Suosituissa kaurakermoissa piilee kiusallinen ongelma – tutkija varoittaa: ”Tämä ei ole sellainen tuote, jota kannattaa päivittäin käyttää”

Kasvipohjaisissa vispisekotteissa käytetään palmuöljyä, jota Ruokavirasto kehottaa välttämään sen epäterveellisyyden vuoksi. Palmuöljy ei ole myöskään eettisesti kestävä vaihtoehto.

Maito- ja kermahyllyille on tullut paljon kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Kuvituskuva.

Moni valitsee ruokakaupan hyllyltä kerman korvikkeeksi kaura- tai soijakermaa. Esimerkiksi kasviperäisissä vispikauratuotteissa käytetään kuitenkin rasvan lähteenä palmuöljyä. Se ei ole kestävä vaihtoehto niin eettiseltä kuin terveydelliseltäkään kannalta.

– Palmuöljy ei ole mikään suositeltava öljy. Palmu- ja kookosrasva eivät edistä verisuonten terveyttä, päinvastoin kuin rypsi- ,rapsi- tai oliiviöljy, huomauttaa erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Harva kuitenkaan käyttää vispikermaa tai vastaavaa kasvipohjaista tuotetta päivittäisessä ruokavaliossaan, erikoistutkija muistuttaa.

– Tämä ei ole sellainen tuote, jota kannattaa päivittäin käyttää. Ruokavalion terveellisyydessä on aina kyse kokonaisuudesta ja syödyistä määristä. Yksi tuote ei koskaan pelasta tai kaada ruokavaliota.

Ruokaviraston mukaan palmuöljyä sisältävien elintarvikkeiden käyttöä kannattaa rajoittaa, koska ne sisältävät runsaasti terveydelle epäedullista kovaa rasvaa. Moni välttelee maitotuotteita myös ekologisista syistä. Tältäkin kannalta kotimainen vispikerma voi jopa pestä kasvipohjaisen kilpailijansa, erikoistutkija väittää.

– Mielestäni joka maassa tulisi suosia lähituotantoa. Lähituotannosta tuleva vispikerma on eettiseltä kannalta parempi, Kuusipalo sanoo.

Palmuöljyä tuotetaan muun muassa Kaakkois-Aasian Indonesiassa ja Malesiassa sekä Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Sitä käytetään runsaasti erilaisissa elintarvikkeissa. Öljypalmun kasvatus aiheuttaa metsäkatoa, mikä heikentää uhanalaisten eläinten elinmahdollisuuksia ja kiihdyttää ilmastonmuutosta, WWF varoittaa.

Näin yritys perustelee palmuöljyn käyttöä – ei ole löytänyt muuta vaihtoehtoa

Ruokakermaa muistuttavissa kasviperäisissä tuotteissa on palmuöljyn sijaan rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä. Myös maidon tavoin käytettävissä kaurajuomissa on rasvan lähteenä rapsi- tai rypsiöljyä.

Muun muassa Kaslinkin Aito Kauravispi sisältää palmuöljyä.

Vispikermaa korvaavissa tuotteissa käytetään kuitenkin palmuöljyä. Sitä on esimerkiksi Kaslinkin Aito Kauravispi -, Plantin Kauravispi Dessert - ja Alpron soijapohjaisessa Alpro Vispi -tuotteessa.

– Ilman kovetettua kasvirasvaa emme pysty valmistamaan perinteisen vispikerman kaltaista tuotetta. Rypsiöljyllä ei saa tuotteeseen oikeanlaista koostumusta, perustelee Kaslinkin markkinointi- ja viestintäjohtaja Susanna Kallio.

Kallio korostaa, että yritys käyttää vain RSPO-sertifioitua palmuöljyä, jonka viljely ei tuhoa sademetsiä. Kaslink pyrkii korvaamaan palmuöljyn paremmalla vaihtoehdolla.

– Meidän tuotekehitys tekee sen eteen jatkuvasti töitä, Kallio sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Maaseudun tulevaisuus. Palmuöljyn käyttöön vispikerman korvikkeissa kiinnitti ensimmäisenä huomiota MTK Pirkanmaan toiminnanjohtaja Visa Merikoski. Hän kirjoittaa blogissaan myös siitä, kuinka vähän kaura-nimikkeellä markkinoitavissa tuotteissa on kauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat Reseptit

Tuoreimmat Reseptit