Maksalaatikon äiti kuoli – maksalaatikkoa koskevaan ikuisuuskysymykseen saatiin nyt selvä vastaus

Julkaistu:

Ruokala
Saarioisten entinen ja nyt jo eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä kertoo, mikä oli maksalaatikon äidin alkuperäinen kanta.
Maksalaatikko kuuluu suomalaisen ruokakulttuurin ytimeen.

Maksalaatikkoa koskeva keskeinen kiistelyn aihe on se, pitääkö maksalaatikossa olla rusinoita vai ei. Molemmilla koulukunnilla on vankka ja tunteita herättävä näkemys asiasta.

Rusinat heti mukana

Monipuolisen uran tehnyt ja 93-vuotiaana toukokuun 17. päivänä 2019 kuollut talousopettaja Mertta Järvi tunnetaan maksalaatikon kehittäjänä. Se nosti uudelleen esiin keskustelun eineksistä ja maksalaatikosta.

– Mertta Järvi oli erittäin arvostettu henkilö ja hänen osaamisensa näkyi Saarioisten toiminnassa vahvasti, Saarioisten entinen ja nyt jo eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä kertoo Ilta-Sanomille.

Mäkelä tuntee Järven uran hyvin. Mäkelän mukaan Mertta Järvi loi perustan koko Saarioisten peruseineksille vuodesta 1957 alkaen.

Kuuluivatko rusinat Saarioisten maksalaatikon alkuperäiseen reseptiin?

– Kyllä kuuluivat. Rusinaton versio tuli selvästi myöhemmin, Mäkelä sanoo.

Mäkelä kuvaa Mertta Järveä valmisruokien pioneeriksi Suomessa.

Mertta Järvi oli maksalaatikon äiti

Helsingin Sanomat kertoo, että Mertta Järven johdolla luotiin vuonna 1957 Saarioisten peruseinekset, joihin kuului myös maksalaatikko. Mertta Järveä voi kutsua Saarioisten maksalaatikon ”äidiksi”.

Riisiä, maksaa, valkopippuria, suolaa, rusinoita

Alkuperäisen maksalaatikon resepti on pysynyt Saarioisten mukaan lähes muuttumattomana alusta asti. Riisiä ja maksaa maustavat valkopippuri ja suola. Perinteisessä maksalaatikossa on keskimäärin 21 rusinaa.

Laatikoita paistetaan noin tunti uunissa. Paistamisen jälkeen tuote jäähdytetään nopeasti säilyvyyden vuoksi. Tuotteessa ei ole säilöntäaineita.

Ota kantaa

Kuuluvatko rusinat sinun maksalaatikkoosi?

Kyllä 76% Ei 24%
Ääniä yhteensä 10370

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt