Näky Prisman kylmälaareilla pysäytti: Tuliko hamstrattua kilokaupalla tarjousjauhelihaa? Näin kauan se säilyy pakastimessa - Ruokala - Ilta-Sanomat

Näky Prisman kylmälaareilla pysäytti: Tuliko hamstrattua kilokaupalla tarjousjauhelihaa? Näin kauan se säilyy pakastimessa

Lihatalo Tammisen sivuilla kerrotaan, että yli 10 prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha säilyy pakastimessa korkeintaan kolme kuukautta.

Julkaistu: 28.10.2019 6:01

Lihatalojen verkkosivuilla muistutetaan, että rasvaisempi jauheliha säilyy pakkasessa vain muutaman kuukauden.

Tampereen Kalevan Prismassa synttäritarjouksessa ollut jauheliha villitsi viikonloppuna tamperelaiset hamstraamaan ostoskärryihinsä roppakaupalla sika-nautaa.

Eräs Ilta-Sanomien lukija oli laskenut nähneensä ostoskärryssä jopa 45 jauhelihapakettia. Kun yhdessä paketissa lihaa on 400 grammaa, se tarkoittaa 18 kiloa jauhelihaa.

Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari arvioi viime kesänä Ilta-Sanomille, että jauheliha säilyy kypsennettynä jääkaapissa syömäkelpoisena muutamia päiviä, samoin kypsennetty kana.

– Yleensä ne säilyvät sellaiset 2–3 päivää hyvin. Välillä neljäkin päivää menettelee, mutta sitä ei voi sanoa ehdottomaksi aikarajaksi, Pihlajasaari kommentoi.

Tampereella Kalevan Prismassa hamstrattiin viikonloppuna tarjouksessa ollut sika-nautaa jopa kymmeniä pakkauksia.

Asiantuntija kehotti myös paistamaan lihat ja kanat tuoreena.

– Kypsentämisen jälkeen niitä kannattaa säilyttää enintään +6 asteessa. Mitä kylmempi, sen kauemmin ne säilyvät, Pihlajasaari ohjeisti.

Keväällä kuitenkin uutisoitiin, että jauheliha saa ”jatkoaikaa”, jos se kypsennetään viimeisenä käyttöpäivänä.

– Kun tuote kypsennetään viimeisenä käyttöajankohtana, voi kypsää tuotetta syödä noin 2–3 vuorokautta, jos se säilytetään kylmässä jääkaapissa, eikä nosteta huoneenlämpöön useita kertoja tarjolle. Kaikkien jauhelihalaatujen kanssa tulee olla yhtä varovainen, Atrialta kerrottiin.

Moni Kalevan Prismasta hamstrattu tarjousjauhelihapaketti saattanee päätyä pakkaseen. Kysymys kuuluu, kuinka pitkään tarjousjauhelihat säilyvät pakastimessa?

Lihataloista kerrotaan, että vähärasvaisempi jauheliha säilyy pakastimessa paremmin kuin rasvaisempi.

Lihataloilla on tarkat ohjeet kuluttajille. Tamminen ja HK kertovat verkkosivuillaan, että lihan säilyvyyteen vaikuttaa pakastettaessa lihan rasvapitoisuus. Molempien yhtiöiden sivuilla kerrotaan, että mitä vähemmän lihassa on rasvaa, sitä kauemmin se säilyy.

Tammisen sivuilla kerrotaan, että yli 10 prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha säilyy pakastimessa korkeintaan kolme kuukautta, sillä rasvan härskiintyminen saattaa aiheuttaa makuvirheitä.

Vähärasvainen, alle seitsemän prosenttia rasvaa sisältävä jauheliha säilyy puolestaan pakastettuna noin 6 kuukautta.

Liha suositellaan myös laittamaan pakkaseen mahdollisimman pian ostamisen jälkeen myyntipakkauksessaan.

Lihatalot suosittelevat sulattamaan lihan hitaasti, jotta se säilyisi mehukkaampana. Marttojen verkkosivuilla liha suositellaan myös kypsentämään heti sulatuksen jälkeen, koska bakteerit lisääntyvät sulatusvaiheessa nopeasti.