo, Ora ja Palace. Inarin tavoin ne kaikki sijaitsevat Helsingissä.

Uuden Bib Gourmand -merkinnän sai ravintola Nolla Helsingin Fredrikinkadulla. Ravintola sai lisäksi myös Sustainable Gastronomy -merkinnän.

Ravintola Nollan omistajatrio Luka Balac, Carlos Henriques ja Albert Franch Sunyer kertovat olevansa otettuja sekä saamastaan Bib Gourmand -maininnasta että Sustainable Gastronomy -merkinnästä.

Michelinin oppaassa on Helsingin lisäksi Suomesta mukana Turku, jota edustaa lautassymbolilla varustettu ravintola Kaskis.

Michelin-tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Tähtiä on myönnetty vuodesta 1930 lähtien.

Ravintola voi saada yhden, kaksi tai kolme tähteä. Yhden tähden ravintola merkitsee, että ravintola on erittäin hyvä omassa luokassaan. Kaksi tähteä tarkoittaa, että ravintolaan kannattaa poiketa suunnitellulta matkareitiltä henkilökunnan erinomaisten taitojen vuoksi. Kolme tähteä saanut huippuravintola on varta vasten tehtävän matkan arvoinen.